Αρχική Δήμοι Διεθνές περιπατητικό ταξίδι εξοικείωσης από το Δήμο Αριστοτέλη «σε μονοπάτια που...

Διεθνές περιπατητικό ταξίδι εξοικείωσης από το Δήμο Αριστοτέλη «σε μονοπάτια που ακολούθησαν σπουδαίοι Έλληνες»

Περιπατητικό ταξίδι εξοικείωσης (Trekking Trip) με τη συμμετοχή tour operators και trekking specialists από τη Βρετανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο διοργάνωσε ο Δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής (26 – 30.3.23) σε συνεργασία με τα Γραφεία Ε.Ο.Τ. Ηνωμένου Βασιλείου και Κάτω Χωρών, σε μια προσπάθεια προώθησης του υφιστάμενου δικτύου περιπατητικών και ποδηλατικών περιηγήσεων, το οποίο συνθέτει διαδρομές μήκους πάνω από 100 χιλ.

Η επίσκεψη εστίασε στην ανάδειξη επιλεγμένων τοπικών μονοπατιών, τα οποία:

  • συνδέουν τη φυσική τους ιστορία με εμβληματικές παγκόσμιες προσωπικότητες, όπως ο Αριστοτέλης, ο Απόστολος Παύλος και ο Αλέξης Ζορμπάς,
  • συνδυάζουν τη γεωγραφική τους θέση με σημεία παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως το Άγιον Όρος, η Διώρυγα του Ξέρξη, το Αριστοτελικό Όρος και η Αρχαία Άκανθος,
  • αναδεικνύουν τη δύναμη της διεθνούς συνθήκης Natura 2000, η οποία προστατεύει μεγάλα τμήματα μεταξύ του ορεινού και του πεδινού όγκου,
  • τοποθετούν το Χολομώντα και το Αριστοτελικό Όρος στο διεθνές καλεντάρι του ειδικού τουρισμού,
  • προωθούν τον περιπατητικό και ποδηλατικό τουρισμό, συνδέοντας με λόγο τον ορεινό όγκο με τη θάλασσα,
  • δημιουργούν προϋποθέσεις εναλλακτικής τουριστικής ανάδειξης στο θαλάσσιο μέτωπο του Δήμου Αριστοτέλη.

 Πώς πραγματοποιήθηκε το trekking trip

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες ακολούθησαν τη «διαδρομή του Αλέξη Ζορμπά» μέχρι το Κάστρο Νέπωσι στο Παλαιοχώρι, περπάτησαν από τον Ταξιάρχη προς την Αρναία ανάμεσα στους ελατώνες και τις μελισσοκαλλιέργειες του Χολομώντα, ανακάλυψαν τμήματα του Αριστοτελικού Περιπάτου από το δάσος της Βαρβάρας προς το Νεοχώρι, ποδηλάτησαν σε τμήματα του Ακάνθιου και του Προαθωνικού Περιπάτου (στα σύνορα του Αγίου Όρους) και αναλώθηκαν στην εξερεύνηση του Αριστοτελικού Περιπάτου ως ναυαρχίδας ενός διάσημου πλέγματος διαδρομών, που ήδη προσελκύει περιπατητές και ποδηλάτες από ολόκληρο τον κόσμο.

Ιδιαίτερες ήταν οι εμπειρίες που απέκτησαν κατά τη διάρκεια των θεματικών υπαίθριων γευμάτων σε δάση, λόφους και θέσεις θέας, αλλά και σε hiking friendly ή πολυτελή ξενοδοχεία της Ολυμπιάδας, όπου προωθήθηκαν συγκεκριμένα τοπικά προϊόντα από 9 τοπικούς παραγωγούς.

Η εξέλιξη της πρωτοβουλίας και το αποτέλεσμα

Η εμπειρία των συμμετεχόντων θα μετατραπεί σε τουριστικό πρόγραμμα διάρκειας 7 και 14 ημερών, το οποίο θα προμηθευτούν από τοπικούς ταξιδιωτικούς πράκτορες ή θα δομήσουν σε συνεργασία με τοπικές ξενοδοχειακές μονάδες. Σε ό,τι αφορά τους Ramblers, αυτοί αναμένεται να επεκτείνουν το πρόγραμμά τους, εντάσσοντας νέες διαδρομές στα αριστοτελικά μονοπάτια.

Οι παρεμβάσεις του Δήμου Αριστοτέλη

Η πιστοποίηση = Ο Δήμος Αριστοτέλη, έχοντας πραγματοποιήσει την υποχρεωτική εκπαίδευση 12 δημοτών του, φιλοδοξεί φέτος να ολοκληρώσει την τοποθέτηση κριτηρίων σε μονοπάτι μήκους 50 χιλ., προκειμένου αυτό να ελεγχθεί και να πιστοποιηθεί από τον ανεξάρτητο φορέα πιστοποίησης Wanderbares Deutschland und Leading Quality Trails.

Bike Friendly = Παράλληλα ανανεώνει για 3 ακόμη έτη τη bike friendly πιστοποίηση του συνόλου των τοπικών μονοπατιών σε συνεργασία με την Tour Natuur και παραδίδει στους περιπατητές – ποδηλάτες την εφαρμογή για έξυπνες συσκευές με τίτλο «Αριστοτέλης, Συνοδοιπόρος», όπου ο Αριστοτέλης εμφανίζεται σε αυτές να διδάσκει ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ σε κάθε ερώτηση εκείνων που ακολουθούν τον Αριστοτελικό Περίπατο.

Η ετήσια συντήρηση = Η συντήρηση του δικτύου πραγματοποιείται για μία ακόμη χρονιά από τα μέλη της Αριστοτελικής Σύμπραξης Επαγγελματιών του Δήμου.

 «Ένα σπουδαίο έργο τουριστικής υποδομής δίνει πραγματική τουριστική ζωή στην Ανατολική Χαλκιδική από το Μάρτιο μέχρι το Νοέμβριο, διαμορφώνοντας την αλλαγή που είχε ανάγκη ο τοπικός τουρισμός» λέει ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος. «Μέσα από μεγάλες ή μικρές συμπράξεις, συναινέσεις και συνέργειες πετύχαμε ουσιαστική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ένταξη του ορεινού και του πεδινού όγκου στα διεθνή τουριστικά δρώμενα, κατακόρυφη αύξηση του τζίρου των τοπικών επιχειρήσεων ξενοδοχίας και εστίασης, μείωση της ανεργίας και φυσικά ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, αφού κάθε ειδική διαδρομή προβάλει και μία πτυχή της.»