Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Η προπώληση ξεκίνησε! – “Η μεγάλη μαγεία” σε σκηνοθεσία Β. Παπαβασιλείου

Η προπώληση ξεκίνησε! – “Η μεγάλη μαγεία” σε σκηνοθεσία Β. Παπαβασιλείου

Θέατρο Alhambra 
Θεατρική σαιζόν 2022-23

Eduardo de Filippo

Η μεγάλη μαγεία

Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου

Πρεμιέρα: Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

Ένας ύμνος στη μαγεία του θεάτρου. Ένα σπουδαίο έργο για την ανάγκη του ανθρώπου να πιστέψει. Η μεγάλη μαγεία του Εντουάρντο ντε Φιλίππο ανοίγει τη θεατρική σαιζόν 2022-23 στο Θέατρο Αλάμπρα, σε μία μεγάλη παραγωγή που σκηνοθετεί ο Βασίλης Παπαβασιλείου, ένας από τους πιο σημαντικούς και δραστήριους θεατρανθρώπους της ελληνικής θεατρικής σκηνής. Πρωταγωνιστεί ένας θίασος εξαιρετικών ηθοποιών (αλφαβητικά): Αλίκη Αλεξανδράκη, Νίκη Βακάλη, Γιάννης Βασιλώττος, Άνδρη Θεοδότου, Αντώνης Καφετζόπουλος, Γιάννης Λατουσάκης, Δανάη Λουκάκη, Άγγελος Μπούρας, Αμαλία Νίνου, Κώστας Φλωκατούλας, Νίκος Ψαρράς.

Ο απατεώνας ταχυδακτυλουργός Όττο Μαρβούλια, που πλέον βλέπει τις χρυσές μέρες της καριέρας του να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, καταφθάνει σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο για να δώσει μία ακόμα από τις παραστάσεις του. Ανάμεσα στους θεατές παρευρίσκεται ο ζηλιάρης και κακότροπος Καλότζερο, με την όμορφη νεαρή σύζυγό του, Μάρτα. Μετά από ένα μαγικό κόλπο του Όττο, η Μάρτα εξαφανίζεται για να συναντήσει τον εραστή της. Όμως οι δύο ερωτευμένοι δεν αρκούνται σε μία σύντομη συνάντηση, αλλά δραπετεύουν μακριά από τον καταπιεστικό Καλότζερο. Ο Όττο, προσπαθώντας να γλιτώσει από τις κατηγορίες, αλλά και από τη φτώχεια του, με ένα απίστευτο λόγο γεμάτο εξωφρενικά επιχειρήματα πείθει τον Καλότζερο ότι όλα είναι μέρος μίας «μεγάλης μαγείας», ενός μαγικού παιχνιδιού που ξεπερνά το χρόνο και τη λογική.Όταν η αλήθεια αποκαλύπτεται, ο Καλότζερο επιλέγει να παραμείνει στην καθημερινότητα που έφτιαξε με τη μαγεία. 

Ο Eduardo de Filippo έχει χαρίσει στο παγκόσμιο ρεπερτόριο έργα που αποθεώνουν τον κόσμο της φαντασίας, γράφοντας στον αντίποδα του νεορεαλισμού που χαρακτήριζε την εποχή και την πατρίδα του. Με γνωστότερα έργα τη Φιλουμένα Μαρτουράνο και το Αχ αυτά τα φαντάσματα, με τη Μεγάλη Μαγεία καταθέτει ένα αριστούργημα που αποθεώνει την έννοια της ψευδαίσθησης ως επιλογή και ως συνειδητή φυγή από την πραγματικότητα. Ο ντε Φιλίππο σπάει διαρκώς τη θεατρική συνθήκη του τέταρτου τοίχου, κλείνοντας διαρκώς το μάτι στους θεατές. Ο Βασίλης Παπαβασιλείου, έχοντας σκηνοθετήσει και στο παρελθόν ντε Φιλίππο (Αν μια νύχτα του χειμώνα, ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, 2005 – βασισμένο στην κωμωδία Άνθρωπος και Αρχοντάνθρωπος) σημειώνει για το έργο: «Μέγας εργάτης της σκηνής (συγγραφέας, σκηνοθέτης, ηθοποιός, θιασάρχης, δάσκαλος), θρύλος του ιταλικού θεάτρου, ο Εντουάρντο ντε Φιλίππο υπογράφει με τη Μεγάλη Μαγεία ένα από τα κορυφαία αριστουργήματά του. Ταυτόχρονα, συνθέτει έναν ύμνο στην ανθρώπινη ανάγκη για παιχνίδι, που οδηγεί κάποτε στην πλάνη. Στην παραπλάνηση. Στην απάτη και την αυταπάτη…».

