Home Ειδήσεις στα Ελληνικά Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Μυστήριο_56 3η Συνάντηση Πολιτισμός 2030 | Ελευσίνα |...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Μυστήριο_56 3η Συνάντηση Πολιτισμός 2030 | Ελευσίνα | Εισερχόμενα

Συνέδριο/Συνάντηση

4 μέρες | 53 ομιλητές | 13 ομάδες εργασίας | 13 καλλιτεχνικά έργα και δράσεις δικτύωσης

Η διεθνής συνάντηση για τους επαγγελματίες του Πολιτισμού πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Ελευσίνα

Επιμέλεια: Κέλλη Διαπούλη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Μυστήριο_56  Συνάντηση Πολιτισμός 2030 στην Ελευσίνα, από τις 10 έως τις 13 Νοεμβρίου, ένα σημαντικό πρόγραμμα παρακαταθήκης της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.  Μια 4ήμερη συνάντηση αφιερωμένη στις Τέχνες και τον Πολιτισμό  υπό την επιμέλεια της Κέλλυς Διαπούλη, με συζητήσεις, εργαστήρια, παρουσιάσεις καλλιτεχνικών έργων και εκδηλώσεις δικτύωσης, και τη συμμετοχή θεωρητικών, καλλιτεχνών και επαγγελματιών του πολιτιστικού χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, κατοίκων και επισκεπτών της πόλης.

Το Μυστήριο_56 3η Συνάντηση Πολιτισμός 2030 στην τρίτη του διοργάνωση εστίασε σε τρεις θεμελιώδεις άξονες: στην αποστολή των καλλιτεχνικών έργων και των πολιτιστικών οργανισμών, στις αξίες που καθοδηγούν τις πρακτικές τους και στην ευημερία των κοινοτήτων στις οποίες αναπτύσσονται. Στοχεύοντας στην ανάδειξη των τρόπων σύνδεσης της σύγχρονης τέχνης με την καθημερινότητα μιας πόλης και των κοινοτήτων της, το πρόγραμμα της δράσης αναπτύχθηκε γύρω από τα θέματα της καλλιτεχνικής ιθαγένειας (artistic citizenship), της κοινωνικής τέχνης (art of sociability) και της πολιτιστικής ανάπτυξης των πόλεων και των κοινοτήτων.

