Πλήρως ανανεωμένο τόσο από άποψη προγραμμάτων όσο και ψηφιακής παρουσίασης, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (ΕΠΚεΔ) παρουσίασε τις εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν φέτος στους Δελφούς. Οι «Δελφικοί Διάλογοι», ο νέος θεσμός του ΕΠΚεΔ που εγκαινιάζεται τον Ιούνιο με τη συμμετοχή διεθνών στοχαστών και επιστημόνων, οι διεθνείς εκπαιδευτικές, εικαστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, όπως η Δελφική Ακαδημία Ευρωπαϊκών Σπουδών, η Έκθεση Φωτογραφίας του Robert McCabe και το πρόγραμμα «Φύση και Άνθρωπος στην Τραγωδία», είναι μερικές από τις εκδηλώσεις που πλαισιώνουν το πλούσιο όσο και σημαντικό πρόγραμμα του Κέντρου.
«Οι «Δελφικοί Διάλογοι» είναι ένας θεσμός ο οποίος πρόκειται να συμβάλλει αρκετά στην παγκόσμια εξωστρέφεια του Κέντρου. Κάθε Ιούνιο επιφανείς στοχαστές και επιστήμονες παγκοσμίου εμβέλειας θα συζητούν φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας ή θέματα τα οποία η ανθρωπότητα θα κληθεί να αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον. Φέτος, έμφαση δίνεται στο πολύ σημαντικό και σύνθετο θέμα «Τεχνολογία και Δημοκρατία». Πώς δηλαδή σύγχρονες εξελίξεις στον χώρο της τεχνολογίας και ειδικότερα στον χώρο της ψηφιοποίησης επιδρούν στις σχέσεις των πολιτών με την οργανωμένη πολιτεία, ποιες είναι οι προκλήσεις αλλά και ποιες οι καινούργιες δυνατότητες που αυτές οι εξελίξεις προσφέρουν», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτης Ροϊλός, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΠΚεΔ, καθηγητής στο Harvard University, αναφερόμενος στους νέους πολιτιστικούς και εν μέρει εκπαιδευτικούς θεσμούς που εγκαινιάζει φέτος το ΕΠΚεΔ, κατά τη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Κεντρικής Υπηρεσίας του Κέντρου στην Πλάκα.
Οι πρώτοι «Δελφικοί Διάλογοι» τελούν υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και θα πραγματοποιηθούν στους Δελφούς την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023, ώρα 5 μμ. Θα μιλήσουν οι ÉTIENNE BALIBAR, φιλόσοφος, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Paris X-Nanterre και Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, PHILIP N. HOWARD, κοινωνικός επιστήμων με εξειδίκευση στην τεχνολογία, τη δημόσια πολιτική και τις διεθνείς υποθέσεις. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για το Περιβάλλον της Πληροφορίας, PIERRE LÉVY, φιλόσοφος, θεωρητικός του πολιτισμού και μελετητής των μέσων ενημέρωσης, μέλος της Royal Society του Καναδά και JEFFREY SCHNAPP, πρόεδρος, Τμήμα Συγκριτικής Λογοτεχνίας, Καθηγητής Ρομανικών Γλωσσών και Λογοτεχνιών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας Πανεπιστημίου Harvard, Συν-διευθυντής του Κέντρου Berkman για το Διαδίκτυο και την Κοινωνία. Οι ομιλίες θα είναι διάρκειας 25 λεπτών και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ των ομιλητών (με τη μορφή Στρογγυλής Τράπεζας), στην οποία θα συμμετάσχει ο καθηγητής Παναγιώτης Ροϊλός. Τους «Δελφικούς Διαλόγους» θα παρακολουθήσουν επιλεγμένοι αριστούχοι μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και σημαντικές εξέχουσες προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της οικονομίας, της έρευνας και της παιδείας. Οι Διάλογοι θα μεταδίδονται ζωντανά στο διαδίκτυο, ενώ τα πρακτικά τους θα δημοσιευτούν σε ειδική έκδοση.