Επί σκηνής, μαζί με τον υπόλοιπο θίασο, θα απολαύσουμε τον Νίκο Ψαρρά στον ρόλο του απατεώνα ταχυδακτυλουργού Όττο και τον Αντώνη Καφετζόπουλο στο ρόλο του απατημένου συζύγου Καλότζερο, σε ένα σπαρταριστό δίδυμο που ενορχηστρώνει όλη την πλοκή. Ακροβατώντας ανάμεσα στην σπαρταριστή κωμωδία και το δράμα, το έργο αναδεικνύει τα πιο βαθιά ανθρώπινα συναισθήματα, τη λαχτάρα, τη ματαιοδοξία, την τιμή, τη ματαίωση. Το έργο ανεβαίνει σε νέα μετάφραση της Έλενας Καρακούλη.

Συντελεστές

Μετάφραση: Έλενα Καρακούλη

Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου

Συνεργάτης σκηνοθέτης- Δραματουργία: Νικολέτα Φιλόσογλου

Σκηνικά – κοστούμια: Άγγελος Μέντης

Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου

Φωτισμοί: Νίκος Βλασσόπουλος

Ταχυδακτυλουργικά: Τρίσταν

Φωτογράφος: Εβίτα Σκουρλέτη

Οργάνωση παραγωγής: Αλεξάνδρα Ευστρατιάδη

Παίζουν (αλφαβητικά): 

Αλίκη Αλεξανδράκη – Σινιόρα Λοκάστο, Ματίλντε

Νίκη Βακάλη – Μάρτα ντι Σπέλτα 

Γιάννης Βασιλώττος – Μαριάνο ντ’ Αλμπίνο

Άνδρη Θεοδότου – Ζαΐρα

Αντώνης Καφετζόπουλος – Καλότζερο

Γιάννης Λατουσάκης – Καμαριέρης, Ορέστης Ιντρούλι

Δανάη Λουκάκη – Σινιόρα Τσάνπα, Ρόζα Ιντρουλι

Άγγελος Μπούρας – Τζερβάζιο, Αστυνόμος, Τζεναρίνο

Αμαλία Νίνου – Αμέλια

Κώστας Φλωκατούλας– Αρτούρο Ρέκια, Ρομπέρτο Μαλιάνο

Νίκος Ψαρράς – Όττο 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Τετάρτη: 19:00 (λαϊκή απογευματινή) 

Πέμπτη: 21:00

Παρασκευή 21:00

Σάββατο: 18:00 & 21:00

Κυριακή: 18:30

Εισιτήρια: 

25,00€ Α’ ζώνη

20,00€ Β’ ζώνη

18,00€ Γ’ ζώνη

25,00€ Εξώστης

15,00€ ειδικές κατηγορίες (φοιτητικό, Άνεργοι, παιδιά έως 12 ετών, άνω των 65 ετών, ΑΜΕΑ) 

18,00€ λαϊκή απογευματινή Τετάρτης

Η προπώληση ξεκίνησε: https://www.ticketplus.gr/event/i-megali-mageia/ 

ALHAMBRA ART THEATER 

Στουρνάρη 53, Αθήνα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.