Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά αρωγός στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής – Παρέμβαση...

Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά αρωγός στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής – Παρέμβαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη στο 3ο Φόρουμ Ειδικών για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

«Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να αποτελέσει μια πολύτιμη πηγή αναφοράς, από την οποία οι σύγχρονες κοινωνίες μπορούν να αντλήσουν γνώση και έμπνευση προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και να προσαρμοστούν ομαλότερα και με τις μικρότερες δυνατές θυσίες στις επιπτώσεις του», υπογράμμισε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στο «3ο Φόρουμ Ειδικών για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Κλιματική Αλλαγή και Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά», το οποίο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά σήμερα, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης της Συνεργασίας Κίνας-Χωρών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ΚΑΕ) – China-CEEC Cooperation Action Plan για το 2021.

Όπως τόνισε η Λίνα Μενδώνη, «η άυλη πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, καθώς ενσωματώνει με συμπυκνωμένο τρόπο κληροδοτημένες από τις προηγούμενες γενιές πολιτισμικές γνώσεις, εμπειρίες και πρακτικές, που έχουν αποδειχθεί διαχρονικά χρήσιμες και επιτυχείς στην αντιμετώπιση ανάλογων προκλήσεων και αναγκών».

Στην εισήγησή της, η Υπουργός σημείωσε ότι «Ο τομέας της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν είναι δυνατό να παραμείνει αλώβητος από την κλιματική κρίση, αφού, όπως έχει επισημανθεί επανειλημμένα από την UNESCO και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, τις προσεχείς δεκαετίες πολλά και ποικίλα στοιχεία του υλικού και άυλου πολιτιστικού περιβάλλοντος είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν αντιμέτωπα με ισχυρούς κινδύνους, ακόμα και με αυτόν της ολικής απώλειας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συζήτηση σχετικά με τις δυνητικά ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά, όπως αυτές καταγράφονται ήδη με ιδιαίτερη οξύτητα στις περιοχές του πλανήτη, όπου οι άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά υφίσταται όσο υφίστανται οι κοινότητες των ανθρώπων που τη δημιουργούν, την εκφράζουν και τη διαιωνίζουν. Χωρίς αυτούς, η άυλη πολιτιστική κληρονομιά παύει να είναι μια ζώσα και εξελισσόμενη παράδοση, και ό,τι απομένει από τα στοιχεία που τη θυμίζουν καταλαμβάνει μία θέση σε Μουσείο ή σε Αρχείο. Η κινητικότητα των πληθυσμών, όταν καταλύει τους συνεκτικούς δεσμούς των κοινοτήτων, είναι σε θέση να οδηγήσει στην απώλεια και των δεσμών τους με την κληρονομιά τους, την ειδοποιό ταυτότητα και τη συλλογική τους μνήμη».

Το 3ο Φόρουμ Ειδικών για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με θέμα: Κλιματική Αλλαγή και Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, η οποία αποτελεί, μεταξύ άλλων, την καθ’ ύλην αρμόδια Υπηρεσία για την εφαρμογή στην Ελλάδα της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003), σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Κύρια ζητήματα που απασχόλησαν το διεθνές Φόρουμ, στο οποίο υπήρξαν περισσότερες από 100 συμμετοχές, ήταν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά, η συμβολή της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στην αντιμετώπιση και την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς και η ανάπτυξη πολιτικών για την αξιοποίηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.