«Θέλουμε να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας στην διεθνή αγορά και να τονίσουμε τις δυνατότητες μας σε ένα πολύ απαιτητικό κοινό. Η Ελλάδα μπαίνει πλέον σε μία νέα εποχή για τον τουρισμό με αυτοπεποίθηση, πίστη στις δυνάμεις της και καλή προετοιμασία. Προχωράμε, ανανεωνόμαστε και εντείνουμε τις προσπάθειες μας για την επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού», επεσήμανε η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, κα. Ολυμπία Αναστασοπούλου, συνοδεύοντας τον υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, στα διάφορα περίπτερα από όλη τη χώρα των συνεκθετών του ΕΟΤ στη Διεθνή Έκθεση World Travel Market (WTM), στο Λονδίνο.
«Ο σχεδιασμός του νέου περιπτέρου του ΕΟΤ αναδεικνύει την εταιρική ταυτότητά του καθώς και τα επιμέρους στοιχεία της διαφημιστικής καμπάνιας του, μέσα από την ευρηματική και καλαίσθητη υιοθέτηση και ένταξή τους στα αρχιτεκτονικά στοιχεία της πρότασης, διατηρώντας παράλληλα μία λιτή και απλή προσέγγιση που αποπνέει διαχρονικότητα. Βασικά συστατικά της δομής του νέου περιπτέρου είναι η επιλογή απλών, ιστορικών και αρχιτεκτονικών στοιχείων μεταφρασμένων στο σύγχρονο γίγνεσθαι, που βοηθούν τον επισκέπτη να έρθει σε επαφή με τις βασικές έννοιες του ελληνικού πολιτισμού και της ιστορίας που τον διακρίνει, πάντοτε μέσα από το πρίσμα της σύγχρονης οπτικής. Η δε εργονομία του περιπτέρου ακολουθεί τις αρχές της πράσινης οικονομίας, ενώ η εμβληματική χρήση του μαιάνδρου στην δομή της κατασκευής αναδεικνύει την διαχρονική ελληνική αισθητική. Με τη χρήση υπερσύγχρονων ψηφιακών εφαρμογών επιτυγχάνεται η διάδραση με τον επισκέπτη», τόνισε η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης.
Επιπροσθέτως, η κα. Ολυμπία Αναστασοπούλου εκπροσωπώντας τον υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια στο δεύτερο γύρο της Συνόδου Κορυφής των Υπουργών Τουρισμού (Minister’s Summit) σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (#UNWTO) και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (#WTTC), στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το τουριστικό οικοσύστημα αλλά και η αξιοποίηση των τεράστιων δυνατοτήτων του, ανέφερε ότι «ο τουρισμός είναι πλέον στο επίκεντρο (lies at the epicentre, -τονίζοντας την ελληνική προέλευση της λέξης-) όλων των τομέων της οικονομίας και οφείλει να αναπτυχθεί στηριζόμενος στους πυλώνες της βιωσιμότητας, της ψηφιοποίησης και της εκπαίδευσης (sustainability, digitalisation και training upskilling-reskilling), τόσο του προσωπικού, όσο των ιδίων των πολιτών».
Το αντικείμενο των συνομιλιών ήταν η ενθάρρυνση της τουριστικής δραστηριότητας, καθώς και η προώθηση τουριστικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Η Σαουδική Αραβία θεωρείται ως μία ανερχόμενη αγορά εξερχόμενου τουρισμού υψηλού εισοδηματικού επιπέδου και η Ελλάδα επιδιώκει να εμβαθύνει τη διμερή συνεργασία προκειμένου να αξιοποιήσει ευκαιρίες ανάπτυξης. Ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας ευρύτερα, π.χ. για τη διαφήμιση, την επαγγελματική εκπαίδευση, ακόμη και την προώθηση τουριστών από την Ελλάδα στην Κύπρο και αντίστροφα, είναι δράσεις οι οποίες θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε έναν κοινό δίαυλο. Αμφότερες οι πλευρές θα επωφελούνταν από κάτι τέτοιο. Επιπλέον, εκφράστηκε η ετοιμότητα ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών στον τομέα των ειδικών μορφών τουρισμού, με έμφαση στον πολιτιστικό, το γαστρονομικό, υγείας κι ευεξίας, χειμερινό και αθλητικό τουρισμό.
