Ενότητα «Νόμος και δίκαιο»
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 – ΧΩΡΟΣ Β
Πέμπτη, 30 Ιουνίου
Ώρα: 18:00
Οι «Αντιγονισμοί» συνεχίζονται στην Πειραιώς 260
Με την ενότητα «Νόμος και δίκαιο» συνεχίζονται την Πέμπτη, 30 Ιουνίου στον Χώρο Β της Πειραιώς 260, οι «Αντιγονισμοί». Ένας κύκλος διαλέξεων και συζητήσεων σε επιμέλεια του συγγραφέα και συμβούλου του Φεστιβάλ σε θέματα Λογοτεχνίας, Διονύση Καψάλη, χωρισμένος σε τέσσερις θεματικές ενότητες, με τη συμμετοχή ομιλητών από όλο το φάσμα των ανθρωπιστικών επιστημών, του Θεάτρου, των Γραμμάτων και των Τεχνών.
Σε όλη την αρχαία γραμματεία δεν υπάρχει γυναικεία μορφή που να μπορεί να σταθεί ισότιμα δίπλα στην Αντιγόνη – να πλησιάζει το ηθικό ανάστημα και το μεγαλείο εκείνης. Είναι η διάδοχος του Προμηθέα στην επικράτεια της ανθρώπινης ελευθερίας, η Κόρη που με την εθελούσια κάθοδό της στον Άδη καθαγιάζει τον κύκλο της ζωής, η Γυναίκα που αρθρώνει δικό της λόγο απέναντι στον κυρίαρχο ανδρικό.
Γι᾽ αυτό και δεν έχει υπάρξει εποχή που να μη στάθηκε με δέος και σεβασμό, με θαυμασμό και απορία, μπροστά στη γοητεία της Αντιγόνης: στη φιλοσοφία, στην τέχνη, στη λογοτεχνία, στο θέατρο, στη μουσική.
«ἄγραπτα κἀσφαλῆ θεῶν νόμιμα»
Η τρίτη θεματική ενότητα εκκινεί από τη διαπίστωση ότι στον πυρήνα της Αντιγόνης συμπιέζονται οι δυνάμεις μιας σφοδρής σύγκρουσης: ανάμεσα στον νόμο των ανθρώπων και τον νόμο των θεών, τον πάνω κόσμο των ζώντων και τον κάτω των νεκρών, τον δήμο και τον οίκο, την πόλη και το γένος. Είτε επαγγέλλεται μια βαθύτερη συμφιλίωση αυτών των αντιθέσεων είτε τις υποθέτει αενάως ασύμβατες, ο σοφόκλειος μύθος προβληματίζει την ανθρώπινη επιστήμη και εξακολουθεί να γονιμοποιεί ώς σήμερα την ιστορία και την ανθρωπολογία, τη φιλοσοφία και την πολιτική σκέψη.
Συμμετέχουν:
Δημήτρης Κυρτάτας, ιστορικός, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: «Οι ταφές στην κλασική Αθήνα».
Κωνσταντίνος Α. Παπαγεωργίου, Καθηγητής της Φιλοσοφίας του Δικαίου, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ: «Υπακοή στους νόμους και δικαίωμα αντίστασης».
Γιώργος Φαράκλας, Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο: «Η Αντιγόνη στη Φαινομενολογία του νου του Έγελου».
Στέφανος Δημητρίου, Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο: «Ο δεινός, περιφραδής, παντοπόρος άνθρωπος: ο σοφόκλειος “ανθρωπισμός” στην Αντιγόνη».
Συντονισμός:
Σταύρος Ζουμπουλάκης, συγγραφέας, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Πληροφορίες: https://aefestival.gr/festival_events/nomos-kai-dikaio/
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
7 Ιουνίου «Αντίσταση και φύλο»
22 Ιουνίου «Ερμηνείες και ερμηνεύτριες»
30 Ιουνίου «Νόμος και δίκαιο»
12 Ιουλίου «Ποιήσεις και μεταποιήσεις»