Το Μυστήριο_56 3η Συνάντηση Πολιτισμός 2030 κατόρθωσε να δημιουργήσει καταρχάς έναν φυσικό χώρο συνάντησης για Έλληνες και ξένους επαγγελματίες του πολιτιστικού χώρου από το Λίβανο, την Ολλανδία, τη Ρουμανία, την Τσεχία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Πολωνία, τη Σερβία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Δανία, εκπροσώπους ευρωπαϊκών φορέων, καλλιτέχνες, πολιτιστικούς διαχειριστές, θεωρητικούς, θεσμικούς φορείς από Δήμους της Αττικής, την Περιφέρεια, καθώς και για όσους πολίτες ενδιαφέρονται για την πολιτιστική ανάπτυξη της περιφέρειας, τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Τη Συνάντηση τίμησαν με την παρουσία τους οι: Αργύρης Οικονόμου Δήμαρχος Ελευσίνας, Ανδρέας Βύρας Δήμαρχος Λάρνακας, Βαγγέλης Ντηνιακός Δήμαρχος Χαϊδαρίου, Αλέξανδρος Πνευματικός τ.Δήμαρχος Κορινθίων, Φωκίων Ζαΐμης Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Φώτης Τατάκης Αντιδήμαρχος Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Δήμου Ελευσίνας, Δημήτρης Παπαγιάνναρος Αντιδήμαρχος Διεθνών Σχέσεων και Τουριστικής Ανάπτυξης Δήμου Ελευσίνας, Λάζαρος Ασλανίδης Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Βέροιας, Μάνος Κιτσέλλης Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτικής Προστασίας, Τουρισμού & Οικολογίας Δήμου Καισαριανής, Παναγιώτης Σάπκας Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, Καλλιόπη Παπαγγελή Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Απόστολος Καμαρινάκης  Διευθύνων Σύμβουλος Οργανισμού Λιμένα Ελευσίνας, Σοφία Αδάμ Αντιπρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ελευσίνας (ΚΕΔΕ), Ανδρέας Νεφελούδης τ.Διευθυντής Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Λαυρίου, Κατερίνα Γρηγοριάδου Γενική Διευθύντρια Κοινοφελούς Επιχείρησης Πολλαπλής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) Δήμου Βέροιας, Λίτσα Μπαφούνη Διευθύντρια Πολιτισμού Δήμου Πειραιά, Θοδωρής Γκόνης Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, Κυριακή Σπανού Καλλιτεχνική Διευθύντρια Θεσσαλικού Θεάτρου, Χάρης Πεχλιβανίδης Καλλιτεχνικός διευθυντής  ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, Γιάννης Παρασκευόπουλος τ.Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, Σπύρος Πίσυνος  Εκτελεστικός Διευθυντής Λάρνακας 2030, Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, υποψήφιας πόλης, Γιώργος Σάρλης Εκτελεστικός Διευθυντής Λάρισας 2021 ΠΠΕ  Υποψήφιας πόλης, Aurelien Zouki Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Hammana Artist House, Δηώ Καγγελάρη, Διευθύντρια της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου, Henk Keizer τ. Διευθυντής της Leeuwarden / Friesland 2018 ΠΠΕ, Μilica Ilic Συντονίστρια Reshape, Υπεύθυνη Διαχείρισης & Επικοινωνίας του IETM και καλλιτεχνική σύμβουλος ONDA, Doreen Toutikian Ιδρύτρια των Beirut Design Week, MENA Design Research Center, Inge Ceustermans, Διευθύντρια του The Festival Academy, Ελλάδα Eυαγγέλου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Buffer Fringe Festival, Immie Jonkman, Εκτελεστική διευθύντρια του Οργανισμού Παρακαταθήκης LF2028, Bruno Inacio, Επικεφαλής Πολιτισμού City of Faro, Stefan Teisanu, Διευθυντής του Cluj Cultural Centre, Γιάννης Μοίρας Συντονιστής Φεστιβάλ Αισχυλείων (1986-2000), Γιώργος Σκιάνης Επιμελητής Εικαστικών Εκθέσεων Φεστιβάλ Αισχυλείων, καθώς και επικεφαλής δημόσιων πολιτιστικών φορέων και οργανισμών του πολιτισμού, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, καλλιτέχνες, πολιτιστικοί διαχειριστές κ.ά.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρουσίαση στον νεοσύστατο «Ανοιχτό Χώρο» του έργου περισσότερων από 17 μεμονωμένων καλλιτεχνών ή/και των ομάδων τους, που καταπιάνονται με έργα άρρηκτα συνδεδεμένα με τις κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιούνται, τόσο σε γειτονιές της Αθήνας, όσο και στην περιφέρεια. 

Κρυφές αλλά πολύ ενδιαφέρουσες όψεις της Ελευσίνας αποκαλύφθηκαν μέσα από έργα καλλιτεχνών και συλλόγων της τοπικής κοινότητας, όπως του Λαογραφικού Συλλόγου Ελευσίνας «Το Αδράχτι», που περιελάμβανε περιήγηση στο αρβανίτικο παρελθόν της Ελευσίνας και την παράσταση “Η Λεμονιά”, του Συλλόγου Μικρασιατών που μέσω της συνεργασίας του με τη σκηνοθέτιδα Γιολάντα Μαρκοπούλου στο πλαίσιο της παράστασης Μυστήριο_13  Ε_ΦΥΓΑ Μικρασία ταξίδεψε το κοινό στην ιστορία του προσφυγικού συνοικισμού της Ελευσίνας, το Standing Wave των Culterra, μιας ομάδας νέων δημιουργών και δημιουργικών επαγγελματιών της πόλης, που μετεξελίθηκαν από νέοι εθελοντές της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας σε μια ομάδα νέων δημιουργών της πόλης, των Ελευσίνιων Μαρίας Καστάνη και Παναγιώτη Γκιόκα, που επιμελήθηκαν τον περίπατο οι Φύλακες της Μνήμης, της σχεδιάστριας μόδας Νικολέτας Πανταζή, η οποία συνέδεσε τη μυθολογία της Ελευσίνας με το ένδυμα μέσα από μια ενδιαφέρουσα περφόρμανς κ.ο.κ.. 

