Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Μάτι 2018: Ημέρα μνήμης η 23η Ιουλίου

Μάτι 2018: Ημέρα μνήμης η 23η Ιουλίου

Ημέρα μνήμης η 23η Ιουλίου, συμπληρώθηκαν ήδη τέσσερα χρόνια από την καταστροφική και φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Βασίλης Βρεττός: «Θέλω οι φωτογραφίες μου από το Μάτι να αποτελέσουν εικόνες μνήμης, ώστε να μη συμβεί ξανά αντίστοιχη τραγωδία» 


Επιλέξαμε να μιλήσουμε για το φωτογραφικό οδοιπορικό του Βασίλη Βρεττού «23.07.18», γιατί αποτελεί μια ενδελεχή φωτογραφική καταγραφή του καμένου τόπου.

 

Μικρό διάστημα μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 στο Μάτι και τον Νέο Βουτζά, ο Βασίλης Βρεττός επισκέπτεται και φωτογραφίζει τα σπίτια φίλων, γνωστών και αγνώστων οι περισσότεροι από τους οποίους μετρούν όχι μόνο εκτεταμένες υλικές ζημιές, αλλά και ανθρώπινες απώλειες.

Οι καταγραφικές φωτογραφίες των ισοπεδωμένων τοίχων και των καμένων σπιτιών, των νεκρών δένδρων, των κατεστραμμένων αυτοκινήτων και των λιωμένων αντικειμένων αφηγούνται «ιστορίες μέσα στις ιστορίες» με διαυγή και σπαρακτική σαφήνεια, εν-αιωρούμενες στο βλέμμα και τη μνήμη μας για πολλή ώρα μετά.

Μια δεύτερη ενότητα καταγραφής του Βασίλη Βρεττού αποτελούν τα πορτρέτα των ανθρώπων που επιλέγουν να φωτογραφηθούν μέσα στα υπολείμματα του σπιτιού τους κρατώντας και «διασώζοντας» μπροστά στο φακό σπαράγματα αγαπημένων αντικειμένων.

Τη συνοδευτική έκδοση της ομότιτλης έκθεσης που φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη | Πειραιώς 138 (11 Οκτωβρίου-8 Δεκεμβρίου 2019) μπορείτε να την βρείτε στο πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη https://www.benakishop.gr/books/photography/basilis-brettos-23-7-2018-vassilis-vrettos-23-7-2018-bmm433.html

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.