Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Αμέριστη συμπαράσταση της Ε.Μ.ΚΕ.ΘΙ στις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών – ανακοίνωση για την...

Αμέριστη συμπαράσταση της Ε.Μ.ΚΕ.ΘΙ στις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών – ανακοίνωση για την επίμαχη ΚΥΑ

Η Ένωση μη Κερδοσκοπικών Θιάσων (Ε.Μ.ΚΕ.ΘΙ.) εκφράζει για ακόμα μία φορά την αμέριστη συμπαράστασή της στις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών των παραστατικών τεχνών και στους φοιτητές των Δραματικών Σχολών. Θεωρεί δε, ότι η επίμαχη ΚΥΑ προβαίνει σε μισθολογική μόνον διευθέτηση του προβλήματος αφήνοντας το ίδιο το πρόβλημα άλυτο, καθώς συνεχίζει να διατηρεί την εξίσωση των καλλιτεχνών των παραστατικών τεχνών με αποφοίτους Λυκείου και δεν παρέχει την διαβάθμιση των πτυχίων τους.

Η εμμονή σε ένα Π.Δ. (85/2022) που κατάφωρα υποβαθμίζει τις σπουδές της υποκριτικής τέχνης και άλλων καλλιτεχνικών επαγγελμάτων είναι αντίθετη με την πρακτική των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα δεν εξισώνονται οι τριετείς εντατικές και εξειδικευμένες σπουδές των παραστατικών ή άλλων τεχνών με εκείνες των ανειδίκευτων επαγγελμάτων.

Η αφαίρεση κεκτημένων δικαιωμάτων και τίτλων σπουδών (όπως είναι η υποβάθμιση των πτυχίων των Ανωτέρων Δραματικών Σχολών) είναι αντίθετη προς το ενωσιακό δίκαιο, που κατατείνει στην προστασία των δικαιωμάτων και των κεκτημένων.

Η Ένωση μη Κερδοσκοπικών Θιάσων (ΕΜΚΕΘΙ) υποστηρίζει τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών -πολλοί από τους οποίους είναι μέλη μας και σε κάθε περίπτωση ανήκουν στην μεγάλη οικογένεια των Αστικών μη Κερδοσκοπικών Θιάσων. Η παράταση της κατάστασης υποβάθμισης δεν είναι μόνον απαξιωτική προς τους καλλιτέχνες, αλλά δημιουργεί και προβλήματα στην άσκηση των επαγγελμάτων τους.

Η Ε.Μ.ΚΕ.ΘΙ ζητά:

1) Την διατήρηση της Διαβάθμισης των Δραματικών Σχολών ως “Ανώτερη”, όπως ήταν προ της έκδοσης του επίμαχου Π.Δ. και η οποία κατατάσσει τις Δραματικές Σχολές στην κατηγορία της Ανώτερης Εκπαίδευσης.

2) Να διαβάζεται η παρούσα Ανακοίνωση της Ε.Μ.ΚΕ.ΘΙ. στο κοινό πριν ή μετά το τέλος των παραστάσεων των θιάσων-μελών μας.

Εκ μέρους της Ένωσης μη Κερδοσκοπικών Θιάσων (Ε.Μ.ΚΕ.ΘΙ.)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.