Home 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Μυστήριο_0 Μυστήρια Μετάβασης – Τελετή Έναρξης

Μυστήριο_0 Μυστήρια Μετάβασης – Τελετή Έναρξης

2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Μυστήριο_0 Μυστήρια Μετάβασης – Τελετή Έναρξης
Σάββατο 4 & Κυριακή 5 Φεβρουαρίου
Ελευσίνα

Η μεγάλη γιορτή της Ευρώπης ξεκινά με μια εντυπωσιακή εκδήλωση στο παράκτιο μέτωπο και ένα «πολύχρωμο» διήμερο πρόγραμμα με εκθέσεις, συναυλίες, DJ πάρτι και παράλληλες εκδηλώσεις σε όλη την πόλη!

Η πόλη της Ελευσίνας είναι από την 1η Ιανουαρίου επισήμως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023. Η οικουμενική αυτή γιορτή ξεκινά το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου με μια εντυπωσιακή εκδήλωση στο παράκτιο μέτωπο και ένα «πολύχρωμο» πρόγραμμα με εκθέσεις, συναυλίες, DJ πάρτι και παράλληλες εκδηλώσεις σε όλη την πόλη, που ολοκληρώνεται το βράδυ της επόμενης μέρας. Η εμβληματική εκκίνηση του προγράμματος της 2023 Ελευσίς αποτελεί ιδέα/σύλληψη του Γενικού Καλλιτεχνικού Διευθυντή Μιχαήλ Μαρμαρινού, σε σκηνοθεσία του διακεκριμένου Βρετανού σκηνοθέτη Chris Baldwin. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του διημέρου εδώ.

Η Τελετή Έναρξης αντλεί έμπνευση από την ιστορία και τη μυθολογία της ίδιας της πόλης: τις Πομπές και τη σύνδεση του Πάνω με τον Κάτω Κόσμο. Το απόγευμα του Σαββάτου 4 Φεβρουαρίου καταφθάνουν στην πόλη της Ελευσίνας τέσσερις Πομπές ανθρώπων, θαλάσσιες και χερσαίες: Οι TimeCircus, η καλλιτεχνική κολεκτίβα από το Βέλγιο, που έχει διανύσει πεζή με το τροχήλατο όχημά της 3.000 χλμ. σε όλη την Ευρώπη, στη μεγαλύτερη προσκυνηματική πομπή στην ιστορία της Ελευσίνας. Το Ελευσίνιο Κίνημα, οι 14 Εθνοτοπικοί σύλλογοι που συνθέτουν το πολιτισμικό μωσαϊκό της πόλης, πλημμυρίζουν με μουσική και χορό τους δρόμους της. Δεκάδες Ημεροδρόμοι με αφετηρία τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, βαδίζουν εν τάχει τα 21 χλμ. της Ιεράς Οδού. Tο εναρκτήριο δρομολόγιο της Θαλάσσιας «Ιεράς» Οδού, μια μοναδική ξεναγητική εμπειρία εν πλω, υπό τους ήχους αγαπημένων τραγουδιών κορυφαίων Ελλήνων συνθετών που ερμηνεύτηκαν μοναδικά από τη Μελίνα Μερκούρη, σε διασκευές του Νίκου Μπιτζένη, διαπλέει επτά ιστορικούς δήμους, συνδέοντας για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία τον Πειραιά με την Ελευσίνα. Νύμφες κάνουν αναπάντεχα την εμφάνισή τους στα στενά της πόλης, σε κινησιολογική επιμέλεια του Κωνσταντίνου Ρήγου και ενδυματολογική της Όλγας Καραβερβέρη.
 
Οι Πομπές διασχίζουν την πόλη, περνούν από τον Αρχαιολογικό Χώρο και τον Πεζόδρομο της οδού Νικολαΐδου, και καταλήγουν στο παράκτιο μέτωπο του Παλαιού Ελαιουργείου, με τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης –την πέμπτη αυτή άτυπη πομπή– να τους επιφυλάσσουν μια ιδιαίτερη υποδοχή.
                                   