H Ντορίν Τουτικιάν παρουσίασε το έργο που δημιούργησε κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού προγράμματος RESHAPE, ένα συμμετοχικό παιχνίδι με κάρτες, προσκαλώντας τους συμμετέχοντες να ξανασκεφτούν τον τρόπο που λειτουργούν μέσα στον χώρο εργασίας τους, στις συνεργασίες τους και στην επαφή τους με άλλους ανθρώπους.

Ο Αντώνης Βολανάκης έδωσε με τους συμμετέχοντες ένα ραντεβού στα τυφλά  σε ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο με βιωματικό χαρακτήρα για τη δημιουργική σύμπραξη ατόμων διαφορετικής αφετηρίας που μοιράζονταν, ωστόσο, τη θέληση για συν-έργεια.

Το θέμα της αποστολής των πολιτιστικών οργανισμών βρέθηκε στο επίκεντρο του εργαστηρίου της Μαρίας Βλάχου, αναδεικνύοντας τη δυσκολία που έχουν οι επαγγελματίες του πολιτισμού να περιγράψουν τα κίνητρα των δράσεών τους, την αποστολή του έργου τους, καθώς και των αξιών που το διαπνέουν.

Με κεντρικό αφηγηματικό άξονα το όραμα των περιβαλλοντικών οργανώσεων της Ελευσίνας, και οδηγό τον Χρήστο Χρηστάκη από την κίνηση πολιτών ECOELEUSIS οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τον όρμο της Βλύχας μέσα από τις παραλιακές εγκαταστάσεις του ΤΙΤΑΝ.

Η 3η  Συνάντηση Πολιτισμός 2030 ολοκληρώθηκε με Το Μυστήριο_2 Λόγια του Ρολογιού. Η πρωτότυπη ηχητική περφόρμανς της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, πραγματοποιήθηκε στο Ρολόι, το μνημειώδες τοπόσημο της πόλης στον λόφο του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελευσίνας, με τη Μαρία Πρωτόπαππα να ερμηνεύει μοναδικά τις “Ικέτιδες της Ελευσίνας”, που περιελάμβαναν αποσπάσματα από τις “Ικέτιδες” του Αισχύλου, μαρτυρίες γυναικών προσφύγων του ‘22, καθώς και πρωτότυπα κείμενα της Μαριάννας Κάλμπαρη, που επιμελήθηκε τη δράση σκηνοθετικά. 

Μετά από ένα εντατικό τριήμερο καλλιτεχνικών εργαστηρίων και ομάδων εργασίας που ανατροφοδότησαν τις σκέψεις και τη συζήτηση για τις σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές συμμετέχοντες/ουσες, ομιλητές/τριες και καλλιτέχνες επιχείρησαν μια συλλογική αποτίμηση της δράσης Μυστήριο_56  3η Συνάντηση Πολιτισμός 2030. Τα συμπεράσματα της σημαντικής αυτής συνάντησης θα ανακοινωθούν σύντομα μέσω της ιστοσελίδας 2023eleusis.eu.

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα της 3ης Συνάντησης Πολιτισμός 2030

2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Website: 2023eleusis.eu

Facebook: facebook.com/2023eleusis.eu

Instagram: instagram.com/2023eleusis

YouTube: youtube.com/c/2023Eleusis

E-mail: info@2023eleusis.eu

 

#Culture2030 #Mystery56

Πρόσβαση στην Ελευσίνα

# 21χλμ

Μόλις 21χλμ από το κέντρο της Αθήνας, μια από τις σημαντικότερες ιερές πόλεις της αρχαιότητας, η πόλη των Ελευσίνιων Μυστηρίων και γενέτειρα του Αισχύλου, η Ελευσίνα αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, που φιλοξενείται στην Ελλάδα. Η πρόσβαση σε αυτή μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

Με αυτοκίνητο ή μηχανή μέσω της Αττικής Οδού ή από τη Λεωφόρο Αθηνών, σε μόλις 25 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας
Με λεωφορείο (γραμμές 845 και 871 από Πειραιά, 876 από τον σταθμό “Αγ. Μαρίνα” του μετρό και 878 από Αχαρνές)
Με προαστιακό (στάση “Μαγούλα” και στη συνέχεια, με το λεωφορείο 863)
Με ΚΤΕΛ (γραμμή Μέγαρα – Νέα Πέραμος – Ελευσίνα, με αφετηρία την πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Exit mobile version