Ο ελληνικός τουρισμός καλείται να ευθυγραμμίσει το μοντέλο του με την ψηφιακή λειτουργία και το οικολογικό υπόδειγμα
Στην επόμενη μέρα του ελληνικού τουριστικού οικοσυστήματος, τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει, αλλά και τις ευκαιρίες που αυτό παρουσιάζει, αναφέρθηκε η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, κα. Ολυμπία Αναστασοπούλου στην εκδήλωση της εφημερίδας Ναυτεμπορική στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης World Travel Market (WTM), στο Λονδίνο, όπου απηύθυνε χαιρετισμό μαζί τον Γενικό Γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), κ. Δημήτρη Φραγκάκη και τον Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γιώργο Πατούλη.
Συγκεκριμένα η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι «ο τουρισμός, η δυναμική ανάκαμψη του οποίου φέτος, ενδεχομένως να κινηθεί και σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά του 2019, δημιουργεί προσδοκίες για υψηλότερη της αναμενόμενης ανάπτυξη. Τις εκτιμήσεις αυτές ασπάζονται μεγάλοι ξένοι οίκοι όπως η HSBC και η Bank of America, με την πρώτη να αναβαθμίζει την πρόβλεψή της για την ελληνική ανάπτυξη φέτος σε 6,5% από 4% προηγουμένως και τη δεύτερη να μιλάει εξίσου για σημαντική θετική επίδραση».
Επιπροσθέτως η κα. Ολυμπία Αναστασοπούλου τόνισε ότι «το αποτύπωμα της ανάγκης για ένα νέο μοντέλο αειφόρου τουρισμού, που θα ακολουθεί τις αρχές που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, ‘’travel, enjoy, respect’’ αλλά και support που θα βασίζεται και θα στηρίζει ταυτόχρονα τον άνθρωπο, ήρθε για να μείνει», ενώ υπογράμμισε ότι «ο βιώσιμος τουρισμός δεν είναι μόνον ανάγκη για τον πλανήτη και τη χώρα μας, είναι και πλέον και βασική προϋπόθεση, προκειμένου να επωφεληθούμε από τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».
Επίσης, η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι «αποτελεί προτεραιότητά μας μια συστημική στροφή προς μια πιο βιώσιμη τουριστική οικονομία που λειτουργεί τόσο για τη κοινωνία, όσο και για τον περιβάλλον. Προς τούτο διαθέτουμε μια ισχυρή βάση εκκίνησης, καθώς η Ελλάδα κατατάσσεται 25η μεταξύ 140 χωρών στον δείκτη Ανταγωνιστικότητας Ταξιδιών και Τουρισμού 2019 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF). Επίσης, σε επιμέρους δείκτες, η Ελλάδα κατατάσσεται 13η για την υγεία και την υγιεινή της, 18η για τις υποδομές αεροπορικών μεταφορών και 18η για τις υποδομές τουριστικών υπηρεσιών».
Παράλληλα, η κα. Ολυμπία Αναστασοπούλου ανέφερε ότι «η τάση που διαγράφεται ως απόλυτα κυρίαρχη για τα επόμενα χρόνια είναι η αναζήτηση προορισμών που μπορούν να προσφέρουν στους επισκέπτες τους μοναδικές, αυθεντικές, βιωματικές εμπειρίες. Η οικονομία του βιώματος, που είχε ήδη εμφανιστεί δυναμικά στο διεθνές τουριστικό γίγνεσθαι, θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος, στα αμέσως επόμενα χρόνια».
Τέλος, η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης σημείωσε ότι ο ελληνικός τουρισμός, ενώ καλείται να ευθυγραμμίσει το μοντέλο του με την ψηφιακή λειτουργία και το οικολογικό υπόδειγμα, διαθέτει, πέραν μιας κυβέρνησης που διαρκώς εκσυγχρονίζει το κράτος, και διάφορα επιπλέον εφόδια, όπως ότι:
– Το ελληνικό brand βρίσκεται στην κορυφαία πεντάδα παγκοσμίως,
– έχει μεγάλη διασπορά στις αγορές του,
– κινείται μέσα στο ασύγκριτο φυσικό και πολιτιστικό τοπίο της πατρίδας μας, η αξιοποίηση του οποίου αποτελεί ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα».
Σημειώνεται ότι στα πλαίσια της εν λόγω εκδήλωσης, ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γ. Πατούλης προσέφερε τιμητικό δώρο στη κα. Ολυμπία Αναστασοπούλου που αναπαριστά το στάχυ, ως ένδειξη ευχαριστίας για την αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού.