Αρχική Βουλή Επιτακτική ανάγκη για αναθεώρηση της κυβερνητικής πολιτικής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Επιτακτική ανάγκη για αναθεώρηση της κυβερνητικής πολιτικής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Νέα Επενδυτικά Δάνεια Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ

Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες φυσικά πρόσωπα κι επιχειρήσεις, στους εξωδικαστικούς τους συμβιβασμούς με τις ελληνικές τράπεζες, αναδεικνύει, με ερώτηση που κατέθεσε χθες στη Βουλή, προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο πρώην Υπουργός και ανεξάρτητος Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ενώ, σύμφωνα με τον προβλεπόμενο, από τον νόμο, αλγόριθμο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, το προτεινόμενο κούρεμα των δανείων είναι στο 50%, βάσει των  δηλωθέντων εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, οι τράπεζες  αυθαιρετούν και προτείνουν στους οφειλέτες μικρότερο κούρεμα, κατά μέσο όρο στο 25%, επισημαίνει στην ερώτησή του ο κ. Κουρουμπλής κι αναφέρει ότι, από τις 4.780 αιτήσεις που αφορούν σε οφειλές δανείων, ύψους 500.000.000 ευρώ, έχουν εγκριθεί μόνο οι 10 αιτήσεις που αντιπροσωπεύουν δάνεια των 2.000.000 ευρώ περίπου. 

Επιπλέον, η 14η αξιολόγηση των Θεσμών που εποπτεύει ανά τρίμηνο τα κυβερνητικά πεπραγμένα, επιβεβαιώνει την προβληματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θέτοντας ζήτημα αξιοπιστίας των ελληνικών τραπεζών, σημειώνει στην ερώτησή του ο κ. Κουρουμπλής και τονίζει την αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσεων, καθώς η ευθύνη για την οικονομική δυσχέρεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, δεν βαραίνει μόνο τους ίδιους, αλλά και τις τράπεζες, που παρείχαν ανεξέλεγκτα τα δάνεια και στη συνέχεια επιβάρυναν τους οφειλέτες με παράνομες και καταχρηστικές χρεώσεις.

Με το συνολικό χρέος της χώρας να ανέρχεται στα 607 δις ευρώ και το ιδιωτικό χρέος αντίστοιχα στα 252,4 δις ευρώ, με την μεταφορά των δανείων σε ανεξέλεγκτα funds και την κοινωνία να υποφέρει από την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, ο κ. Κουρουμπλής ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό, την επίσπευση των εγκρίσεων των υπόλοιπων εκκρεμών αιτήσεων για εξωδικαστικό συμβιβασμό και την άμεση λήψη μέτρων για το κούρεμα των εν λόγω δανείων, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, με παράλληλη δέσμευση των τραπεζών για την τήρηση του προβλεπόμενου μέσου όρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.