Μετά το πέρας της πρώτης φάσης της Τελετής Έναρξης θα γίνει μια θεαματική εκδήλωση, στις 19:00, στο παράκτιο μέτωπο, με τίτλο Μυστήρια Μετάβασης και κεντρική σκηνή την ίδια τη θάλασσα. Η αφήγηση του Κώστα Νιζάμη, ενός «αστροναύτη» των βυθών της Ελευσίνας, η πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Άγγελου Τριανταφύλλου, και οι φωτισμοί του Petko Tanch, πλαισιωμένοι από τις CHÓRES της Μαρίνας Σάττι, οδηγούν στην έκβαση μιας αισιόδοξης ανάδυσης από το νερό μιας φωτεινής μυθικής οντότητας.

Οι δράσεις συνεχίζονται αμέσως μετά, με την πέμπτη –άτυπη– πομπή του κόσμου, καθώς βαδίζει κατά μήκος της παραλιακής οδού, προς τα ανατολικά. Μια Πολιτιστική Διαδρομή με 21 διαφορετικές δράσεις σε ιδιότυπα σημεία όπως ταράτσες, αυλές, συνεργείο αυτοκινήτων, ταβέρνες, μπαλκόνια, παράθυρα και δώματα, όπου το κοινό θα περιηγηθεί σε πειραματικά project, χορογραφίες, ηχητικές εγκαταστάσεις, ρεσιτάλ ποντιακής λύρας, θαλασσινά κεράσματα· μία ξεχωριστή πολιτισμική εμπειρία.
 
Στη συνέχεια, ένα από τα πιο επιδραστικά και καινοτόμα γκρουπ του σύγχρονου ηλεκτρονικού ήχου στην Ελλάδα, οι Στέρεο Νόβα (Κωνσταντίνος Βήτα και Μιχάλης Δέλτα), επιστρέφουν στην καρδιά της Δυτικής Αττικής για μια μοναδική όσο και εμβληματική επανένωση ειδικά για την Τελετή Έναρξης. Το Πρώην Εργοστάσιο ΙΡΙΣ ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του στο κοινό για να υποδεχτεί το μυθικό γκρουπ των 90’s που με την πρωτοποριακή μουσική και τον ποιητικό του στίχο ενέπνευσε μια ολόκληρη γενιά.
 
Το τέλος αυτής της βραδιάς είναι ένα κάλεσμα σε χορό, στην Αποθήκη 1 του Παλαιού Ελαιουργείου, με ένα πάρτι με μουσικές επιλογές αποκλειστικά γυναικών DJs από την Ελευσίνα και άλλες Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης. Disco, house και techno ρυθμοί σε ένα βιομηχανικό τοπίο, με ένα εκρηκτικό line up που αποτελείται από τις Mini Zucchini (Τιμισοάρα, Ρουμανία), DJs ENIKŐ (Βέσπρεμ, Ουγγαρία), MOTERIS (Κάουνας, Λιθουανία), Fo aka Fofi Tsesmeli (Ελευσίνα, Ελλάδα), Amii Watson (Ες-συρ-Αλζέτ, Λουξεμβούργο).
 
