Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Ο παγκόσμιος τουρισμός συνεχίζει να ανακάμπτει με ταχείς ρυθμούς, απέχει όμως ακόμα...

Ο παγκόσμιος τουρισμός συνεχίζει να ανακάμπτει με ταχείς ρυθμούς, απέχει όμως ακόμα από τα προ πανδημίας επίπεδα

Business travel
Celestyal Cruises

Ο τουρισμός κατέγραψε τεράστια άνοδο το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Οι τουριστικοί προορισμοί υποδέχτηκαν σχεδόν τρεις φορές περισσότερους ξένους τουρίστες σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021. Σύμφωνα με την ανάλυση της CapitalPanda, η γρηγορότερη επιστροφή στα προ Covid επίπεδα έχει καταγραφεί στην Ευρώπη, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας τουριστικής ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO), ο διεθνής τουρισμός αυξήθηκε κατά 182% σε ετήσια βάση μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου του τρέχοντος έτους. Οι τουριστικοί προορισμοί σε όλον τον κόσμο έχουν υποδεχτεί περίπου 117 εκατομμύρια ξένους τουρίστες. Την ίδια περίοδο του 2021, το αντίστοιχο νούμερο ήταν μόλις περίπου 41 εκατομμύρια. Ωστόσο, ο παγκόσμιος όγκος του διεθνούς τουρισμού εξακολουθεί να φτάνει μόνο το 39% του επιπέδου του 2019.

Από την απόλυτη αύξηση του αριθμού των τουριστών, που ανήλθε σε 76 εκατομμύρια, τα 47 εκατομμύρια περίπου αφορούσαν μόνο τον Μάρτιο. Έτσι, η μεγαλύτερη αύξηση στον τουρισμό σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2022. Όσον αφορά τις επιμέρους ηπείρους, η Ευρώπη ήταν η πιο επιτυχημένη στην επαναφορά του τουρισμού, όπου ο όγκος του διεθνούς τουρισμού αυξήθηκε κατά 280% από έτος σε έτος. Σύμφωνα με την CapitalPanda, αυτό είναι αποτέλεσμα της έντονης ζήτησης για ταξίδια μεταξύ χωρών εντός της Ευρώπης.

Τα έσοδα ανακάμπτουν πιο γρήγορα

Τα έσοδα από τον τουρισμό ανακάμπτουν ελαφρώς ταχύτερα από τα απόλυτα νούμερα των ξένων τουριστών. Σύμφωνα με τον UNWTO, τα έσοδα από τον παγκόσμιο διεθνή τουρισμό αυξήθηκαν κατά 4% από έτος σε έτος σε πραγματικούς όρους το 2021, αλλά τα έσοδα έφθασαν σε λιγότερο από 40% το 2019. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της CapitalPanda, ο τουρισμός έχασε συνολικά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2020 και 2021.

Το καλύτερο αποτέλεσμα καταγράφηκε πέρυσι στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, όπου τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν περίπου στο 50% του επιπέδου του 2019 στα τέλη του 2021. Παράλληλα, η μέση δαπάνη ανά διαμονή αυξήθηκε. Ενώ το 2019 ήταν κατά μέσο όρο χίλια δολάρια ανά άτομο, το 2021 έφτασε τα 1.400 δολάρια.

Αισιόδοξη προοπτική

Ωστόσο, επιχειρηματίες και ειδικοί στον τομέα του τουρισμού είναι αισιόδοξοι για τις προοπτικές ανάπτυξής του και στα επόμενα έτη. Σύμφωνα με έρευνα του UNWTO, έως και το 83% των ερωτηθέντων στον τομέα είναι πεπεισμένοι ότι η φετινή χρονιά θα είναι πολύ καλύτερη από την περσινή. Παράλληλα, ανησυχούν για την πιθανή επανάληψη περιορισμών κατά της πανδημίας. Η αβεβαιότητα ενισχύεται επίσης από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία. Και οι δύο αυτοί παράγοντες μπορούν να παρατείνουν την επανέναρξη του τουρισμού μετά από δύο χρόνια Covid. Επιπλέον, το ενδιαφέρον για ταξίδια στο εξωτερικό μπορεί να μετριαστεί και από τον υψηλό πληθωρισμό, που στον τομέα του τουρισμού αφορά κυρίως τις τιμές των καυσίμων.

