Αρχική 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Μυστήριο 108  ΚΑΜΑΡΕΣ – Ευριπίδης Λασκαρίδης

Μυστήριο 108  ΚΑΜΑΡΕΣ – Ευριπίδης Λασκαρίδης

Ευριπίδης Λασκαρίδης // Osmosis
σύνθετη δράση τέχνης

20, 21 & 22 Ιανουαρίου 2023

Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος, Ελευσίνα
Είσοδος 3€ | Απαραίτητη προκράτηση θέσης εδώ

Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του Κέντρου Αγάπης Ελευσίνας «Φιλική Φωλιά»

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει από τις 20 έως τις 22 Ιανουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος, στην Ελευσίνα, το νέο project του διεθνούς εμβέλειας Ευριπίδη Λασκαρίδη, με τίτλο ΚΑΜΑΡΕΣ. Ένα πολυμορφικό πείραμα, στο οποίο ο καλλιτέχνης ανιχνεύει με την ομάδα του νέες παραστατικές φόρμες ανάμεσα στην εικαστική διάσταση των έργων του και την site specific performance. Είσοδος 3€ με προκράτηση θέσεων εδώ. Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του Κέντρου Αγάπης Ελευσίνας «Φιλική Φωλιά».

Συνεχίζοντας την περιοδεία των έργων του, ΡΕΛΙΚ (2015), ΤΙΤΑΝΕΣ (2017) και ΕΛΕΝΙΤ (2019) κι έχοντας προσφάτως παρουσιάσει στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου την παράσταση ΤΟΥΡΝΕ, ο Ευριπίδης Λασκαρίδης επιλέγει να εξερευνήσει διαφορετικούς τρόπους έκφρασης, πέραν του αμιγώς σκηνικού. Στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης, ο δημιουργός και η ομάδα του «καταλαμβάνουν» ένα διώροφο κτίριο της δεκαετίας του ’30, το Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος μαζί με τον προαύλιο χώρο του και το μετατρέπουν σε πεδίο καλλιτεχνικής έρευνας και δοκιμών. Με βασικό άξονα τη μεταμόρφωση και δρώντας στο μεταίχμιο θεάτρου, χορού και εικαστικών τεχνών, ο Λασκαρίδης δημιουργεί ένα σύμπαν, η πραγματικότητα του οποίου αποκλίνει από οποιαδήποτε γραμμική αντίληψη, εγείροντας τις αισθήσεις, τη φαντασία, αλλά και το χιούμορ τόσο των καλλιτεχνών και ερμηνευτών του, όσο και του κοινού που θα περιηγηθεί μέσα σε αυτό.

Η καλλιτεχνική ομάδα του Λασκαρίδη προτείνει θραύσματα του σύμπαντος του δημιουργού — υλικά και χαρακτήρες από το εργαστήρι του — μέσα από έναν παραμορφωτικό καθρέπτη διαρκούς μετάλλαξης. Οι θεατές κινούνται ημιαυτόνομα στον εξωτερικό και εσωτερικό χώρο, εξερευνώντας το μεταμορφωμένο πολιτιστικό κέντρο και την αυλή του, ενώ οι ψυχρές του κάμαρες μετατρέπονται σε ένα πολύπλοκο και λεπτομερές terrarium, όπου ο δημιουργός συντονίζει, συμμετέχει, διορθώνει, απαντάει τα μέιλ του ή κάθεται και παρατηρεί τα πλάσματα που έχουν κάνει κατάληψη στο έργο της ζωής του. Στο μεταξύ, στον κήπο λειτουργεί ένα περίπτερο που δεν πουλάει τίποτα, ενώ κάτω από μία τέντα κουρδίζεται ένα αναπάντεχο μουσικό ensemble.

Σύλληψη — Σκηνοθεσία: Ευριπίδης Λασκαρίδης

Σε Συνεργασία με τους: [μέσα στο σπίτι] Χρήστο Δεληδήμο (εικαστικός-σκηνογράφος), Ναυσικά Κεκέ (εικαστικός), Παύλο Λυκούδη (χορευτής), Δημήτρη Ματσούκα (ερμηνευτής), Σπύρο Ντόγκα (ερμηνευτής), Ηλία Σκουρλά (εικαστικός), Γιώργο Στενό (μουσικός-σχεδιαστής ήχου), Χρυσάνθη Φύτιζα (ερμηνεύτρια), Κωνσταντίνο Χαλδαίο (εικαστικός-σκηνογράφος) [προαύλιος χώρος] Ειρήνη Μπούνταλη (ηθοποιός) και μουσικό ensemble που αποτελείται από τους: Σίλια Τσιούφη / Colorgraphs, Θάνο λόst / Lost Bodies, Kristof & Κωνσταντίνο Γεωργόπουλο, Γιώργο Στενό & Γιώργο Σταυρίδη

Οι χαρακτήρες που εμφανίζονται από τα έργα ΡΕΛΙΚ (2015), ΤΙΤΑΝΕΣ (2017) και ΕΛΕΝΙΤ (2019) καθώς και κάποια εκθέματα κοστουμιών, είναι είτε δοκιμές, είτε ολοκληρωμένα έργα του σχεδιαστή κοστουμιών Άγγελου Μέντη.

