Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Στη χειροτεχνική παράδοση της Ηπείρου εστίασε η επίσκεψη σε Ιωάννινα, Μέτσοβο και...

Στη χειροτεχνική παράδοση της Ηπείρου εστίασε η επίσκεψη σε Ιωάννινα, Μέτσοβο και Μονοδένδρι του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιου για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη

Την περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων επισκέφθηκε μεταξύ 24-26 Οκτωβρίου ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, και συγκεκριμένα τα Ιωάννινα, το Μετσόβο και το Μονοδένδρι, με σκοπό την ένταξη δομών στις περιοχές αυτές στο πρόγραμμα αναβίωσης και ανασύστασης της ελληνικής χειροτεχνίας του ΥΠΠΟΑ αλλά και την τόνωση δομών σύγχρονου πολιτισμού. 

Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο Υφυπουργός επισκέφθηκε χειροτεχνικές και οικοτεχνικές δομές καθώς και πολιτιστικούς οργανισμούς, ενώ συναντήθηκε με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπροσώπους ιδρυμάτων, καθώς και χειροτέχνες και οικοτέχνες.

Η ξυλογλυπτική ήταν το κυρίως αντικείμενο των συναντήσεων στο Μέτσοβο. Ο Υφυπουργός επισκέφθηκε το ξυλουργείο του Ιδρύματος Τοσίτσα μαζί με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος, Τάσο Αβέρωφ, ορισμένα από τα εναπομείναντα εργαστήρια ξυλουργικής, αλλά και τον Δήμαρχο Μετσόβου, Κωνσταντίνο Τζαφέα, ο οποίος τον ενημέρωσε και για την πρόθεση του Δήμου να υποβάλει πρόταση στο ΥΠΠΟΑ για την πιστοποίηση του Δημοτικού Λαογραφικού Μουσείου. Στόχος των συζητήσεων ήταν η δημιουργία σχολής ξύλου και ξυλογλυπτικής στο Μέτσοβο, στο πλαίσιο του προγράμματος χειροτεχνίας που ήδη σχεδιάζεται και υλοποιείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ο Υφυπουργός ξεναγήθηκε επίσης στο Τυροκομείο του Ιδρύματος Τοσίτσα, στο οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ, καθώς και στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, όπου φιλοξενούνται περισσότερα από 700 έργα σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και 20ου αιώνα. Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από την Πρόεδρο του Ιδρύματος Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα, Τατιάνα Αβέρωφ-Ιωάννου, με την οποία ο Υφυπουργός συζήτησε τις δυνατότητες εξέλιξης της Πινακοθήκης. 

Στο Δημαρχείο της πόλης πραγματοποιήθηκε στις 25 Οκτωβρίου συνάντηση του Υφυπουργού με τον Δήμαρχο Ιωαννίνων, Μωυσή Ελισάφ, με τη συμμετοχή της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Προστασίας & Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προέδρου του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων (ΔΗΠΕΘΙ), Χριστίνας Κωτσαντή, του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΙ, Χάρη Πεχλιβανίδη. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα θέματα των δημοτικών πολιτιστικών φορέων, όπως το ΔΗΠΕΘΙ και το Πνευματικό Κέντρο, συζήτηση που συνεχίστηκε και κατά την επίσκεψη του Υφυπουργού και του Δημάρχου στη Δημοτική Πινακοθήκη. 

Τη δέσμευση του Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρου Καχριμάνη, για τη στήριξη από πλευράς της Περιφέρειας των δομών χειροτεχνίας της περιοχής και τη σύμπραξη με το ΥΠΠΟΑ εξασφάλισε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ από πλευράς του ο Περιφερειάρχης έθεσε το ζήτημα περαιτέρω ανάπτυξης του προγράμματος χειροτεχνίας του ΥΠΠΟΑ, ώστε να περιλαμβάνει και άλλα χειροτεχνικά επαγγέλματα της Ηπείρου, όπως οι ασημουργοί και οι πετράδες. 

Ο Υφυπουργός επισκέφθηκε επίσης το Μέκειο Ίδρυμα στα Ιωάννινα, που σκοπό έχει τη διατήρηση και ανάδειξη των παραδοσιακών χειροτεχνιών, όπως το κέντημα, η πλέξη και η υφαντική, καθώς και σύγχρονων πρακτικών, όπως η ραπτική. Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με μέλη του ΔΣ του Ιδρύματος και με τη συμμετοχή των βουλευτών Μαρίας-Αλεξάνδρας Κεφάλα και Σταύρου Καλογιάννη, διερευνήθηκαν οι τρόποι ένταξης του Μέκειου στο πρόγραμμα χειροτεχνίας, αλλά και η αξιοποίηση του κτηρίου και για δράσεις πολιτισμού.

Η περιοδεία του Υφυπουργού στην Ήπειρο ολοκληρώθηκε στο Μονοδένδρι, με την επίσκεψη στη Ριζάρειο Χειροτεχνική Σχολή, το Ριζάρειο Κέντρο Εκθέσεων και Συναθροίσεων και το πωλητήριο της Σχολής. Ο Υφυπουργός συναντήθηκε με σπουδάστριες και διδάσκουσες στη Σχολή, καθώς και με τη Διευθύντρια της Σχολής, Ιφιγένεια Γέπη και με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ριζαρείου Ιδρύματος, Δημήτριο Αναγνωστόπουλο και Χρήστο Μασσαλά. Αντικείμενο της συνάντησης με την διοίκηση ήταν η σύμπραξη του Ιδρύματος στο πλαίσιο του προγράμματος χειροτεχνίας του ΥΠΠΟΑ, η ανάδειξη του μοναδικού έργου που επιτελεί στην υφαντική, καθώς και οι επαγγελματικές προοπτικές που ανοίγονται για τους αποφοίτους της Σχολής, μέσω των πρωτοβουλιών που έχουν ληφθεί από το ΥΠΠΟΑ, όπως η μείωση του τέλους επιτηδεύματος για χειροτέχνες σε συνεργασία με το Υπ. Οικονομικών, αλλά και τα προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων χειροτεχνικής επιχειρηματικότητας και επιδότησης χειροτεχνικού εξοπλισμού, που σχεδιάζονται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.