Αρχική Συνέδρια Σοφία Ζαχαράκη (Υφυπουργός Τουρισμού): Να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο το μήνυμα...

Σοφία Ζαχαράκη (Υφυπουργός Τουρισμού): Να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο το μήνυμα ότι η Ηλεία είναι ευλογημένος τόπος

Ç Óïößá Æá÷áñÜêç, õöõðïõñãüò Ôïõñéóìïý, óå ðÜíåë, ôçí 2ç çìÝñá óôï Olympia Forum, óôçí Áñ÷áßá Ïëõìðßá, ÐáñáóêåõÞ 21 Ïêôþâñç 2022.

Την χρηματοδότηση σημαντικών έργων για την ανάπτυξη του τουρισμού σε όλη τη χώρα έχει σαφή προσανατολισμό το Υπουργείο Τουρισμού, με την Ηλεία να έχει τη δυνατότητα, μέσα από αυτά να αναδειχθεί τουριστικά , με γέφυρα την αξιοποίηση του αρχαιολογικού της θησαυρού, “προκειμένου να ταξιδεύει το μήνυμα ότι η Ηλεία είναι ένας ευλογημένος τόπος σε όλο τον κόσμο”. Αυτό τόνισε η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, από το  βήμα του Olympia Forum III, που διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ.

Συμμετέχοντας στην συζήτηση για τις προκλήσεις για τον αειφόρο και βασισμένο στην καινοτομία τουρισμό στην Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο που συντόνισε ο Γιώργος Δρακόπουλος, Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος, Tourism Generis, η κα Ζαχαράκη μίλησε για την στρατηγική του υπουργείου, την ανάγκη για ποιότητα των υπηρεσιών, την βιωσιμότητα με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και σε απόλυτη σύμπνοια με την Ευρωπαϊκή πολιτική. Σημαντικό βήμα θα είναι η ενίσχυση με 100 εκατομμύρια για την ενεργειακή αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενώ μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο θα επιτευχθεί η αναβάθμιση  των επιχειρήσεων πολυεπίπεδα. Ειδική αναφορά έκανε στην προσβασιμότητα στους αρχαιολογικούς χώρους ανθρώπων με αναπηρία. “Χρειάζονται περισσότερα χρήματα και θα τα διεκδικήσουμε” τόνισε χαρακτηριστικά η κα Ζαχαράκη που ανέφερε ότι η Ηλεία με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που έχει θα πρέπει να έχει περισσότερα εργαλεία ανάπτυξης.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης επεσήμανε, στην έναρξη της τοποθέτησής του, ότι η Δυτική Ελλάδα είναι πολύ πίσω σε ανάπτυξη σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, χαρακτήρισε τον τουρισμό ένα πολυδαίδαλο σύστημα ενώ αναφερόμενος στην  εθνική στρατηγική  τόνισε ότι ήταν εντυπωσιακή για τη Δυτική Ελλάδα ενώ στάθηκε και στις ενέργειες της περιφερειακής αρχής για περαιτέρω ανάπτυξη. “Η αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ο ενοχλητικός τύπος” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φαρμάκης.

Η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά τόνισε στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να υπάρχουν πολιτικές που θα κάνουν την Ευρώπη να είναι από τους κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο ενώ αναφέρθηκε και στο θεσμικό πλαίσιο της πολιτείας που προσπαθεί να δώσει στον τουρισμό μια νέα στρατηγική προκειμένου να έρθουν περισσότερα έσοδα στη χώρα. Ανέφερε ότι μπήκαν νέοι προορισμοί στο χάρτη, μίλησε για την εξαιρετική συνεργασία με τις περιφέρειες για να υπογραμμίσει ότι “σίγουρα χρειάζονται περισσότερα”. Ιδίως στάθηκε στο ταμείο ανάκαμψης και στην πρόσβαση που πρέπει να έχουν σε αυτό οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. “Πιέζουμε περισσότερο την Ευρωπαϊκή Ένωση για περισσότερα χρήματα αφού αυτά δεν φτάνουν για τον τουρισμό” τόνισε χαρακτηριστικά η κα Κουντρουρά, αναφέροντας ότι γίνεται ότι προσπάθεια από τους Ευρωβουλευτές για να δοθούν λύσεις.

Ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Aldemar Resorts. Αντιπρόεδρος της ΕΕΝΕ αναφέρθηκε στην Οικονομία της φιλοξενίας που θα πρέπει να στηριχθεί, να υπάρξει ισορροπία ανάπτυξης μεταξύ των περιφερειών και  να δοθούν ίσες ευκαιρίες σε τόπους που έχουν δυνατότητες ενώ τόνισε την ανάγκη κάθε τουριστικού προορισμού για συγκοινωνιακή σύνδεση και υποδομή καθώς και πλήρεις υγειονομικές δομές. Επίσης στάθηκε στη μεταφορά της φορολογικής έδρας στην Ελλάδα ως κίνητρο για να έρθουν πολίτες από την υπόλοιπη Ευρώπη στην Ελλάδα.” Αν έρθουν πολίτες από την υπόλοιπη Ευρώπη στην Ελλάδα τότε θα ανέβει και το οικονομικό επίπεδο της χώρας. Και η Ηλεία μπορεί να υποδεχτεί αυτούς τους ανθρώπους”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
 

Ο Νίκος Μπογονικόλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Άρατος ανέδειξε την σημασία της ψηφιακής μετάβασης για την ανάπτυξη της χώρας ενώ μίλησε και για τις χαμένες ευκαιρίες, όπως το πρώτο θεματικό πάρκο που θα δημιουργείτο στα όρια Αχαΐας και Ηλείας το οποίο όμως ξεχάστηκε σαν να μην υπήρξε ποτέ. Στάθηκε στο παράδειγμα που δίνει το Μπαλί της Ινδονησίας για τον τρόπο το οποίο πολλαπλασιάζεται το τουριστικό ρεύμα ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη σύγχρονη τεχνολογία μέσω των κινητών και tablet, εργαλεία τα οποία μπορούν να αποφέρουν έσοδα και ένα κίνητρο για νέες επενδύσεις. “Αυτό μπορεί να γίνει και στην Αρχαία Ολυμπία δίνοντας μια άλλη διάσταση στην περιοχή”, τόνισε.
 
Από την πλευρά της, η Marie Helene Pradines, Επικεφαλής Μονάδας Τουρισμού, Κλωστοϋφαντουργίας και Δημιουργικής Βιομηχανίας στο διαδίκτυο στάθηκε στο τουριστικό οικοσύστημα που είναι το πρώτο που -λόγω της υψηλής οικονομικής αξίας του για την Ευρώπη – αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις τόσο για τους περιβαλλοντολογικούς όσο και τους ψηφιακούς στόχους που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν, όπως είπε, προβλήματα λόγω της πανδημίας, πρέπει να υπάρχει και μόχλευση για την ανάκαμψη μετά από αυτήν, για να έχουμε διπλή μετάβαση και αυξημένη ανθεκτικότητα.