H Τελετή Έναρξης θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου με την πόλη να γίνεται μια υπαίθρια σκηνή: εγκαίνια για δύο εμβληματικές εκθέσεις, το Μυστήριο 17 Μελίνα, όπως και το Μυστήριο 44 7 Στήλες του διεθνούς φήμης πολυπράγμονα καλλιτέχνη και συνθέτη Heiner  Goebbels στις Αποθήκες του Παλαιού Ελαιουργείου, φωτιστικές και βίντεο εγκαταστάσεις, όπως το Μυστήριο 32 Πρόσωπα της Αμερικανίδας φωτογράφου και εικαστικού Lina Bertucci στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας, περφόρμανς όπως το Μυστήριο 108 ΚΑΜΑΡΕΣ του σκηνοθέτη και περφόρμερ Ευριπίδη Λασκαρίδη στο Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος, εικαστικές εκθέσεις όπως το Μυστήριο 177 Visions from the Underworld στο X-Bowling Art Center, η έκθεση-εγκατάσταση Αποθέματα: Inventory II, Βασίλης Γεροδήμος – Τζένη Αργυρίου, ιδιότυπες ξεναγήσεις όπως το Μυστήριο 20 Αφηγηματική Αρχαιολογία στον αρχαιολογικό χώρο Ελευσίνας, αλλά και ελεύθερη περιήγηση στην πόλη, στα μουσεία, στα εστιατόρια, στην αγορά.

Οι Νύμφες κάνουν ξανά την εμφάνισή τους στους δρόμους της πόλης, η Φιλαρμονική του Δήμου πλημμυρίζει με μελωδίες τα στενά της, ένα ιστιοφόρο και πλήθος μικρών λευκών σκαφών του Ναυταθλητικού Ομίλου Ελευσίνας γεμίζουν τη θάλασσα σε έναν ξεχωριστό σχηματισμό «Γιορτάζοντας το Φως», οδηγώντας στο τέλος του πρώτου μέρους μιας δίδυμης γιορτής, που θα ολοκληρωθεί με την Τελετή Λήξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας τον Νοέμβριο του 2023.

Συντελεστές
 
Ομάδα Τελετής Έναρξης
 
Σύλληψη – Ιδέα
Μιχαήλ Μαρμαρινός
 
Σκηνοθεσία
Chris Baldwin / CCD Productions Ltd
 
Πρωτότυπη Μουσική
Άγγελος Τριανταφύλλου
 
Σκηνογράφος
Philippe Geffroy
 
Σχεδιασμός φωτισμού και προβολών
Petko Tanchev
 
Σχεδιασμός Ενδυμάτων
Πάρις Μέξης
 
Σχεδιασμός Ήχου
Μανώλης Μανουσάκης
 
Μια παραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Σημαντικές πληροφορίες

 Όλες οι εκδηλώσεις της Τελετής Έναρξης έχουν ελεύθερη είσοδο.

Για την είσοδο στις εκδηλώσεις που απαιτείται προκράτηση θέσης, υποχρεωτική η επίδειξη του Δελτίου Εισόδου.

Δυνατότητα μετακίνησης από το κέντρο της Αθήνας στην Ελευσίνα μετ’ επιστροφής.  Περισσότερες πληροφορίες σύντομα στο 2023eleusis.eu

Το σύνολο των εκδηλώσεων του διημέρου θα πραγματοποιηθεί σε εξωτερικούς χώρους της πόλης. Συστήνεται στο κοινό να φορά ζεστά ρούχα.

Ελεύθερη στάθμευση σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Περισσότερες πληροφορίες σύντομα στο 2023eleusis.eu
 
Χρήσιμες διευθύνσεις
 
Πρώην Εργοστάσιο ΙΡΙΣ: Αθανασίου και Αναστασίου Μουρίκη
Παλαιό Ελαιουργείο: Ιερά Οδός & Αδελφών Μουρίκη
Αρχαιολογικός Χώρος: Σωτηρίου Γκιόκα
Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας: Πεζόδρομος Νικολαΐδου
X-Bowling Art Center: Χαριλάου 12
Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος: Ίωνος Δραγούμη 37

2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
 
Website: 2023eleusis.eu
Facebook: facebook.com/2023eleusis.eu
Instagram: instagram.com/2023eleusis
YouTube: youtube.com/c/2023Eleusis
E-mail: info@2023eleusis.eu
 