Στα τρία επίπεδα ανανέωσης του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, που αφορούν το κτηριακό (το έργο του εκσυγχρονισμού και ενεργειακής αναβάθμισης του Συνεδριακού Κέντρου του ΕΠΚεΔ στους Δελφούς έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης), το πρόγραμμα, αλλά και το ψηφιακό κομμάτι, αναφέρθηκε ο Ανδρέας Γκόφας, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. «Τα νέα προγράμματα εμπλουτίζουν το χαρτοφυλάκιο των δραστηριοτήτων του Κέντρου -κάτι που κάναμε, θέλω να πιστεύω, με ιδιαίτερα πίστη και στην καταστατική αποστολή του κέντρου και στην πλούσια παράδοσή του», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γκόφας που επισήμανε και την ψηφιακή «αναβάθμιση» του κέντρου, η οποία αφορά τόσο τη νέα ιστοσελίδα του, όσο και την ανανεωμένη, όπως θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες, παρουσία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αναφορά έγινε επίσης και στα διεθνή συνέδρια που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο-χειμώνα του 2023 (σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν), όπως το συνέδριο που αφορά την αρχαιότητα και τον σύγχρονο κόσμο το οποίο ουσιαστικά εγκαινιάζει έναν νέο θεσμό (το βασικό σκεπτικό προβλέπει να διεξάγεται κάθε χρόνο), καθώς και το συνέδριο με τίτλο “THE EU AND GLOBAL CULTURAL GOVERNANCE” που έχει ως στόχο να διερευνήσει τη δράση της ΕΕ στο πεδίο του πολιτισμού, αλλά και στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην παγκόσμια πολιτιστική διακυβέρνηση.
«Είμαστε περήφανοι και χαρούμενοι γιατί στηρίζουμε τη δουλειά του ΕΠΚεΔ, της οποίας ηγείται ένας καθηγητής με πολύ μεγάλη διεθνή εμβέλεια. Γιατί για να παράγεις και να εξάγεις Πολιτισμό -εκδηλώσεις όπως αυτές στους Δελφούς για τις οποίες μιλάμε σήμερα είναι και “εξαγωγή” Πολιτισμού- χρειάζεσαι και υλική στήριξη. Εμείς στον επιχειρηματικό κόσμο έχουμε υποχρέωση να στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες με συνέχεια και συνέπεια, που σημαίνει ότι δεν είναι κάτι περιστασιακό», δήλωσε ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Eurolife FFH Ασφαλιστικής, μέγα χορηγού του ΕΠΚεΔ, που θα ενισχύσει τουλάχιστον για τρία χρόνια τους Δελφικούς Διαλόγους.
Τέλος, στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νέους ηθοποιούς & σπουδαστές Δραματικών Σχολών με τίτλο «ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ», που θα διεξαχθεί 27 Ιουνίου-1 Ιουλίου 2023, αναφέρθηκε η Μάρω Νικολοπούλου, προϊσταμένη Τμήματος Συνεδρίων και Καλλιτεχνικών Προγραμμάτων του ΕΠΚεΔ. «Στόχος μας φέτος είναι να δούμε κάποια ίσως πιο επίκαιρα θέματα, δηλαδή τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση σε σχέση πάντα και με την αρχαία τραγωδία», δήλωσε μεταξύ άλλων η κ. Νικολοπούλου, που παρουσίασε ένα ιδιαίτερα πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το 2023, που εστιάζει σε δυο θεατρικά εργαστήρια με γενικό θέμα «ΣΩΜΑ & ΦΩΝΗ», ενώ θα υπάρξουν επίσης ομιλίες, συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας, ειδικές διαλέξεις και παραστάσεις.
Οι εκδηλώσεις του ΕΚΠεΔ ξεκινούν το Σάββατο 10 Ιουνίου 2023 με τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Robert McCabe «Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ. Τα χρόνια της ελπίδας». Η έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023, θα διεξαχθεί στην Αίθουσα Εκθέσεων Συνεδριακού Κέντρου Δελφών, ενώ κατά την ίδια περίοδο πραγματοποιείται η έκθεση «ΟΙ ΔΕΛΦΟΙ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1950 με τον φακό του Robert McCabe» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών (από 10 Ιουνίου έως 31 Δεκεμβρίου 2023). Η πρώτη έκθεση συνοδεύεται από την ελληνόφωνη (εκδόσεις Πατάκη) και την αγγλόφωνη (Abbeville Press) έκδοση του βιβλίου «Robert McCabe. Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο. Τα χρόνια της ελπίδας» υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Τα κείμενα της έκθεσης και του βιβλίου είναι των Παναγιώτη Ροϊλού και Κατερίνας Λυμπεροπούλου.
Τέλος, την ημέρα των εγκαινίων (10/6) θα οργανωθεί στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Η Μεταπολεμική Ελλάδα του Robert McCabe», όπου θα απευθύνει χαιρετισμό ο καθηγητής Παναγιώτης Ροϊλός, ενώ θα μιλήσουν η Ευφροσύνη Δοξιάδη (ζωγράφος, κόρη του Κων/νου Δοξιάδη), ο Κώστας Κωστής, καθηγητής ΕΚΠΑ, ο ζωγράφος Robert McCabe και η Αθανασία Ψάλτη, αρχαιολόγος, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών και μέλος του ΔΣ του Κέντρου. Τη συζήτηση θα συντονίζει η Κατερίνα Λυμπεροπούλου, δημοσιογράφος, μέλος του ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ.
Πηγή:amna