Παράλληλα, η κα. Ολυμπία Αναστασοπούλου συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), κ. Δημήτρη Φραγκάκη και τον Δήμαρχο Χάλκης, κ. Ευάγγελο Φραγκάκη, και μίλησαν για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και πώς αυτή μπορεί να επιτευχθεί και σε άλλα νησιά μετά και την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με τον Οργανισμό Common Seas με στόχο τη μείωση των πλαστικών μίας χρήσης στις ξενοδοχειακές μονάδες και στα καταλύματα της Ελλάδας μέσω του προγράμματος PlasTICK.
Επίσης, η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης συναντήθηκε με τον κ. Γιώργο Μαρούτσο, Πρόεδρο του Ομίλου Amphitrion Group και Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ταξιδιωτικών Γραφείων Αερομεταφορών (Π.Ε.ΤΑ.Γ.Α), όπως και με τον κ. Ανδρέα Χριστοδουλίδη, Πρόεδρο της Zela Aviation αντιστοίχως με τους οποίους συζήτησε για αξιόπιστες, υψηλής ποιότητας και εξατομικευμένες υπηρεσίες που μπορούν να παρέχουν σε τουρίστες και επαγγελματίες του τουρισμού σε 24ωρη βάση.
Τέλος, η κα. Ολυμπία Αναστασοπούλου στην εκδήλωση της εφημερίδας Ναυτεμπορική όπου μίλησε μαζί τον Γενικό Γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), κ. Δημήτρη Φραγκάκη και τον Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γιώργο Πατούλη, υπογράμμισε ότι «ο τουρισμός, η δυναμική ανάκαμψη του οποίου φέτος, ενδεχομένως να κινηθεί και σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά του 2019, δημιουργεί προσδοκίες για υψηλότερη της αναμενόμενης ανάπτυξη.Τις εκτιμήσεις αυτές ασπάζονται μεγάλοι ξένοι οίκοι όπως η HSBC και η Bank of America, με την πρώτη να αναβαθμίζει την πρόβλεψή της για την ελληνική ανάπτυξη φέτος σε 6,5% από 4% προηγουμένως και τη δεύτερη να μιλάει εξίσου για σημαντική θετική επίδραση».
«Το αποτύπωμα της ανάγκης για ένα νέο μοντέλο αειφόρου τουρισμού, που θα ακολουθεί τις αρχές που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, ‘’travel, enjoy, respect’’ αλλά και support που θα βασίζεται και θα στηρίζει ταυτόχρονα τον άνθρωπο, ήρθε για να μείνει», τόνισε η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης.
«Ο βιώσιμος τουρισμός δεν είναι μόνον ανάγκη για τον πλανήτη και τη χώρα μας, είναι και πλέον και βασική προϋπόθεση, προκειμένου να επωφεληθούμε από τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αποτελεί προτεραιότητά μας μια συστημική στροφή προς μια πιο βιώσιμη τουριστική οικονομία που λειτουργεί τόσο για τη κοινωνία, όσο και για τον περιβάλλον. Προς τούτο διαθέτουμε μια ισχυρή βάση εκκίνησης, καθώς η Ελλάδα κατατάσσεται 25η μεταξύ 140 χωρών στον δείκτη Ανταγωνιστικότητας Ταξιδιών και Τουρισμού 2019 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF). Επίσης, σε επιμέρους δείκτες, η Ελλάδα κατατάσσεται 13η για την υγεία και την υγιεινή της, 18η για τις υποδομές αεροπορικών μεταφορών και 18η για τις υποδομές τουριστικών υπηρεσιών», σημείωσε η κα. Ολυμπία Αναστασοπούλου.
«Η τάση άλλωστε που διαγράφεται ως απόλυτα κυρίαρχη για τα επόμενα χρόνια είναι η αναζήτηση προορισμών που μπορούν να προσφέρουν στους επισκέπτες τους μοναδικές, αυθεντικές, βιωματικές εμπειρίες. Η οικονομία του βιώματος, που είχε ήδη εμφανιστεί δυναμικά στο διεθνές τουριστικό γίγνεσθαι, θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος, στα αμέσως επόμενα χρόνια», κατέληξε η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης.
Σημειώνεται ότι στα πλαίσια της εν λόγω εκδήλωσης, ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γ. Πατούλης προσέφερε τιμητικό δώρο που αναπαριστά το στάχυ, ως ένδειξη ευχαριστίας για την αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού.