Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Αυτοψία της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου στην ακτογραμμή του Γούδουρα με την συνδρομή του...

Αυτοψία της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου στην ακτογραμμή του Γούδουρα με την συνδρομή του ΙΤΕ

Αυτοψία στην ακτογραμμή στη περιοχή του Γούδουρα, του Δήμου Σητείας πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης με τον  επικεφαλής επιστήμονα του Εργαστηρίου Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας του ΙΤΕ Νίκο Καμπάνη παρουσία του Περιφερειακού Συμβούλου Γιώργου Τσιφετάκη και τον υποψήφιο διδάκτορα του εργαστηρίου Νίκο Παχάκη.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η επισκόπηση του παράκτιου περιβάλλοντος της περιοχής για να καταγραφούν προβλήματα που υφίστανται, σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, καθώς και τις επιπτώσεις των ανθρωπογενών παρεμβάσεων, στην παραλιακή αυτή περιοχή. 

Η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου σε συνεργασία με το Εργαστήριο Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας προτίθεται να προχωρήσει στη συνολική αναγνώριση των προβλημάτων αυτών και την  αναλυτική διερεύνηση των αιτιών τους. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει τεκμηρίωση του παράκτιου περιβαλλοντικού αποθέματος της περιοχής ούτως ώστε να καταστεί δυνατόν να διερευνηθούν λύσεις και παρεμβάσεις οι οποίες θα την αναδείξουν περαιτέρω με στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου και την τουριστική αξιοποίηση. 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας Νίκος Καμπάνης “με τη επισκόπηση που κάναμε μετά από σχετική πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Ανδρουλάκη, θα αναδειχθεί η σκοπιμότητα της μελέτης μέσω του εντοπισμού συγκεκριμένων προβλημάτων. Αποτελεί πρόκληση η διερεύνηση των μηχανισμών που τα διέπουν ούτως ώστε να δοθεί η δυνατότητα σχεδιασμού παρεμβάσεων που θα καταστείλουν το αποτύπωμα αυτών των προβλημάτων και παράλληλα θα επαναφέρουν το περιβάλλον στην αρχική του κατάσταση. Χαρακτηριστικό των προβλημάτων είναι η υποχώρηση της ακτογραμμής που παρατηρείται σε συγκεκριμένα σημεία της και που επιβεβαιώνεται και από τις ιστορικές μαρτυρίες ντόπιων. Γενικά πρόκειται για μια περιοχή με ισχυρό παράκτιο περιβαλλοντικό απόθεμα συνδυασμένο και με αντίστοιχο πολιτιστικό, όπως η ιστορική Ιερά Μονή Καψά, που πέραν από τις υπάρχουσες οικονομικές δραστηριότητες δίνουν τη δυνατότητα να αναπτυχθεί περαιτέρω και ο τουρισμός”.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης ανέφερε, ότι, «η περιοχή, μοναδικού φυσικού κάλους, έχει περιβαλλοντικό απόθεμα, επίσης πολύ μεγάλη αναπτυξιακή προοπτική και η μελέτη που θα εκπονηθεί και θα προτείνει είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Ζητάμε την συμβουλή των ειδικών, των επιστημόνων μας στο ΙΤΕ, και ευχαριστούμε θερμά τον επικεφαλής του Εργαστηρίου Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας του ΙΤΕ  Νίκο Καμπάνη ο οποίος και ανταποκρίθηκε». 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.