Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά ΜΥΣΤΗΡΙΟ_13 Ε_ΦΥΓΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑ ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ AΝΩ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

ΜΥΣΤΗΡΙΟ_13 Ε_ΦΥΓΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑ ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ AΝΩ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

 

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει από τις 30 Σεπτεμβρίου και για έξι μόνο παραστάσεις το Μυστήριο_13 Ε_ΦΥΓΑ Μικρασία, σε σκηνοθεσία Γιολάντας ΜαρκοπούλουΈνα χρονικό της ιστορίας των Μικρασιατών προσφύγων της Άνω Ελευσίνας με πρωταγωνιστές τους απογόνους τους, κατοίκους του συνοικισμού, σε μια site-specific περιπατητική παράσταση με ελεύθερη είσοδο.

Τα μικρά προσφυγόσπιτα και τα αδιέξοδα σοκάκια μαρτυρούν σιωπηλά τις αναμνήσεις του μεγάλου ξεριζωμού. Ψηφίδες διηγήσεων συνθέτουν το μωσαϊκό της παράστασης, που κινείται μεταξύ μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης. Η προσωπική μαρτυρία του ενός γίνεται συνάμα η ιστορία των πολλών. Συμμετέχοντες και κοινό αντικρίζουν την καταγωγή και την κληρονομιά των Μικρασιατών μέσα από ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, μουσική και βίντεο-ντοκουμέντα, που παραμένουν ασίγαστα εδώ και εκατό χρόνια – μια ζωντανή αναμετάδοση που συνεχίζεται στο διηνεκές και μεταλαμπαδεύεται στις επόμενες γενιές.

Πίσω από τους ξεφλουδισμένους τοίχους, τις εγκαταλελειμμένες αυλές και τα νεόκτιστα διώροφα, αποκαλύπτεται μια νέα εκδοχή της ιστορίας που κατατίθεται για πρώτη φορά, μέσα από μια πρωτότυπη σκηνική σύνθεση που αξιοποιεί εκφραστικά μέσα των εικαστικών και παραστατικών τεχνών αλλά και της ψηφιακής τεχνολογίας.

Η παράσταση Ε_ΦΥΓΑ Μικρασία παρουσιάζεται στο πλαίσιο του αφιερώματος της 2023 Ελευσίς για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Συνοικισμός 2019.

Συντελεστές

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Γιολάντα Μαρκοπούλου
Δραματουργία: Ιωάννα Βαλσαμίδου
Συνεργασία στη Δραματουργία: Θάνος Τσακαλίδης
Σχεδιασμός Βίντεο: Ερατώ Τζαβάρα & Γιολάντα Μαρκοπούλου
Μουσική Σύνθεση: dorόs
Σχεδιασμός Κοστουμιών: Πάρις Μέξης
Έρευνα: Η ομάδα
Τεχνική Διεύθυνση: Νίκος Χαραλαμπίδης
Διεύθυνση Παραγωγής: Βίκυ Στρατάκη
Φωτογραφίες παράστασης: Ελίνα Γιουνανλή
Εκτέλεση παραγωγής: POLYPLANITY Productions

Ηθοποιοί: Ιφιγένεια Καραμήτρου, Θάνος Τσακαλίδης

Ζωντανή Μουσική: dorόs – Νικόλας Αγγελόπουλος (λαούτο, πολίτικο λαούτο), Δημήτρης Μπρέντας (κλαρίνο, νέυ, καβάλι), Αλέξης Νόνης (νταραμπούκα, μπεντίρ, στάμνα, cajon, καλίμπα), Νίκος Σκαφίδας (βιολί), Χρήστος Σύγγελος (ούτι)

Συμμετέχουν τα μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας (αλφαβητικά): Γρηγόρης Ασημακόπουλος, Βούλα Γέμελα-Καλασκάνη, Γεωργία Γιαγτζόγλου-Αντωνιάδου, Μαρίνα Δασκάλου, Φρόσω Καρακίτσου, Μαρία Λιούρα, Μαρίτσα Μιχαήλου, Περικλής Μιχαήλος, Αιμιλία Μπέλση, Κατερίνα Παλυβού, Καίτη Σαριτζιώτη, Βάσω Σφήκα, Βαγγέλης Τσακίρογλου, Ευγενία Τσολάκη και η αείμνηστη Αρχόντω Γέμελα-Μαρούγκα

Με την υποστήριξη του Μουσείου Ιστορίας και Λαογραφίας Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας και του mind the fact.

Πληροφορίες:

Ημέρα: 30 Σεπτεμβρίου & 1, 2, 7, 8, 9 Οκτωβρίου
Τοποθεσία: Συνοικισμός Άνω Ελευσίνας
Ώρα έναρξης: 19.00
Τόπος & ώρα συνάντησης: Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας (Λαμψάκου 13) I 18:30


Με αγγλικούς υπέρτιτλους

Είσοδος ελεύθερη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.