Αρχική General ΔΙΕΚ Πειραιά για την πραγματοποίηση της ημέρας καριέρας : «Ξεκίνα την...

ΔΙΕΚ Πειραιά για την πραγματοποίηση της ημέρας καριέρας : «Ξεκίνα την καριέρα σου από το Σεράφειο»

Το ΔΙΕΚ Πειραιά, το αρχαιότερο ΙΕΚ της χώρας και από τα μεγαλύτερα, ειδικότερα μετά την αναστολή λειτουργίας του 2ου ΙΕΚ Πειραιά, διοργάνωσε και φέτος, με μεγάλη επιτυχία, την καθιερωμένη ημέρα καριέρας στο Σεράφειο κέντρο Αθλητισμού, Πολιτισμού και Καινοτομίας του Δήμου Αθηναίων με την στήριξη της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και των ΔΙΕΚ της Αττικής.

Την  ημερίδα εγκαινίασε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, η οποία στην ομιλίας της, ευχαρίστησε τον διευθυντή του ΔΙΕΚ Πειραιά και έδωσε συγχαρητήρια για την όμορφη αυτή πρωτοβουλία τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η χώρα μας έχει πλέον αποκτήσει Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, με νέα επίπεδα προσόντων, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, και ένα αποτελεσματικό πλαίσιο πιστοποίησης, με καινοτόμες δομές, όπως τα Πειραματικά και Θεματικά ΙΕΚ και τα Πρότυπα ΕΠΑΛ, με περιζήτητες ειδικότητες και παράλληλο μηχανογραφικό, που αναδεικνύει τις επιλογές των αποφοίτων Λυκείου στα Δημόσια ΙΕΚ της χώρας». Η υπουργός Νίκη Κεραμέως, υπογράμμισε παράλληλα ότι η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση βρίσκεται «σε άμεσο, διαρκή, θεσμοθετημένο διάλογο με την κοινωνία, με φορείς και εταιρείες, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο»,τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «αποτελεί μία εξαίρετη ευκαιρία προσέγγισης επαγγελματιών και εταιρειών», η εξαιρετική πρωτοβουλία διοργάνωσης ημέρα καριέρας.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε η Υφυπουργός Τουρισμού, κα Σοφία Ζαχαράκη, η οποία ευχαρίστησε δημόσια την Υπουργό Παιδείας για τη συμβολή της στην αναγνώριση των ΔΙΕΚ του Υπουργείου Τουρισμού, ενώ εξήρε την πρωτοβουλία του ΙΕΚ Πειραιά για την τέλεια οργανωμένη ημερίδα αφιερωμένη στη θεματική του τουρισμού και της ναυτιλίας. Η Σοφία Ζαχαράκη τόνισε ότι η ημέρα καριέρας είναι ένας σημαντικός θεσμός στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, με καθοριστική συμβολή στην ουσιαστική γνωριμία των σπουδαστών ενός ΔΙΕΚ με τουριστικές ειδικότητες, με την πολυσύνθετη και ανταγωνιστική αγορά εργασίας του τουριστικού κλάδου. «Η τουριστική εκπαίδευση των ΔΙΕΚ στην Ελλάδα, διαδραματίζει σήμερα κρίσιμο ρόλο στην προετοιμασία των μελλοντικών εργαζομένων του τουρισμού, για να αποκτήσουν τις απαραίτητες νέες γνώσεις, επαγγελματικές και πρακτικές, που απαιτεί η τουριστική βιομηχανία. Επιπλέον, ο τουριστικός τομέας γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστικός τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό και οι εταιρείες τουρισμού και φιλοξενίας, αναζητούν όλο και πιο εξειδικευμένους επαγγελματίες, που θα τους επιτρέψουν να προσφέρουν ανταγωνιστικότερες υπηρεσίες, βρίσκεται δε, στη σωστή κατεύθυνση, εκείνη της εξωστρέφειας, της παροχής νέων ευκαιριών σταδιοδρομίας και της ανεμπόδιστης απόκτησης πολύτιμων παραστάσεων και εμπειριών, που επιδιώκει να προσδώσει η παρεχόμενη τουριστική εκπαίδευση σήμερα των Δημοσίων ΙΕΚ τόσο της αρμοδιότητας του Υπουργείου Τουρισμού, όσο και των άλλων Υπουργείων». Κλείνοντας την ομιλία της η κυρία Ζαχαράκη ευχαρίστησε «τον Διευθυντή του ΔΙΕΚ Πειραιά και όλους τους εκπαιδευτικούς του, για την ουσιαστική προσφορά τους στην καθημερινή μάχη της τουριστικής εκπαίδευσης».

Ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας, κ. Γιώργος Βούτσινος με τη σειρά του τόνισε την μεγάλη σημασία της διοργάνωσης της Ημέρας Καριέρας από το ΔΙΕΚ Πειραιά, ευχαρίστησε την Υπουργό Παιδείας για τη συμβολή της στην μεγάλη μεταρρύθμιση που επιτελεσθεί τα τελευταία χρόνια στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και  Κατάρτιση με την ψήφιση και εφαρμογή του νόμου 4763/2020, αφού ο μεγάλος σκοπός και στόχος του ήταν η διασύνδεση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και  Κατάρτισης με την αγορά εργασίας κάτι που αντικατοπτρίζεται στην εκδήλωση που πραγματοποιεί το ΔΙΕΚ Πειραιά με τη συμμετοχή 40 και πλέον εταιρειών του χώρου του Τουρισμού και της Ναυτιλίας.

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο  Πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ κ. Κωνσταντίνος Δέρβος, που εξήρε την συμβολή της Υπουργού Παιδείας και του Γενικού Γραμματέα κ. Βούτσινου στην αναβάθμιση της ΕΕΚ. 

Ο Διευθυντής του ΔΙΕΚ Πειραιά κ. Γιώργος Διαμαντόπουλος αφού ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες στην ημέρα καριέρας και ιδιαίτερα τους προσκαλεσμένους εκπροσώπους των εταιρειών του Τουρισμού και της Ναυτιλίας για την καθοριστική συμβολή τους στην ουσιαστική γνωριμία των καταρτιζόμενων των ΔΙΕΚ με τουριστικές και ναυτιλιακές ειδικότητες, τόνισε ότι η διασύνδεση του ΔΙΕΚ Πειραιά με την Αγορά Εργασίας είναι μέσα στην κουλτούρα του εκπαιδευτικού οργανισμού, δίνοντας  έτσι την φιλοσοφία και το στίγμα της ΕΕΚ. Με την όμορφη και εμπεριστατωμένη παρουσίαση των Ευρωπαϊκών  Προγραμμάτων ΕRASMUS, που ανέκαθεν υλοποιεί το ΔΙΕΚ, ανέλυσε τα αποτελέσματα και την επίδραση αυτών των προγραμμάτων στους καταρτιζόμενους συμμετέχοντες, στο εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά και στην ίδια τη σχολή, λόγω της μεγάλης εμπειρίας και των πολλαπλών συμμετοχών του ΔΙΕΚ Πειραιά σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Στη συνέχεια ο Διευθυντής του θεματικού ΔΙΕΚ Αιγάλεω, κ. Δημήτρης Κυριακός, παρουσίασε τις νέες ειδικότητες του θεματικού STEM ΔΙΕΚ Αιγάλεω, ενώ και η κ. Ιωάννα Ζαχαριά, Διευθύντρια του ΔΙΕΚ Ελληνικού-Αργυρούπολης, εστίασε στην ομιλία της, που είχε τίτλο «Από τα θρανία στα αεροδρόμια της Ευρώπης», στη μεγάλη ζήτηση που έχει η ειδικότητα των Επιμελητών Πτήσεων από όλες τις αεροπορικές εταιρείες και τα μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης, ακόμα και στους αποφοίτους που δεν είχαν προλάβει να πάρουν την πιστοποίηση του ΕΟΠΠΕΠ.  

Από πλευράς των Επιχειρήσεων σε πάνελ συμμετείχαν οι  ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ,

ROBBINSON CLUB, GRECOTEL HOTELS, AEGEON SPA  κύριο θέμα συζήτησης το προφίλ των εργαζομένων, και η επαγγελματική  εξέλιξη των νέων.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ), κ. Αντώνης Στελλιάτος στην ομιλία του με θέμα «Ελληνικό Yachting και δυνατότητες εργασίας», μετέφερε στην αίθουσα τις εξαιρετικές δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων των ειδικοτήτων τουρισμού και ναυτιλίας στον χώρο του θαλάσσιου τουρισμού.

Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με την ομιλία του κ. Χρήστου Κομπόλια από τον Όμιλο Βερνίκου με θέμα: «Απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για το ελληνικό Yachting», 

Στις ανωτέρω ομιλίες έγιναν παρεμβάσεις από τους εκπαιδευτές: Δρ Δημήτρη Προκοπίου, κα Ασπασία Κλοκανά και κ Γεώργιο Χαμάκο, οι οποίες αφορούσαν ρόλο των εκπαιδευτών μέσα από το έργο που επιτελείται στην αρχική επαγγελματική κατάρτιση και στο «κτίσιμο επαγγελματιών» μέσα από το τρίπτυχο γνώσεων, δεξιοτήτων αλλά και στάσεων συμπεριφορών. 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκαν θεματικά σεμινάρια για τους καταρτιζόμενους και μια ημερίδα θεματική  για τον Τουρισμό και την Ναυτιλία, με την συμμετοχή θεσμικών  παραγόντων υπουργείων, εκπροσώπων ναυτιλιακών εταιρειών και ξενοδοχειακών μονάδων. Η ημερίδα υποστηρίχθηκε επίσης από τους Διευθυντές, Εκπαιδευτές και Καταρτιζόμενους των ΔΙΕΚ Πειραιά, Αιγάλεω, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Περιστερίου και Χαϊδαρίου. Την ημερίδα παρακολούθησαν Διευθυντές/τριες και Υποδιευθυντές/τριες των ΔΙΕΚ Αττικής, όπως ο Κωνσταντίνος Μιχελής και Ευαγγελία

Τσιγκλιφή (ΔΙΕΚ Νέας Σμύρνης), Ιωάννα Ζαχαριά (ΔΙΕΚ Ελληνικού-Αργυρούπολης),  Δημήτρης Κυριακός (ΔΙΕΚ Αιγάλεω), Γεωργία Γκιόκα (ΔΙΕΚ Περιστερίου) εκπαιδευτές και  καταρτιζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων των ΔΙΕΚ της Αττικής

Ειδικά για τους καταρτιζόμενους και αποφοίτους υπήρχε και ένα πολύ χρήσιμο workshop με τίτλο: «Ποια είναι τα σημαντικά σημεία για τη σύνταξη του Βιογραφικού σας», το οποίο ξεπέρασε κατά πολύ τον αρχικά προγραμματισμένο αριθμό συμμετεχόντων και η υλοποίησή του μεταφέρθηκε στο χώρο της ολομέλειας, δίνοντας την ευκαιρία συμμετοχής σε όλους.  Στο εργαστήριο αυτό η κ. Χρυσούλα Μάλλιου, εξειδικευμένη Σύμβουλος ΔΥΠΑ, ανέλυσε τα «μυστικά» επιτυχίας ενός επιτυχημένου βιογραφικού.

Παράλληλα με την ημερίδα λειτούργησαν 40 οργανωμένα γραφεία επιχειρήσεων των εταιρειών Τουρισμού και Ναυτιλίας μέσω των οποίων υπήρχε δικτύωση των συμμετεχόντων με τις επιχειρήσεις.

Την εκδήλωση συνόδευσε μπουφές με αλμυρά και γλυκά εδέσματα, παρασκευές των τμημάτων Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης και Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής, του ΔΙΕΚ Πειραιά υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτών τους κκ. Γιώργου Αναστόπουλου, Παναγώτη Παπαδάτου, Νίκου Παρασκευόπουλου, Τάσου Αρφαρά και Γιάννη Γιαννούκου, ενώ το σερβίρισμα ανέλαβαν καταρτιζόμενοι της ειδικότητας Υποδοχής και Φιλοξενίας υπό την καθοδήγηση της εκπαιδεύτριας τους Ιζαμπέλ Αβακιάν.  Η υποδοχή στελεχώθηκε από καταρτιζόμενους της ειδικότητας Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον τομέα του Τουρισμού.

Ο διευθυντής  του ΔΙΕΚ Πειραιά ευχαριστεί όλους τους συντελεστές της ημέρας καριέρας, που αποτελεί θεσμό για το ΔΙΕΚ μας και ιδιαίτερα τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής της εκδήλωσης κκ. Χάρη Τουμασάτο υποδιευθυντή του ΙΕΚ και τους εκπαιδευτές Ασπασία Κλοκανά, Γεώργιο Χαμάκο, Σταυρούλα Λειβαδάρα και Δημήτρη Προκοπίου. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.