 Πρόσβαση στην Ελευσίνα
# 21χλμ

Μόλις 21χλμ από το κέντρο της Αθήνας, μια από τις σημαντικότερες ιερές πόλεις της αρχαιότητας, η πόλη των Ελευσίνιων Μυστηρίων και γενέτειρα του Αισχύλου, η Ελευσίνα αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, που φιλοξενείται στην Ελλάδα. Η πρόσβαση σε αυτή μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

Με αυτοκίνητο ή μηχανή μέσω της Αττικής Οδού ή από τη Λεωφόρο Αθηνών, σε μόλις 25 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας
Με λεωφορείο (γραμμές 845 και 871 από Πειραιά, 876 από τον σταθμό “Αγ. Μαρίνα” του μετρό και 878 από Αχαρνές)
Με προαστιακό (στάση “Μαγούλα” και στη συνέχεια, με το λεωφορείο 863)
Με ΚΤΕΛ (γραμμή Μέγαρα – Νέα Πέραμος – Ελευσίνα, με αφετηρία την πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ 2023 ΕΛΕΥΣΙΣ
 
Διοικητικό Συμβούλιο
 
Πρόεδρος
Δέσποινα Γερουλάνου

Αντιπρόεδρος
Αργύριος Οικονόμου

Μέλος & Διευθύνουσα Σύμβουλος
Σουλτάνα (Νανά) Σπυροπούλου
 
Γραμματέας
Δημήτριος Παπαγιάνναρος
 
Μέλη
Νικόλαος Βιλλιώτης, Ευάγγελος Λίγγος, Γεώργιος Λιόντος, Κυριακούλα (Κούλα) Παραδείση, Δήμητρα Πιπιλή, Μόνικα Τσιλιμπέρδη
 
Νομικός Σύμβουλος
Ελένη Ρόζη

ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ 2023 ΕΛΕΥΣΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Διευθύνουσα Σύμβουλος
Σουλτάνα (Νανά) Σπυροπούλου
 
Γενικός Καλλιτεχνικός Διευθυντής
Μιχαήλ Μαρμαρινός
 
Γενική Καλλιτεχνική Διεύθυνση
Προϊσταμένη Τμήματος Υποστήριξης Γενικού Καλλιτεχνικού Διευθυντή
Ισαβέλλα-Δήμητρα Καρούτη
 
Διεύθυνση Ανάπτυξης και Συμμετοχής Κοινού
Διευθυντής Ανάπτυξης και Συμμετοχής Κοινού
Γιάννης Κουκμάς
Υπεύθυνη Υποστήριξης Δράσεων Σχετικών με τη Συμμετοχή Κοινού
Φιορίντα Τσενάι
 
Διεύθυνση Ενεργοποίησης και Συμμετοχής Μαθητικής Κοινότητας
Διευθύντρια Ενεργοποίησης και Συμμετοχής Μαθητικής Κοινότητας
Μαρία Παπακωνσταντίνου

Διεύθυνση Παραστατικών Τεχνών
Διευθύντρια Παραστατικών Τεχνών
Ζέττα Πασπαράκη
Προϊσταμένη Παραστατικών Τεχνών
Μορφούλα Γαλοπούλου
Καλλιτεχνική συνεργάτις Παραστατικών Τεχνών
Ηλέκτρα Ελληνικιώτη

Διεύθυνση Πολιτιστικής Ανάπτυξης
Διευθύντρια Πολιτιστικής Ανάπτυξης
Γεωργία Βουδούρη
Προϊστάμενος Πολιτιστικής Ανάπτυξης
Νεοκλής Μαντάς

Διεύθυνση Πολιτιστικής Κατάρτισης
Διευθύντρια Πολιτιστικής Κατάρτισης
Αγγελική Λαμπίρη
Προϊσταμένη Πολιτιστικής Κατάρτισης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων
Αθηνά Παυλίδου

