Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Η μεγάλη επιστροφή της κατοικίας – Απογείωση της κτηματαγοράς στους τουριστικούς προορισμούς

Η μεγάλη επιστροφή της κατοικίας – Απογείωση της κτηματαγοράς στους τουριστικούς προορισμούς

Οι νέες τάσεις που διαμορφώνονται στην αγορά των οικιστικών ακινήτων και η συμβολή του τουρισμού στην ενίσχυση της κτηματαγοράς βρέθηκαν στο επίκεντρο της 23ης Prodexpo, που πραγματοποιήθηκε Δευτέρα 24 και Τρίτη 25 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Όπως υπογράμμισε ο Πρόδρομος Βλάμης, Αναπληρωτής Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, συντονίζοντας τη συζήτηση, η αγορά ακινήτων αλλάζει, με δραστηριοποίηση θεσμικών επενδυτών.  Έκανε λόγο για νέους παίκτες στην αγορά, η οποία ξεφεύγει από το ερασιτεχνικό μοντέλο και πηγαίνει σε ένα μοντέλο επαγγελματιών του χώρου. 

Στην επίδραση της μεγάλης αλλαγής των δημογραφικών δεδομένων στην αγορά κατοικίας αναφέρθηκε ο Γιώργος Πεντίδης, εταίρος της Livewise. Μιλώντας εκ μέρους και της Prodea Investments, που συμπράττει με τη  Livewise, εξήγησε πώς όλα τα προηγούμενα χρόνια τα οικιστικά ακίνητα είχαν κατασκευαστεί κατά βάση για τη μέση ελληνική οικογένεια, η αγορά όμως έχει αλλάξει υπάρχει ανάγκη για διαφορετικά και περισσότερα σπίτια. Παρατηρείται λοιπόν ένα πολύ μεγάλο κενό και στόχος της εταιρείας, σύμφωνα με τον κ. Πεντίδη, είναι να καλύψει όλο το φάσμα της κατοικίας και όλες τις ανάγκες για φοιτητές.

Ο Σταύρος Τόλιας, Managing Director της Zoia υποστήριξε ότι η ελληνική αγορά ακολουθεί τις διεθνείς τάσεις, με όλους τους μεγάλους παίκτες να επανατοποθετούνται.  Σημείωσε ότι η Zoia διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της 840 διαμερίσματα σε Αθήνα και Πειραιά, τα οποία σύντομα θα γίνουν 1.000, προσφέροντας όλων των ειδών τα σπίτια για βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες μισθώσεις. Προσέθεσε ότι η εταιρεία αγοράζει υφιστάμενα κτίρια και τα αναβαθμίζει ενεργειακά, κάτι που αποτελεί τον ορισμό της βιωσιμότητας.

Από την πλευρά της η Άννα Νάζου, MRICS, Managing Director, NAIRealAct, Member of Valuation Forum RICS in Greece αναφέρθηκε στο  αυξανόμενο κόστος κατασκευής λόγω της πανδημίας και της γεωπολιτικής κρίσης στην Ευρώπη και στην επίδραση που έχει στην αγορά κατοικίας. Εξήγησε ότι η δόση ενός στεγαστικού δανείου ύψους 250.000 ευρώ έχει αυξηθεί περίπου κατά 300 ευρώ λόγω των υψηλών επιτοκίων και εξέφρασε τον προβληματισμό της για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο στασιμοπληθωρισμός. Συμπλήρωσε ότι στην Ελλάδα υπάρχει περιθώριο για ανάπτυξη νέων προϊόντων, όπως αυτά που απευθύνονται σε μεγαλύτερες ηλικίες. 

Στην εκτόξευση της τιμής των οικιστικών ακινήτων σε πολλούς προορισμούς, δημοφιλής και μη, κυρίως λόγω της καλής πορείας του τουρισμού στάθηκε ο Γιάννης Ρεβύθης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Revithis & Partners, λέγοντας ότι ειδικά στα νησιά η ελληνική κτηματαγορά έχει απογειωθεί. Είπε ότι  ζήτηση ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με τις τιμές να είναι φέτος αυξημένες κατά 40% σε σχέση με το 2019. Στη Μύκονο πραγματοποιήθηκαν αγοραπωλησίες αξίας ακόμα και 25εκ. ευρώ, ενώ στη Σαντορίνη άγγιξαν και τα 8εκ. ευρώ. 

Εντυπωσιακές αυξήσεις καταγράφονται επίσης σε Σέριφο, Μήλο Αντίπαρο, Σχοινούσα, Ίο και Παξούς, φθάνοντας σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και το 400%. Σύμφωνα με τον κ. Ρεβύθη, οι βίλες στην χώρα μας δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από προορισμούς του εξωτερικού, ενώ με τον τρόπο που κατασκευάζονται (π.χ. υπόσκαφα) εξασφαλίζεται ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει Μαϊάμι.

Grand Sponsors

Dimand, Noval Property, Prodea Investments, Ten Brinke

 

Sponsors

American Appraisal (Hellas) Limited, ANICON, Arbitrage, Athens Economics, Danos, doValue, Grivalia Hospitality, Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, Hellenic Properties, IWG, Koutalidis Law Firm, Lamda Development, Makt, Premia Properties, PwC, QRES, REDS, Solum – Primeyield, Trastor, Vantage Towers

 

Supporters

AECOM, Alpha Αστικά Ακίνητα, Attica Bank Properties, Bernitsas, Cerved, DCarbon, Deloitte, Cushman & Wakefield – Proprius, Design Ambassador, Elvial, Everty, GEK Terna, Geoaxis, Εθνική Τράπεζα, NAIRealAct, Orizor, Pointers Property Services, Pepper|advantage, PotamitisVekris, Revithis & Partners, Savills, spitogatos,TradeEstates, Χρυσή Ευκαιρία, Zepos & Yannopoulos, zoia

 

Endorsed by

Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής, Greek Real Estate Forum, INZEB, ΠΟΜΙΔΑ, RICS, ΣΕΑΑΚ, Σύλλογος Εκτιμητών Ελλάδος, Urban Land Institute, UIPI

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.