Home Δήμοι Ξεκινά η ανακατασκευή και ανάπλαση του Σινέ – Ελευσίς με χορηγία από...

Ξεκινά η ανακατασκευή και ανάπλαση του Σινέ – Ελευσίς με χορηγία από τα Ελληνικά Πετρέλαια

Σε τροχιά ανακατασκευής μπαίνει και επίσημα πλέον ο εμβληματικός κινηματογράφος Ελευσίς, ένα ιστορικό τοπόσημο της Ελευσίνας και μια εστία παρακαταθήκης του προγράμματος της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, με χορηγία από την εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια, θυγατρική του Ομίλου HELLENiQ ENERGY. Την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, στον χώρο του X – Bowling Art Center, υπεγράφη το Σύμφωνο Αμοιβαίας Συνεργασίας μεταξύ της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, του Δήμου Ελευσίνας και της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., βάσει του οποίου η εταιρεία αναλαμβάνει την ανακατασκευή και ανάπλαση του Σινέ – Ελευσίς. Την εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκαν θεσμικοί φορείς και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, συντόνισε ο δημοσιογράφος Μανώλης Σπινθουράκης.

Η χρηματοδότηση περιλαμβάνει την κάλυψη του κόστους των απαιτούμενων μελετών αλλά και των εργασιών ανάπλασης του κινηματογράφου, που θα εκτελούνται υπό την επίβλεψη και την επιμέλεια του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και σε συνεργασία με τον Δήμο Ελευσίνας. Στόχος του εγχειρήματος είναι η άμεση έναρξη των εργασιών προκειμένου το κτήριο να παραδοθεί προς χρήση εντός του 2023 ως πολυχώρος πολιτισμού που θα φιλοξενεί σημαντικό μέρος των δράσεων και εκδηλώσεων της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Επιπλέον, η Ελληνικά Πετρέλαια έχει ήδη χρηματοδοτήσει την εκπόνηση μελετών με στόχο τη διαμόρφωση σύγχρονων κτηριακών εγκαταστάσεων, όπως της Ελαιουργικής και των κτηρίων ΙΡΙΣ Ι & ΙΡΙΣ ΙΙ, που θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού προγράμματος της διοργάνωσης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY Ανδρέας Σιάμισιης επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του: «Ως Μέγας Χορηγός της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, είμαστε σήμερα σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση που αφορά το μέλλον και μια επένδυση στον Πολιτισμό και στις υποδομές στην ίδια την πόλη, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας. Με την υπογραφή αυτού του Συμφώνου Αμοιβαίας Συνεργασίας, σε συνεννόηση με τις τοπικές Αρχές αλλά και την οργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, η ανάπλαση του ιστορικού κινηματογράφου Ελευσίς καλύπτει μια ανάγκη που έχει αποτυπωθεί εδώ και πολλά χρόνια. Δεν ενισχύουμε μόνο τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, αλλά θα αφήσουμε ως παρακαταθήκη στους κατοίκους έναν σύγχρονο πολυχώρο υψηλών απαιτήσεων προς κάθε μελλοντική χρήση. Είναι ένα ακόμη παράδειγμα αγαστής συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού τομέα και τοπικής αυτοδιοίκησης, προς τον μεγάλο κοινό στόχο που είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της εκάστοτε περιοχής».

Από αριστερά, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κ. Λευτέρης Κοσμόπουλος, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Νανά Σπυροπούλου, η Πρόεδρος Δ.Σ. της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης κα Δέσποινα Γερουλάνου, ο Πρόεδρος Δ.Σ. HELLENiQ ENERGY κ. Γιάννης Παπαθανασίου, ο Δήμαρχος Ελευσίνας κ. Αργύρης Οικονόμου, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Δυτικής Αττικής κ. Γιώργος Κώτσηρας, ο Διευθύνων Σύμβουλος HELLENiQ ENERGY κ. Ανδρέας Σιάμισιης και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δυτικής Αττικής κ. Θανάσης Μπούρας

