Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Υπαίθρια έκθεση ΤΑ ΝΑΥΑΓΙΑ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ ΤΗΣ ΚΕΑΣ

Υπαίθρια έκθεση ΤΑ ΝΑΥΑΓΙΑ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ ΤΗΣ ΚΕΑΣ

Κέα, 25 Ιουνίου – 31 Αυγούστου 2022

Η ιστορία της Κέας και η ζωή στο νησί καθορίστηκαν στο πέρασμα των χρόνων από τη θάλασσα που την περιβάλλει. Τα ναυάγια της Κέας, ο Φάρος του Αγίου Νικολάου, οι λόγιοι περιηγητές και χαρτογράφοι, ο ατρόμητος Λάμπρος Κατσώνης είναι όλα ιστορίες που άφησαν το αποτύπωμά τους στο νησί, στον πολιτισμό του, εμπότισαν την μνήμη των κατοίκων του, συντέλεσαν στην πρόοδο και την ευημερία του. Είναι ιστορίες που οφείλουμε να αναδείξουμε γιατί θα χαράξουν το δρόμο για το μέλλον μας. Είναι ιστορίες που θα μπορούσαν να καθιερώσουν την Κέα ως διεθνή καταδυτικό προορισμό, αλλά και ως έναν προορισμό με ιδιαίτερο πλούτο, ιστορικό και πολιτισμικό. Η υπαίθρια έκθεση έχει στόχο να αναδείξει τα κομμάτια αυτά της ιστορίας των θαλασσών της Κέας. Eκτείνεται σε διάφορα σημεία στην Κορησσία και στο Βουρκάρι, που βρίσκονται στον κόλπο του Αγίου Νικολάου, ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου.

ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
1 Γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών, Κορησσία
2 Προαύλιο Κέντρου Κοινότητας, Κορησσία
3 Πλατεία φάρου, Κορησσία
4 Πλατεία Ηρώων, Κορησσία
5 Προαύλιο Νηπιαγωγείου, Βουρκάρι

Το Σάββατο 25 Ιουνίου 2022, σε μία υπέροχη καλοκαιρινή βραδιά πραγματοποιήθηκαν στην Κορησσία τα εγκαίνια της υπαίθριας έκθεσης. Πλήθος παρευρισκόμενων και επίσημων προσκεκλημένων περιηγήθηκε στην έκθεση και ταξίδεψε στο παρελθόν της Κέας μέσα από ενδιαφέρουσες ιστορίες των θαλασσών της. Κορυφαία στιγμή της βραδιάς ήταν όταν η Δήμαρχος, κ. Ειρήνη Βελισσαροπούλου, καλωσόρισε τους επισκέπτες της έκθεσης και έδωσε το σήμα για την φωταγώγηση της. Το αποτέλεσμα μάγεψε το κοινό, που θα έχει την ευκαιρία να απολαμβάνει την έκθεση μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Πρωταγωνιστικό ρόλο κατέχει το παλιό φανάρι του Αγίου Νικολάου, το οποίο τοποθετήθηκε σε προθήκη και μπορεί κανείς να το θαυμάσει φωτισμένο με φόντο τον ίδιο τον φάρο που κάποτε το φιλοξενούσε. Η πλατεία γύρω του αναδιαμορφώθηκε και ονομάστηκε Πλατεία Φάρου. Παράλληλα, φωτισμένες προθήκες στην πλατεία αυτή, στην Πλατεία Ηρώων και στο Κέντρο Κοινότητας εξιστορούν, μέσα από κείμενα και εικόνες, ιστορίες που καθόρισαν την Κέα και την έφεραν ως το σήμερα. Η σημαία του Λάμπρου Κατσώνη κυματίζει δίπλα στην προτομή του στην Πλατεία Ηρώων. Αξίζει να διαβάσει κανείς εκεί την ιστορία του, όπως και της αγωνίστριας Άννας Λαούπη. Λίγο πιο δίπλα, οι χάρτες των παλιών περιηγητών μας παρουσιάζουν την Κέα μέσα από τα μάτια τους. Στο Γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών έχει κανείς την ευκαιρία να δει βίντεο από καταδυτικές αποστολές στα ναυάγια του νησιού. Το προαύλιο του Νηπιαγωγείου στο Βουρκάρι είναι ένα ακόμη σημείο με εντυπωσιακές φωτογραφίες και πληροφορίες για τα ναυάγια της Κέας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.