Διεύθυνση Σύγχρονης Τέχνης
Διευθύντρια Σύγχρονης Τέχνης
Ζωή Μουτσώκου

Συνεργάτες Γενικής Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης
Σύμβουλος Γενικού Καλλιτεχνικού Διευθυντή
Ηρώ Νικολάου
Συντονιστής Παραγωγής Καλλιτεχνικών έργων & Τελετής έναρξης
Γιάννης Αρβανίτης
Συνεργάτιδα Παραγωγής Τελετής Έναρξης
Όλγα Χατζηδάκη
Καλλιτεχνική συνεργάτις
Ζωή Δρακοπούλου
 
Διεύθυνση Επικοινωνίας, Μάρκετινγκ & Διεθνών Σχέσεων
Διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ
Ελένη Τεμπονέρα
Σύμβουλος Επικοινωνίας και Διαφημιστικής Εκστρατείας
Ελένη Ζησιμοπούλου
Επικεφαλής Γραφείου Τύπου
Ελεάννα Γεωργίου
Σύμβουλος Επικοινωνίας
Ναταλί Τσιριγώτη
Προϊσταμένη Επικοινωνίας και New Media
Αριλένα Δημητρίου
Προϊσταμένη Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων
Αγγελική Νικολάρη

Διεύθυνση Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών
Διευθυντής Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών
Παναγιώτης Κανάκης
Προϊσταμένη Υλοποίησης Έργων Ταμείου Ανάκαμψης
Ιουλία Κολοβού
Προϊσταμένη Δημόσιων Συμβάσεων, Διαγωνισμών και Διαφάνειας
Νεφέλη Μαρία Μαδεμλή
Στέλεχος Δημόσιων Συμβάσεων, Διαγωνισμών και Διαφάνειας
Μάριος Ευθυμίου

Διεύθυνση Οργάνωσης και Εκτέλεσης Παραγωγής
Διευθύντρια Παραγωγής
Άννα Βαφειάδου
Σύμβουλοι Υποστήριξης/Κοστολόγησης Παραγωγών
Ρένα Ανδρεαδάκη, Ζωή Μουσχή
Προϊσταμένη Φιλοξενίας
Μαρία Παούρη
Οργάνωση και Εκτέλεση Παραγωγής
Φοίβος Πετρόπουλος, Πάνος Σβολάκης
Γραμματειακή Υποστήριξη Διοίκησης
Νικολία Πατάπη
 
Διεύθυνση Ποιότητας και Διαχειριστικής Επάρκειας και Διαδικασιών Συντονισμού με τον Δήμο Ελευσίνας
Διευθύντρια Ποιότητας και Διαχειριστικής Επάρκειας και Διαδικασιών Συντονισμού με τον Δήμο Ελευσίνας
Μαρία Λιβάνιου

Διεύθυνση Κτιριακών Εγκαταστάσεων και Υποδομών
Διευθύντρια Κτιριακών Εγκαταστάσεων και Υποδομών
Χρύσα Μαρτίνη
Γραμματειακή Υποστήριξη Διεύθυνσης Κτιριακών Εγκαταστάσεων και Υποδομών
Κωνσταντίνος Κανελλόπουλος, Κατερίνα Μουστάκα
 
Διεύθυνση Υποστήριξης CEO και Παρακαταθήκης
Διευθύντρια Διαχείρισης Πνευματικής Ιδιοκτησίας – Παρακαταθήκης
Αναστασία Αμανατίδου
Διευθύντρια Υποστήριξης Διευθύνουσας Συμβούλου και Συντονισμού Έργου
Ελένη Τζουνοπούλου
Συνεργάτιδα Γραφείου Υποστήριξης Διευθύνουσας Συμβούλου
Ελένη Μπινιώρη
Στέλεχος Κεντρικής Γραμματείας
Θεοδώρα Σουφλή
Τεχνικός Συνεργάτης για Θέματα Πολιτικού Μηχανικού
Πάρης Χαρλαύτης

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Exit mobile version