Αρχική Αθλητικά ΗΜΕΡΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ στη Ναύπακτο!

ΗΜΕΡΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ στη Ναύπακτο!

 

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2002  με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση  για τη διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους.

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση «Πράσινο Μπλε» και η ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ, στο πλαίσιο του κοινού προγράμματος δράσης με τίτλο “ΠΡΑΣΙΝΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ”, σε συνέργεια με τον Δήμο Ναυπακτίας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώνουν τις δυνάμεις τους και υλοποιούν την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, τη δράση «Ημέρα Βιώσιμης Κινητικότητας», με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών της Ναυπάκτου.

Η παραίνεση προς κατοίκους και επισκέπτες της πόλης είναι:

«Αφήστε το αυτοκίνητο και μετακινηθείτε με το ποδήλατο ή με την αστική συγκοινωνία».

  • Στην πλατεία Φαρμάκη, την ίδια ημέρα, Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, από τις 10.00 έως τις 13.00, η περιβαλλοντική οργάνωση “Πράσινο Μπλε” θα υλοποιήσει ποδηλατικούς “αγώνες” εξοικείωσης με ποδήλατα ισορροπίας « BABY BALANCE BIKE » για παιδιά από 3 έως 5 ετών. Πρόκειται για μία ξεχωριστή δράση που ωθεί τα παιδιά να αγαπήσουν το ποδήλατο. Τα ποδήλατα και ο εξοπλισμός διατίθενται δωρεάν. Όλα τα παιδιά παίρνουν αναμνηστικά μετάλλια, ενώ συμμετέχουν σε κλήρωση  ενός παιδικού ποδηλάτου και κράνους, που είναι προσφορά από το κατάστημα Ναυπάκτου “IDEAL X. Παπαδόπουλος”. Ταυτόχρονα μοιράζονται δωρεάν στους μικρούς ποδηλάτες μπανάνες της εταιρίας DOLE  και νερά ΖΑΓΟΡΙ «GO-GREEN».

  • Με σημείο συνάντησης και εκκίνησης τον Φλοίσβο στη παραλία Ψανή, θα ξεκινήσει την ίδια ημέρα (Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου) ποδηλατάδα στις 11.00, με πέρασμα από το ενετικό λιμάνι της πόλης και τερματισμό στην πλατεία Φαρμάκη.                                     
  • Στους συμμετέχοντες θα μοιραστούν καπελάκια “ΠΡΑΣΙΝΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ” και στον τερματισμό νερά ΖΑΓΟΡΙ «GO GREEN» και μπανάνες DOLE.
  • Η Τροχαία και ο Λιμενικός Σταθμός Ναυπακτου συμμετέχουν διασφαλίζοντας την πορεία της ποδηλατάδας σε όλη τη διαδρομή της.

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας δήλωσε σχετικά: 

«Συμμετέχουμε στις δράσεις για την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» που οργανώνει η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Πράσινο-Μπλε» με την υποστήριξη του Δήμου μας και της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.  Είναι μια πολύ καλή αφορμή να αντιληφθούμε στην πράξη ότι αλλάζοντας τη συμπεριφορά μας στο δημόσιο και οδικό χώρο περπατώντας, παίρνοντας το ποδήλατό μας ή επιλέγοντας την αστική συγκοινωνία για τις μετακινήσεις μας, διαμορφώνουμε ένα καλύτερο και πιο υγιές περιβάλλον για εμάς και τα παιδιά μας.  Τόσο οι συγκεκριμένες δράσεις, όσο και η πρωτοβουλία του Δήμου να προχωρήσει στην επανίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας, έχουν ως στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας, τον περιορισμό της κυκλοφοριακής συμφόρησης, αλλά και του σεβασμού προς το συνάνθρωπο, τον πεζό, τους ηλικιωμένους και τα εμποδιζόμενα άτομα».

Η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. συνεχίζει τη μακρά συνεπή διαδρομή της σε δράσεις περιβαλλοντικής αφύπνισης, σε συνέργεια με τοπικές αρχές και οργανώσεις ενεργών πολιτών της Δυτικής Ελλάδας. Ως μέλος της οικογένειας της VINCI HIGHWAYS, πρωτοστατεί σε ενέργειες που προάγουν τη βιώσιμη/θετική κινητικότητα. Στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Κινητικότητας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπακτίας, την περιβαλλοντική οργάνωση «ΠΡΑΣΙΝΟ+ΜΠΛΕ» και την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας οργανώνει την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου την «ΗΜΕΡΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΧΩΡΙΣ Ι/Χ)» στη Ναύπακτο, προγραμματίζοντας συμμετοχικές δράσεις προτροπής προς τους πολίτες για δοκιμή και υιοθέτηση της κινητικότητας εντός πόλεως με ποδήλατο και αστική συγκοινωνία.  

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση «Πράσινο Μπλε» τονίζει σχετικά:

Η Ναύπακτος ανήκει στη κατηγορία της «πόλης των15 λεπτών». 

Είναι επίπεδη με μεγάλο παραλιακό μέτωπο και προσφέρεται για ποδήλατο και περπάτημα, ενώ διαθέτει σύγχρονη και πυκνή αστική συγκοινωνία. Έτσι το αυτοκίνητο δεν είναι ούτε το μοναδικό, ούτε το πιο βολικό μέσο για τις καθημερινές  μετακινήσεις των πολιτών. 
Ο φορέας μας από το 2010 υλοποιεί δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης. Από τους πολίτες εξαρτάται το να παραμείνει η πόλη ανθρώπινη, χωρίς κυκλοφοριακό, καυσαέριο και ηχορύπανση.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.