Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Ανακαλύπτοντας τη Βόρεια Σερβία: Δύο πανέμορφες πόλεις, Νόβι Σαντ και Σουμπότιτσα

Ανακαλύπτοντας τη Βόρεια Σερβία: Δύο πανέμορφες πόλεις, Νόβι Σαντ και Σουμπότιτσα

Αρχιτεκτονική, πολιτισμός, γαστρονομία, οινοποιεία και κουλτούρα, ελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες
 
Παρόλο που είναι μία σχετικά μικρή σε γεωγραφική έκταση χώρα, η Σερβία ξεχωρίζει για την ποικιλομορφία της. Η κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, με πολιτιστικές, αρχιτεκτονικές, κλιματικές και άλλες διαφοροποιήσεις. Το Νόβι Σαντ και η Σουμπότιτσα στα βόρεια της χώρας είναι δύο από τις μεγαλύτερές της πόλεις, πλούσιες σε ιστορία, αξιοθέατα, φυσικές ομορφιές και πολλούς άλλους λόγους που τις καθιστούν ελκυστικό προορισμό για επισκέπτες κάθε τουριστικής προτίμησης. Και στις δύο πόλεις οι ταξιδιώτες μπορούν να φτάσουν αεροπορικώς μέσω του αεροδρομίου του Βελιγραδίου.
 
Καλώς ήρθατε στο Νόβι Σαντ
Το Νόβι Σαντ, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας μετά το Βελιγράδι, ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του, την αρμονική συνύπαρξή του με το εντυπωσιακό ιστορικό φρούριο του Πετροβαραντίν, το επονομαζόμενο και «Γιβραλτάρ στο Δούναβη» λόγω της γεωστρατηγικής σημασίας του από τη ρωμαϊκή εποχή μέχρι και τους νεότερους χρόνους, για την πολυπολυτισμικότητά του καθώς εδώ μπορεί κανείς να ψηλαφίσει το ζωντανό ετερογενές μωσαϊκό της πόλης που συνδιαμορφώνουν οι 20 μειονότητες που την μοιράζονται αρμονικά, για τα πολιτιστικά του δρώμενα, τους ήρεμους ρυθμούς της καθημερινότητας, οι οποίοι διαφέρουν από τον γρήγορο, χαοτικό χρόνο οποιασδήποτε άλλης σύγχρονης πόλης.
Το ρολόι στο Κάστρο παροτρύνει τον επισκέπτη, σχεδόν του επιβάλλει, να ανέβει μέχρι εκεί για να απολαύσει την θέα της πόλης. Μια πόλη κτισμένη στις όχθες του Δούναβη που αξίζει να την περπατήσεις, να επισκεφθείς τα πάρκα της, τις φυσικές ομορφιές της, τις γραφικές πλατείες της, να ανταλλάξεις μια φιλική κουβέντα με έναν ντόπιο και να γευτείς τα παραδοσιακά πιάτα της βαλκανικής κουζίνας της. Ο παλμός της αυθεντικής ηρεμίας του Νόβι Σαντ, χτυπά και εκτός της πόλης στα πανάρχαια αγροκτήματα Salas, στις ψαροταβέρνες του Δούναβη, στις πλαζ και στις τοποθεσίες του όρους Φρούσκα Γκόρα.
Το Νόβι Σαντ, μια πόλη με αιώνες ευρωπαϊκής ιστορίας και παράδοσης αλλά και βαλκανικής φιλοξενίας, είναι μια εμπειρία που πρέπει να ζήσει ο κάθε άνθρωπος.
Πριν την άφιξή σας στην πόλη μάθετε περισσότερες πληροφορίες από την ιστοσελίδα https://www.serbia.travel/en.
 
