Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ EUROPEAN BOATING INDUSTRY ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΒΟΟΤ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ...

ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ EUROPEAN BOATING INDUSTRY ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΒΟΟΤ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ DUSSELDORF ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΘΗΚΕ Ο «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΕΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ – ΣΙΤΕΣΑΠ

Στην Έκθεση ΒΟΟΤ Θαλάσσιου Τουρισμού στο Dusseldorf, Γερμανίας, εκπροσωπήθηκε ο  «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΕΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ – ΣΙΤΕΣΑΠ» προκειμένου να συμμετάσχει στην Γενική Συνέλευση της «EUROPEAN BOATING INDUSTRY» και στο «8ο INTERNATIONAL BREAKFAST MEETING» του κλάδου με θέμα: «Qualifications & skills: Addressing the current and future challenges» για τις ανάγκες στελεχών και πληρωμάτων του κλάδου.

Την Έκθεση ΒΟΟΤ που πραγματοποιήθηκε εφέτος μετά από δύο χρόνια, λόγω πανδημίας, επισκέφθηκαν περισσότεροι από 230.000 επαγγελματίες και ενδιαφερόμενοι για τα σκάφη, για τα θαλάσσια σπορ και για επαγγελματικές συναντήσεις, από τις 21 έως τις 29 Ιανουαρίου 2023. Πολλές ήταν και οι συμμετοχές Ελλήνων επαγγελματιών του κλάδου του τουριστικού επαγγελματικού σκάφους, τόσο ως εκθετών αλλά κυρίως ως επισκεπτών.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος – ΣΙΤΕΣΑΠ, κ. Πάρις Λουτριώτης, στο πλαίσιο της Έκθεσης ΒΟΟΤ – Θαλάσσιου Τουρισμού στο Dusseldorf Γερμανίας,  συμμετείχε στην Τακτική Γενική Συνέλευση της 24ης Ιανουαρίου 2023, της European Boating AssociationEBI, που πραγματοποιήθηκε εκεί. Ήταν η πρώτη επίσημη συμμετοχή σε Γενική Συνέλευση, μετά την εκλογή του ΣΙΤΕΣΑΠ ως τακτικού μέλους της EBI. Ο κ. Λουτριώτης αναφέρθηκε στην Ελληνική δραστηριότητα του γιώτινγκ, τόνισε την δημοφιλή εικόνα που έχει η Ελλάδα ως  προορισμός  θαλάσσιου τουρισμού στην Μεσόγειο, και εξέθεσε τις Ελληνικές απόψεις στα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης, μεταξύ των οποίων ήταν οι ανάγκες προσαρμογής του κλάδου στην μείωση επιβαρυντικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η στήριξη εφαρμογής νέων τεχνολογιών στην κατασκευή σκαφών, η αντιμετώπιση του προβλήματος έλλειψης επάρκειας πληρωμάτων και στελεχών και θέματα ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Ο κ. Λουτριώτης επισκέφθηκε σχεδόν όλα τα Ελληνικά περίπτερα, επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του επαγγελματικού τουριστικού σκάφους, και είχε επαφές και με πολλούς επαγγελματίες που «προωθούν ναυλώσεις στον Ελληνικό χώρο». Οι εντυπώσεις τους, ήταν ότι η Γερμανική αγορά, που ήταν αρκετά δραστήρια το 2022, θα συνεχίσει και δίνει δείγματα ότι και το 2023, θα είναι ένα καλό έτος για το Ελληνικό Γιώτινγκ.  Περισσότερες από δέκα επιχειρήσεις ναύλωσης σκαφών, είχαν δικά τους περίπτερα στην Έκθεση, ενώ και άλλοι επαγγελματίες φιλοξενούντο σε περίπτερα συνεργαζόμενων επιχειρήσεων.

Στην Έκθεση πραγματοποιήθηκε και το 8ο International Breakfast Meeting, που διοργανώνει κάθε χρόνο, μαζί με την ΒΟΟΤ, η ΕΒΙ, το θέμα του οποίου εφέτος ήταν  «Qualifications & skills: Addressing the current and future challenges» για τις διαμορφούμενες, μετά την πανδημία, ανάγκες σε πληρώματα και στελέχη των επιχειρήσεων του κλάδου, και για τους τρόπους αντιμετώπισης ελλείψεων εργαζομένων, που άλλωστε αντιμετωπίζει και ο τουρισμός γενικότερα.

Ο κ. Λουτριώτης, ως ένας από τους επίσημους ομιλητές, απευθυνόμενος σε ένα πολυπληθές, κυρίως Ευρωπαϊκό ακροατήριο, περιέγραψε την λειτουργία της δραστηριότητας στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στις ανάγκες όχι μόνο προσέλκυσης νέων εργαζομένων στον κλάδο, και ως πληρώματα αλλά και ως στελέχη για τις υπηρεσίες στην ξηρά, αλλά και στην σημασία της επικαιροποίησης των γνώσεων, τόσο των θεωρητικών αλλά κυρίως των πρακτικών, δεδομένου ότι πλέον νέες τεχνολογικές εξελίξεις αλλάζουν κατασκευαστικά τα σκάφη καθώς και τον εξοπλισμό τους. Η ευαισθητοποίηση για περιβαλλοντικά φιλικές πηγές ενέργειας και η ένταξη της ψηφιοποίησης στις λειτουργίες, απαιτούν πολύ συχνότερη εξειδικευμένη κατάρτιση, επεσήμανε ο κ. Λουτριώτης.

Ο Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΙΤΕΣΑΠ κ. Χρήστος Πετρέας, στην ίδια εκδήλωση – International Breakfast Meeting – έκανε εισήγηση προσεγγίζοντας τεχνοκρατικά το θέμα, σχετικά με τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση εργαζομένων στον κλάδο, και αναφέρθηκε περισσότερο στο περιεχόμενο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που απαιτούνται, λόγω τεχνολογικών εξελίξεων, και στις σημαντικές αλλαγές και την ανάγκη τακτικής επικαιροποίησης των γνώσεων και των δεξιοτήτων των πληρωμάτων και των σκαφών.

Στο International Breakfast Meeting χαιρέτισε ο Διευθυντής της ΒΟΟΤ Dusseldorf,  κ. Petros Michelidakis, και συμμετείχαν επίσης, ως ομιλητές, εκπρόσωποι οργανώσεων του κλάδου από την Ισπανία, Γαλλία, Ελβετία, ενώ εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – DG MARE, περιέγραψε τις δράσεις και τα σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα η Κα. Andy Kontoudakis, Ελληνίδα στέλεχος της Επιτροπής.

Το International Breakfast Meeting έκλεισε με απολογισμό των δράσεων της ΕΒΙ από τον Πρόεδρό της κ. Jean Pierre Goudant.  Την όλη εκδήλωση συντόνισε ο κ. Philip Easthill, Γενικός Γραμματέας της European Boating Industry.