Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Πραγματική Οικονομία – Κύκλος VΙΙΙ: Διαμορφώνεται ένα νέο ελληνικό αναπτυξιακό μοντέλο; 

Πραγματική Οικονομία – Κύκλος VΙΙΙ: Διαμορφώνεται ένα νέο ελληνικό αναπτυξιακό μοντέλο; 

6ο Ετήσιο Συνέδριο “ Κύκλος Ιδεών, Η Ελλάδα Μετά” 

Αισιόδοξοι για τη πορεία σημαντικών κλάδων της οικονομίας και γενικότερα για την δυναμική της πραγματικής οικονομικής δραστηριότητας εμφανίστηκαν οι τέσσερις κορυφαίοι επιχειρηματίες στο τελευταίο θεματικό τραπέζι τους συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών.

Ο Γιάννης Ρέτσος, Πρόεδρος ΣΕΤΕ, CEO Electra Hotels & Resorts υπογράμμισε ότι το τουριστικό προϊόν της χώρας είναι και θα παραμείνει ελκυστικό. Δήλωσε ότι και το 2023 θα πάνε καλά τα πράγματα στο τουριστικό κλάδο με καλύτερη οργάνωση και με θετικές διεθνείς εξελίξεις. Την έλλειψη προσωπικού στον τουρισμό που παρουσιάστηκε φέτος την απέδωσε στην έλλειψη εξειδίκευσης και στην εποχικότητα. Επεσήμανε ότι οι μισθοί στον τουριστικό κλάδο έχουν αυξηθεί αισθητά. Έχει ξεκινήσει να χαράσσεται η στρατηγική για τον τουρισμό μέχρι το 2030, με την συμμετοχή όλων, κοινωνίας, Τοπική Αυτοδιοίκηση, κράτους και επιχειρήσεων με ταυτόχρονη σύνδεση του πρωτογενή τομέα και του πολιτισμό.

Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος του Ομίλου Ouest τόνισε ότι πάει πολύ καλά ο κλάδος της τεχνολογίας στην Ελλάδα αλλά ακόμη δεν αποτελεί ψηφιακή κοινότητα. Υπογράμμισε ως πρόβλημα την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. Για το εμπόριο, ο κ. Φέσσας είπε ότι λειτουργεί με επιδοτήσεις για τον εκσυγχρονισμό του, ενώ υποστήριξε ότι το 12% της ανεργίας είναι άεργοι που δεν θέλουν να δουλέψουν. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ο κ. Φέσσας ανέφερε ότι κρίνεται απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη ευελιξία ώστε να μπορούν να είναι πιο ανταγωνιστικές. «Αν καταφέρουμε να εκμεταλλευτούμε το Ταμείο Ανάκαμψης στον ψηφιακό μετασχηματισμό με επίκεντρο την Δικαιοσύνη και την Διαφάνεια θα πετύχουμε πολλά. Και πρωτίστως λύση στο Δημογραφικό γιατί χωρίς ανθρώπους δεν γίνεται τίποτα», κατέληξε

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης, επικαλέστηκε τη θέση του Ευάγγελου Βενιζέλου για συναίνεση αναδεικνύοντας την επιχειρηματική συναίνεση. Εξέφρασε φόβους για τον πληθωρισμό ίσως γιατί, όπως ανέφερε, είναι πρωτόγνωρη η αύξηση. Ως προϋπόθεση για το μέλλον, ο κ. Χαρπαντίδης έθεσε την προσαρμογή στη δύσκολη περίοδο που διερχόμαστε. Μάλιστα προκάλεσε αίσθηση η αναφορά του κ. Χαρπαντίδης για αλλαγή παραδείγματος χάριν  όσων είναι στην ηγεσία των επιχειρήσεων. «Το 2050 θα ήθελα ο κάθε Έλληνας να είναι περήφανος που θα είναι σύγχρονος άνθρωπος», ευχήθηκε ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του.

«Στην επιχειρηματικότητα το πρόβλημα είναι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. Κάναμε το λάθος να καταργήσουμε την τεχνική εκπαίδευση και πρέπει να την αποκαταστήσουμε ανατρέποντας τα κοινωνικά στερεότυπα που διαμορφώθηκαν», σημείωσε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της CHIPITA AE. Ο κ. Θεοδωρόπουλος επεσήμανε ότι είναι μεγάλο πρόβλημα η δυσλειτουργία της Δικαιοσύνης και πρέπει να λυθεί κατά προτεραιότητα.

Οσο αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης ανέφερε ότι πρέπει να έχει ως στόχο την άνοδο του εθνικού προϊόντος με αύξηση της παραγωγής. Τόνισε όμως πώς έχει πολλά πλεονεκτήματα και ορισμένα μειονεκτήματα. Το ένα είναι ο σύντομος χρόνος για επενδύσεις και το δεύτερο περισσότερη αξιοποίηση κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα κι όχι από το Δημόσιο.

«Στη πορεία προς το 2050 να σταματήσουμε να γκρινιάζουμε. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Να αναγνωρίζουμε τις επιτυχίες μας. Να αναβαθμίσουμε την Παιδεία, να βελτιώσουμε την Δικαιοσύνη. Θα ανέβουν κι οι μισθοί και γενικώς να  πάμε καλά. Μη γκρινιάζουμε.», κατέληξε.

Τον συντονισμό της συζήτησης πραγματοποίησε η δημοσιογράφος, Νίκη Λυμπεράκη