Φρούσκα Γκόρα
Το όρος Φρούσκα Γκόρα είναι το πιο παλιό εθνικό πάρκο στη Σερβία. Ο πλούτος της πανίδας και χλωρίδας, οι θέρμες και τα ιαματικά λουτρά στο Βρντνικ, οι λίμνες, οι εκδρομικοί χώροι και τα μονοπάτια μέσα στο δάσος παρέχουν τις καλύτερες προϋποθέσεις για ξεκούραση και χαλάρωση στη φύση, αλλά και για άθληση, όπως πεζοπορία, ποδηλατοδρομία, κυνήγι και ψάρεμα. Το Φρούσκα Γκόρα, είναι γνωστό και με την ονομασία «Το Άγιο Όρος της Σερβίας», χάριν στα 16 μοναστήρια του τα οποία για αιώνες αποτελούν πυρήνα πνευματικής ζωής για τους Σέρβους και ταυτόχρονα κέντρα διδασκαλίας, λογοτεχνίας και καλών τεχνών.
Τα περίχωρα του Νόβι Σαντ, ιδιαίτερα στους πρόποδες του Φρούσκα Γκόρα, φημίζονται για τα κρασιά τους. Ξεχωρίζουν τα: Σρέμσκι Κάρλοβτσι, Ίριγκ, Μπάνοστορ και Σιντ. Με μία επίσκεψη για δοκιμή των κρασιών στα οινοποιεία της περιοχής, ο περιηγητής θα μάθει αρκετά για τη μακρόχρονη παράδοση αμπελουργίας, μικρά μυστικά της οινοποιίας και πάνω απ’ όλα θα γεμίσει εμπειρίες και εικόνες από την ευχάριστη ατμόσφαιρα και τις γεύσεις των σπεσιαλιτέ της τοπικής κουζίνας.

Στα Salas
Τα αγροκτήματα Salas, τα οποία είναι παραδοσιακά σπίτια του χωριού, με τα βοηθητικά κτίρια τριγύρω στην αυλή, βρίσκονται στην πεδιάδα της Βοϊβοντίνας και στους πρόποδες του Φρούσκα Γκόρα. Σε ένα χαρακτηριστικό περιβάλλον των χωριών της Βοϊβοντίνα, κάτω από τη σκιά των οπωρώνων, με τις μυρωδιές των παραδοσιακών φαγητών να γαργαλούν την όσφρηση, τα ποιοτικά κρασιά και τη ρακί από φρούτα της περιοχής και υπό τους ήχους της μουσικής των ταμπουράδων, άθελά σας θα κάνετε παύση στο χρόνο και θα ενδώσετε στην απόλαυση της στιγμής. Μην διστάσετε να ζητήσετε πληροφορίες για διανυκτέρευση καθώς κάποια Salas διαθέτουν ενοικιαζόμενα δωμάτια με αυθεντικά παραδοσιακά έπιπλα σε ρυθμό «Alt Deutch» καθώς και άλογα για ιππασία.

Στις τσάρδες
Απόλαυση για όλες τις αισθήσεις στις όχθες του Δούναβη, θα βρείτε στις περιβόητες τσάρδες, τις τοπικές ψαροταβέρνες που βρίσκονται στις όχθες αυτού του μεγάλου ποταμού. Αυτό θα το επιβεβαιώσετε από τη γεύση της ψαρόσουπας και τα πιάτα γουλιανού, κυπρίνου, πέρκας και οξύρρυγχου συνοδευόμενα με κρασιά της Φρούσκα Γκόρα και φυσικά με τη συνοδεία της μουσικής των ταμπουράδων!
 
Σουμπότιτσα – η πόλη της Αρ Νουβό
Το Δημαρχείο, η Συναγωγή της Σουμπότιτσα, το Ανάκτορο Ράιχλ και δεκάδες άλλα κομψά κτίρια αναδεικνύουν τη Σουμπότιτσα ως μια ευρωπαϊκή πόλη της Αρ Νουβό. Χαλαρές, ασυγκράτητες φόρμες, γεμάτες στρογγυλεμένες γραμμές και κυματιστές πινελιές, ασυνήθιστοι συνδυασμοί χρωμάτων αντί για μονότονο γκρι, είναι το πρώτο στοιχείο που προσέχει ένας ξένος επισκέπτης όταν φτάνει στη Σουμπότιτσα. Εκτός από τα κτίρια Αρ Νουβό, για τα οποία είναι γνωστή, την εικόνα του πυρήνα της πόλης συμπληρώνουν πολυάριθμα κτίρια χτισμένα σε διάφορά άλλα αρχιτεκτονικά στιλ.
Η πόλη Σουμπότιτσα, η πέμπτη σε μέγεθος πόλη της Σερβίας, βρίσκεται στα βόρεια, κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία, στον δρόμο κύριων ευρωπαϊκών οδικών αρτηριών και μεταξύ των λεκάνων απορροής δύο ποταμών, του Δούναβη και της Τίσα. Η Σουμπότιτσα ιδρύθηκε τον Μεσαίωνα και σε αυτήν ζυμώθηκαν μέσα στους αιώνες οι πολιτισμοί της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης αλλά και ο βαλκανικός πολιτισμός. Σήμερα είναι μια πόλη με περίπου 150.000 κατοίκους, με χαρακτηριστικό της το πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό περιβάλλον. Κτισμένη κυριολεκτικά μέσα σε βάλτους, υψώνεται πλέον ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη – ένα κέντρο πολιτισμού, τέχνης, αθλητισμού και διασκέδασης, ενώ αποτελεί κι ένα μεγάλο οικονομικό και τουριστικό κέντρο. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ιδιαίτερα ως προορισμός για διοργάνωση συνεδρίων. Η Σουμπότιτσα είναι, επίσης, γαστρονομικό κέντρο ενώ ξεχωρίζει ακόμα για τις καφετέριες και τα καφέ-μπαρ της που είναι το «σήμα κατατεθέν» της πόλης, γιατί αποτελούν αγαπημένο σημείο συνάντησης και χαλάρωσης μικρών και μεγάλων, από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ δίνοντας ζωή στην πόλη.
Πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, κουλτούρα, κομψή αρχιτεκτονική, πολυπολιτισμικό πνεύμα και ευρωπαϊκή γοητεία είναι οι λεπτομέρειες που την κάνουν να ξεχωρίζει, ενώ τα φεστιβάλ, οι συναυλίες, τα θέατρα και οι γκαλερί, είναι ακόμα ένας λόγος που κάνουν τη Σουμπότιτσα ελκυστική για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.
 