Ο Δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου δήλωσε σχετικά: «Μετά από πολύμηνη προσπάθεια φτάσαμε σε αυτήν την πολύ σημαντική μέρα της υπογραφής της σύμβασης μεταξύ Δήμου Ελευσίνας, της Hellenic Energy και της Πολιτιστικης Πρωτεύουσας. Η αγορά του Σινέ – Ελευσίς ήταν μία κομβικής σημασίας ενέργεια και πλέον, η ανακατασκευή του ιστορικού κινηματογράφου της πόλης μας μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Μια πολύ σημαντική κίνηση για εμάς, για δυο λόγους: Αφενός γιατί η Άνω Ελευσίνα θα αποκτήσει τον δικό της πολυχώρο πολιτισμού, ένα πραγματικό στολίδι για ολόκληρη την πόλη και αφετέρου, γιατί είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος μας διεκδικεί και λαμβάνει τέτοιου ύψους χορηγία από εταιρεία που δραστηριοποιείται στην πόλη. Χορηγία για έργα πνοής. Έργα που αποδεικνύουν ότι η Ελευσίνα πρέπει να βελτιώνεται σε όλα τα επίπεδα και εδραιώνουν την αντίληψη ότι η πόλη μπορεί να πάρει από τις βιομηχανίες όσα δικαιούται. Θέλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση της εταιρείας και όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτήν την προσπάθεια και ελπίζω η σημερινή μέρα να αποτελέσει το εφαλτήριο για νέες, σπουδαίες συνεργασίες προς όφελος της Ελευσίνας και των δημοτών της».

Η Πρόεδρος της  2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα Δέσποινα Γερουλάνου υπογράμμισε: «Μετά τις προσπάθειες του Δήμου για εξαγορά του ιστορικού  χώρου του Σινέ – Ελευσίς και την αρωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, φτάσαμε στην πραγματοποίηση του στόχου. Αυτό το αξιοθαύμαστο εγχείρημα, σήμερα, μέσω χορηγίας των ΕΛΠΕ, μπαίνει σε διαδικασία ανακατασκευής και επαναχρήσης. Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στην εταιρεία για την καθοριστική συμβολή της στην υλοποίηση αυτού του έργου. Πιστεύουμε ότι είναι ένα εμβληματικό κτίριο τόσο για την ίδια την πόλη της Ελευσίνας, όσο και τον πολιτισμό της χώρας εν γένει».
 
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Νανά Σπυροπούλου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα παραδώσουμε στους Ελευσίνιους αλλά και στην Αττική, ένα εργαστήριο δημιουργίας και καλλιτεχνικής έκφρασης, όπου θα στεγαστούν εικαστικές εκθέσεις,  εκδηλώσεις παραστατικών τεχνών, εργαστήρια, προβολές, συναντήσεις και πλήθος άλλες δραστηριότητες. Η αναβίωση του χώρου θα γίνει με σεβασμό στην ιστορία του, αξιοποιώντας την αρχιτεκτονική του παράδοση, τα υλικά του, την ένταξή του στο ευρύτερο αστικό περιβάλλον. Με όλες τις σύγχρονες λειτουργικές προδιαγραφές, ώστε να λειτουργεί ως ένας χώρος ανοιχτός και φιλόξενους για κάθε δημιουργό. Φιλοδοξία όλων μας είναι να λειτουργήσει μέσα στο 2023, τη χρονιά του τίτλου, αλλά κυρίως μετά από αυτήν, ως ένα κομβικό σημείο της καλλιτεχνικής και ευρύτερα πνευματικής ταυτότητας της πόλης.»

Λίγα λόγια για το Σινέ – Ελευσίς

Πρόκειται για ένα κτίριο με υψηλή αρχιτεκτονική σημασία στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Κατασκευάστηκε κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα με εμβληματική αρχιτεκτονική μορφή και λειτούργησε επί σειρά ετών ως κινηματογράφος. Με τον πρωτότυπο και επιδέξιο σχεδιασμό του μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε ημιυπαίθριο χώρο και να φιλοξενήσει στεγασμένες ή υπαίθριες δράσεις. Η επιλογή να ενταχθεί στο πρόγραμμα ανάπτυξης υποδομών της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το ανασύρει από την αφάνεια. Έπειτα από την αγορά του από τον Δήμο Ελευσίνας και με την ανακαίνισή του μέσω της χορηγικής διαδικασίας από τα Ελληνικά Πετρέλαια, θα λειτουργήσει ως πολυδύναμος χώρος τεχνών – καλλιτεχνικό hub, εστία της παρακαταθήκης των θεσμών της 2023 Ελευσίς μετά το έτος τίτλου, καθώς και σε κομβικό σημείο της καθημερινής ζωής της πόλης.

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Exit mobile version