Συνεργάτης Αρχιτέκτονας: Λουκάς Μπάκας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ιωάννα Παπακώστα
Εκτέλεση Παραγωγής Φωτογραφικών Πορτρέτων: Δήμος Κλιμενώφ
Φωτογράφος Πορτρέτων: Ελίνα Γιουνανλή
Τεχνικός Διευθυντής: Κωνσταντίνος Μαργκάς
Ηχολήπτης Προαύλιου Χώρου: Γιώργος Χανός
Υπεύθυνος Παραγωγής: Νίκος Μαυράκης – TooFarEast
Βοηθός Παραγωγής: Αριστείδης Κρεατσούλας

Μια ανάθεση της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
Ένα έργο του Ευριπίδη Λασκαρίδη και της Ομάδας OSMOSIS
Μια συμπαραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με την Ομάδα OSMOSIS
Η παράσταση ΚΑΜΑΡΕΣ πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Χώρος: Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος (Ίωνος Δραγούμη 37, Ελευσίνα)

Ημέρες: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 20, 21 & 22 Ιανουαρίου 2023

Ώρες: 20:30, 20:45, 21:00, 21:15

Μέγιστος αριθμός ατόμων ανά slot: 40 άτομα

Είσοδος 3€ με προκράτηση θέσης εδώ

Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του Κέντρου Αγάπης Ελευσίνας «Φιλική Φωλιά».

Βιογραφικό Καλλιτέχνη

Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης, σκηνοθέτης και ερμηνευτής, σπούδασε υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης – Καρόλου Κουν και σκηνοθεσία στο Brooklyn College της Νέας Υόρκης με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση. Από το 1995 συνεργάζεται ως ερμηνευτής με σκηνοθέτες όπως ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο Robert Wilson κ.α., ενώ το 2016 τιμήθηκε με την εναρκτήρια υποτροφία Pina Bausch Fellowship. Χάρη σε αυτήν εργάστηκε για τρεις μήνες με τον σκηνοθέτη και χορογράφο Lemi Ponifasio, παρατηρώντας από κοντά το έργο και τις πρακτικές του. Το 2000 ξεκίνησε να σκηνοθετεί τις δικές του δουλειές για το θέατρο, καθώς και μικρού μήκους ταινίες οι οποίες διακρίθηκαν διεθνώς. Το καλλιτεχνικό του σύμπαν εμπνέεται από τα στοιχεία της γελοιότητας και της μεταμόρφωσης, ενώ το έργο και η έρευνά του τοποθετούνται στο μεταίχμιο του θεάτρου, του χορού και των οπτικών τεχνών. Το 2009 ίδρυσε την OSMOSIS, μία εταιρεία παραστατικών τεχνών που του δίνει χώρο να συνεργαστεί με ποικιλία καλλιτεχνών με τους οποίους μοιράζεται ένα κοινό καλλιτεχνικό όραμα. Ο Ευριπίδης και η OSMOSIS έχουν κληθεί να παρουσιάσουν έργα τους σε σημαντικά θέατρα και φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, όπως το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου στην Ελλάδα, το Théâtre de la Ville στη Γαλλία, το Julidans στην Ολλανδία, το Hong Kong Arts Festival στην Κίνα, το Festival TransAmériques στον Καναδά, την Biennale χορού της Λυών στη Γαλλία και πολλά άλλα. Εκτός από τη δραστηριότητά του ως ερμηνευτής – χορογράφος, ο Ευριπίδης έχει κληθεί σε ιδρύματα και δραματικές σχολές σε όλη την Ευρώπη παραδίδοντας εργαστήρια στα οποία μοιράζεται τις καλλιτεχνικές του πρακτικές.

2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Website: 2023eleusis.eu

Facebook: facebook.com/2023eleusis.eu

Instagram: instagram.com/2023eleusis

YouTube: youtube.com/c/2023Eleusis

E-mail: info@2023eleusis.eu

 Πρόσβαση στην Ελευσίνα

# 21χλμ

Μόλις 21χλμ από το κέντρο της Αθήνας, μια από τις σημαντικότερες ιερές πόλεις της αρχαιότητας, η πόλη των Ελευσίνιων Μυστηρίων και γενέτειρα του Αισχύλου, η Ελευσίνα αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, που φιλοξενείται στην Ελλάδα. Η πρόσβαση σε αυτή μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

Με αυτοκίνητο ή μηχανή μέσω της Αττικής Οδού ή από τη Λεωφόρο Αθηνών, σε μόλις 25 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας
Με λεωφορείο (γραμμές 845 και 871 από Πειραιά, 876 από τον σταθμό “Αγ. Μαρίνα” του μετρό και 878 από Αχαρνές)
Με προαστιακό (στάση “Μαγούλα” και στη συνέχεια, με το λεωφορείο 863)
Με ΚΤΕΛ (γραμμή Μέγαρα – Νέα Πέραμος – Ελευσίνα, με αφετηρία την πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.