Η φύση
Εκτός από την ίδια την πόλη, η Σουμπότιτσα έχει και πολλές ενδιαφέρουσες τοποθεσίες στη γύρω περιοχή, όπως λίμνες -Πάλιτς και Λούντας- φάρμες αλόγων, αγροκτήματα, δάση και κυνηγότοπους. Το Πάλιτς, η λίμνη και το ομώνυμο χωριό, βρίσκονται οκτώ χιλιόμετρα βόρεια της Σουμπότιτσα. Εντυπωσιακά κτίρια από τις αρχές του 20ού αιώνα, πολυτελή πάρκα, η λίμνη, η γαλήνη και η ησυχία κάνουν το Πάλιτς ιδανικό μέρος για διακοπές. Τα πολυτελή ξενοδοχεία και οι βίλες και οι κορυφαίες γαστρονομικές επιλογές είναι τα χαρακτηριστικά με τα οποία αναγνωρίζεται και μένει αξέχαστο το Πάλιτς.
Εξάλλου, περίπου δώδεκα χιλιόμετρα ανατολικά της Σουμπότιτσα, υπάρχει το ειδικό φυσικό καταφύγιοΛίμνη Λούντας, όπου σμήνη αποδημητικών πουλιών που ταξιδεύουν από τα νορβηγικά φιόρδ στον ποταμό Νείλο βρίσκουν τον τόπο ανάπαυσής τους. Αυτό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα λίμνης-υγροβιότοπου στην Ευρώπη και προστατεύεται από τη Σύμβαση Ραμσάρ.
 
Κρασιά από την άμμο
Οι λάτρεις του κρασιού γνωρίζουν ότι όταν πάνε στη Σουμπότιτσα και τα περίχωρά της, δεν θα απογοητευτούν, γιατί τα κρασιά Σουμπότιτσα, τα «κρασιά από την άμμο», είναι γνωστά για την αρμονική γεύση, το έντονο άρωμα και την απαλότητά τους. Το έδαφος, το κλίμα και οι ποιοτικές ποικιλίες αμπελιών καθορίζουν τον χαρακτήρα και τη γεύση αυτών των κρασιών. Οι οινοποιοί και οι αμπελουργοί της περιοχής δημιούργησαν τη Διαδρομή του Κρασιού, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να επισκεφθούν τα πολυάριθμα οινοποιεία και κάβες και να γευτούν τα αριστουργήματά τους.
 
Διαμονή και πληροφορίες
Δεκάδες ξενοδοχεία στη Σουμπότιτσα και το Πάλιτς παρέχουν ποικιλία επιλογών για διαμονή ενώ στη διάθεση των επισκεπτών είναι και αμέτρητα άλλα τουριστικά καταλύμματα. Ξενοδοχεία, τουριστικά διαμερίσματα, αγροκτήματα και ξενώνες χαρακτηρίζονται από την παραδοσιακή τοπική φιλοξενία και τις υπηρεσίες υψηλής ποιότητας που προσφέρουν.
Για όλους τους ενδιαφερόμενους επισκέπτες, ο Τουριστικός Οργανισμός της Σουμπότιτσα (https://visitsubotica.rs/en/) διοργανώνει δωρεάν περιηγήσεις στο κέντρο της πόλης, καθώς και στο Πάλιτς.