Σχεδόν οι μισοί (48%) των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι ο όγκος του διεθνούς τουρισμού θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα έως το 2023. Την ίδια στιγμή, τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, μόνο το 32% των ερωτηθέντων το πίστευε αυτό. Το 44% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο διεθνής τουρισμός δεν θα ξαναρχίσει μέχρι το 2024 ή αργότερα. Τον Ιανουάριο, το ποσοστό αυτό ήταν στο 64%. Επομένως, φαίνεται ότι, παρά τους κινδύνους, οι επιχειρηματίες και οι ειδικοί στον τουρισμό είναι πλέον πιο αισιόδοξοι από ό,τι στις αρχές του 2022.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού προβλέπει ότι η φετινή χρονιά θα είναι ελαφρώς πιο επιτυχημένη τουριστικά από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Η ανοδική αναθεώρηση των προοπτικών οφειλόταν κυρίως στη μεγάλη αύξηση των κρατήσεων αεροπορικών εισιτηρίων. Ο όγκος των διεθνών αεροπορικών μεταφορών φέτος θα μπορούσε να είναι μεταξύ 55 και 70% των επιπέδων του 2019.

Ανάλυση από την CapitalPanda

Η CapitalPanda είναι καταχωρημένη επωνυμία της BCM Begin Capital Markets CY Ltd, μια Κυπριακή Εταιρεία Επενδύσεων (CIF) που εποπτεύεται και ρυθμίζεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (CySEC) με την άδεια CIF αριθ. 274/15 και εγγεγραμμένη διεύθυνση Αγίας Φυλαξίας 182, Επιχειρηματικό Κέντρο Κοφτερό, Γραφείο 103, 3083 Λεμεσός, Κύπρος.

Αποποίηση ευθυνών: Το περιεχόμενο αυτού του υλικού αποτελεί επικοινωνία μάρκετινγκ και δεν πρέπει να θεωρείται ως οποιουδήποτε είδους επενδυτική συμβουλή ή / και επενδυτική έρευνα ή / και πρόσκληση για οποιεσδήποτε συναλλαγές. Αυτό το υλικό προετοιμάστηκε για ενημερωτικούς / εκπαιδευτικούς σκοπούς μόνο και δεν συνεπάγεται υποχρέωση εκτέλεσης επενδυτικών συναλλαγών ούτε εγγυάται ή προβλέπει μελλοντική απόδοση. Η BCM Begin Capital Markets Cy Ltd και τα σχετικά πρόσωπα της, συμπεριλαμβανομένων θυγατρικών, αντιπροσώπων, διευθυντών ή υπαλλήλων, δεν εγγυώνται την ακρίβεια, την εγκυρότητα, την επικαιρότητα ή την πληρότητα οποιωνδήποτε πληροφοριών / δεδομένων που παρέχονται από τρίτα μέρη και δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε απώλεια προκύψει από επένδυση που πραγματοποιείται βάσει των εν λόγω πληροφοριών / δεδομένων. Οι προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές.

Προειδοποίηση κινδύνου: Τα CFD είναι πολύπλοκα μέσα και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο γρήγορης απώλειας χρημάτων λόγω μόχλευσης. | Το 85,61% των λογαριασμών επενδυτών λιανικής χάνουν χρήματα όταν ανταλλάσσουν CFD με αυτόν τον πάροχο. | Θα πρέπει να σκεφτείτε εάν καταλαβαίνετε πώς λειτουργούν τα CFD και αν μπορείτε να αναλάβετε τον υψηλό κίνδυνο απώλειας των χρημάτων σας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.