Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου |Μουσική στο Φεστιβάλ: Ένωση Ελλήνων Μουσουργών στην Πειραιώς 260...

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου |Μουσική στο Φεστιβάλ: Ένωση Ελλήνων Μουσουργών στην Πειραιώς 260 – 6 & 7 Ιουνίου

Εργαστήριο Σύνθεσης Νέων Συνθετών. Συμμετέχουν με έργα τους οι: Ξένια Κωνσταντινίδου, Γιώργος Παπαοικονόμου και Κωνσταντίνος Χαλιάσας. Αφήγηση, τραγούδι: Τάσος Αποστόλου μπάσος. Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής. Γιώργος Σκριβάνος φλάουτο, Άγγελος Πολίτης κλαρινέτο, Χρήστος Καλούδης κόρνο, Μαξίμ Μανκόβσκι κρουστά, Βίκυ Στυλιανού πιάνο, Στέλλα Τσάνη βιολί, Λευκή Κολοβού βιολοντσέλο. Μουσική διεύθυνση: Ιάκωβος Κονιτόπουλος. Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, 13 Μαΐου 2017.

Reactivate Music στην Πειραιώς 260 (Η)

6 & 7 Ιουνίου, 20:00

 Η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών γιορτάζει με ένα διήμερο αφιερωμένο στη σύγχρονη μουσική δημιουργία!

Με ένα διήμερο γεμάτο μουσική θα γιορτάσει τα 90 χρόνια από την ίδρυσή της η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών (ΕΕΜ), προσκαλώντας το κοινό της Πειραιώς 260 σε ένα μουσικό ταξίδι που θα αφηγηθεί το παρελθόν και θα αντικρίσει το μέλλον με 60 μουσικά έργα, 45 εκ των οποίων σε πρώτη εκτέλεση. 

Στις 6 και 7 Ιουνίου η μουσική γιορτή με συμβολικό τίτλο «Reactivate Music» θα αρχίσει από νωρίς (20:00), και θα έχει ως σκοπό την «επανενεργοποίηση» της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας. Με οδηγό την εξωστρέφεια και βασική επιδίωξη τη δυναμική παρουσία της Ένωσης στον ελληνικό πολιτιστικό χάρτη, το παλαιότερο –σημειωτέον– καλλιτεχνικό σωματείο της χώρας θα μας παρουσιάσει την ιστορία του, αλλά και τις σκέψεις, τις ανησυχίες και το όραμά των ανθρώπων του. Πάνω απ’ όλα, όμως, θα γιορτάσει μαζί μας με πολλή μουσική, στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ.

Ένα μίνι φεστιβάλ μέσα στο Φεστιβάλ

Το διήμερο θα περιέχει τέσσερις ενότητες, αρχής γενομένης από τα «αφιερώματα», στα οποία περιλαμβάνεται μια συναυλία με έργα του Ιάννη Ξενάκη (για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του) και άλλη μια με έργα του μοντερνιστή και δασκάλου Olivier Messiaen (για τα 30 χρόνια από τον θάνατο του). Η ενότητα «παρελθόν» περιλαμβάνει μουσική για Αρχαίο Δράμα με έργα ιστορικών μελών της ΕΕΜ, ενώ στην ενότητα «ώσμωση» θα πραγματοποιηθεί η συναυλία με τίτλο Μέλισμα, όπου η μουσική μας παράδοση και οι δεξιοτέχνες της γίνονται πηγή έμπνευσης για πέντε συνθέτες. Τέλος, στην ενότητα «μέλλον» εντάσσονται οι συναυλίες Ψηφιδωτό I και Ψηφιδωτό II,  όπου μέλη της Ένωσης θα κληθούν να σχεδιάσουν ολιγόλεπτα έργα διαφορετικών ενορχηστρώσεων.

Το διήμερο θα περιλαμβάνει, επίσης, εισηγήσεις με σημαντικούς ομιλητές. Παράλληλα, θα προβληθεί το αρχείο της ΕΕΜ, η εκδοτική της δραστηριότητα και πολύπλευρες δράσεις των μελών της.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ, 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022

20:00-21:00 | ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ιάννης Ξενάκης: 100 χρόνια από τη γέννησή του

–Εόντα (Eonta, 1963), για πιάνο και κουιντέτο χάλκινων πνευστών

–Ψάπφα (Psappha, 1975), για σολίστ κρουστών

–Χάρισμα (Charisma, 1971), για κλαρινέτο και βιολοντσέλο

–Παλίμψηστο (Palimpsest, 1979), για 11 ερμηνευτές

Σολίστ: Κωνσταντίνος Δεστούνης πιάνο, Θεόδωρος Μιλκόβ κρουστά, Γιάννης Σαμπροβαλάκης κλαρινέτο, Δημήτρης Τραυλός βιολοντσέλο

Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής

Μουσική διεύθυνση: Ιάκωβος Κονιτόπουλος

Ομιλητές: Αντώνιος Αντωνόπουλος, Ιωσήφ Παπαδάτος

21:15-22.15 | ΜΕΛΛΟΝ

Ψηφιδωτό Ι – 20 τρίλεπτα έργα για όμποε, κλαρινέτο, κόρνο, τσέλο και άρπα

Συνθέτες: Κώστας Αγουρίδης, Ανδρέας Αργυρού, Μιχάλης Αρχοντίδης, Παύλος Βεντούρας, Βασίλης Γκότσης, Μαρία Δαγαλάκη, Σπύρος Δεληγιαννόπουλος, Γιώργος Ζερβός, Λεωνίδας Κανάρης, Μιχάλης Κεφάλας, Ευάγγελος Κοκκάρης, Φανή Κοσώνα, Σεραφείμ Κτενάς, Κωνσταντίνος Λυγνός, Έφη Μαρκουλάκη, Δημήτρης Μηνακάκης, Αλέξανδρος Μούζας, Αθηνά Πουλάκη – Πηρούνια, Βαγγέλης Συμσίρης, Μιχάλης Τραυλός

Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής

Μουσική διεύθυνση: Φαίδρα Γιαννέλου

Ομιλητής: Ιωσήφ Παπαδάτος

22:30-23:30 | ΩΣΜΩΣΗ

Μέλισμα – Έργα για παραδοσιακό όργανο και μουσικό σύνολο

Συνθέτες: Μαρία Χριστίνα Κριθαρά, Ηλίας Νικολαΐδης, Νίκος Ντρέλας, Ειρήνη Χατζηθέμελη, Γιώργος Χατζημιχελάκης

Σολίστ παραδοσιακής μουσικής: Παναγιώτης Ζαχαράκης νέι, Αγγελίνα Τκάτσεβα τσίμπελ, Στρατής Ψαραδέλλης πολίτικη λύρα

Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής

Μουσική διεύθυνση: Μίλτος Λογιάδης

Ομιλητής: Αλέξανδρος Χαρκιολάκης

ΤΡΙΤΗ, 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022

20:00-21:00 | ΜΕΛΛΟΝ

Ψηφιδωτό ΙΙ – 20 τρίλεπτα έργα για φλάουτο, άλτο σαξόφωνο, τρομπόνι, κρουστά (βιμπράφωνο / μαρίμπα), κοντραμπάσο 

Συνθέτες: Χρήστος Αναστασίου, Μιχάλης Ανδριτσόπουλος, Αντώνης Αντωνόπουλος, Ιωσήφ Βαλέτ, Σμάρω Γρηγοριάδου, Αθανάσιος Ζέρβας, Παναγιώτης Θεοδοσίου, Βασίλης Κίτσος, Θανάσης Κουμεντέρης, Γιώργος Κυριακάκης, Σπύρος Μάζης, Ναταλία Μαυράκη, Μιχάλης Μεσσήνης, Βασίλης Μπακόπουλος, Μάνος Παναγιωτάκης, Κώστας Παντελίδης, Φοίβος Παπαδόπουλος, Γιώργος Σιωράς, Βασιλική Φιλιππαίου, Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης

Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής | Μουσική διεύθυνση: Κωνσταντίνος Τερζάκης

Ομιλητής: Κωνσταντίνος Κακαβελάκης

21:15-22:15 | ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Olivier Messiaen, 30 χρόνια από τον θάνατο του

Κουαρτέτο για το Τέλος του Χρόνου

Σολίστ: Ανδρέας Παπανικολάου βιολί, Κώστας Τζέκος κλαρινέτο, Άγγελος Λιακάκης βιολοντσέλο, Τίτος Γουβέλης πιάνο

Ομιλητής: Γιώργος Κουρουπός

22:30-23:30 | ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Έργα ιστορικών μελών της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών με θέμα το Αρχαίο Δράμα: Δ. Μητρόπουλος (Ηλέκτρα), Α. Ευαγγελάτος (Πέρσες), Κ. Παξινού (Οιδίπους Τύραννος), Θ. Αντωνίου (Ικέτιδες), Γ. Κουρουπός (Λυσιστράτη), Δ. Δραγατάκης (Αντιγόνη), Μ. Θεοδωράκης (Φοίνισσες), Γ. Σισιλιάνος (Μήδεια). 

Χορωδία Δήμου Αθηναίων | Σολίστ: Αγγελική Καθαρίου μέτζο σοπράνο,

Διεύθυνση Χορωδίας: Σταύρος Μπερής

Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής | Μουσική διεύθυνση: Ιάκωβος Κονιτόπουλος

Ομιλητής: Ιωσήφ Παπαδάτος

Λίγα λόγια για την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών

H Ένωση Eλλήνων Mουσουργών ιδρύθηκε το 1931 (τα περυσινά της γενέθλια θα γίνουν φέτος ένεκα πανδημίας), με σκοπό την προστασία και προαγωγή της Ελληνικής Μουσικής Δημιουργίας, την ανάπτυξη της αλληλεγγύης μεταξύ των Eλλήνων Μουσουργών και την περιφρούρηση των ηθικών και υλικών συμφερόντων τους. Σήμερα αριθμεί 230 μέλη, με 115 ενεργά και θεωρείται το αρχαιότερο καλλιτεχνικό και μουσικό σωματείο της χώρας, ενώ από το 2002 αποτελεί το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Οργανισμού International Society for Contemporary Music (I.S.C.M.).                                                           

Το πρώτο Δ.Σ. είχε Πρόεδρο τον Δ. Λαυράγκα και ιδρυτικά μέλη μεταξύ άλλων, τους Μ. Kαλομοίρη, Μ. Bάρβογλη, Δ. Mητρόπουλο, Γ. Σκλάβο και Ν. Xατζηαποστόλου. Έκτοτε η Ένωσις εργάζεται αδιάκοπα με συνέπεια και αποφασιστικότητα για την ευόδωση των σκοπών της. Μέλη της διετέλεσαν και διατελούν οι Έλληνες δημιουργοί, έντεχνης μουσικής. Στις δραστηριότητές της συμπεριλαμβάνονται οι διοργανώσεις συναυλιών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, οι αγώνες για την κατοχύρωση και απόδοση των πνευματικών δικαιωμάτων, οι ενέργειες για την έκδοση δίσκων και μουσικών κειμένων, οι προκηρύξεις διαγωνισμών τοπικής και διεθνούς εμβέλειας και οι συμμετοχές σε συνέδρια, με στόχο τη διάσωση, αξιοποίηση και προώθηση της Ελληνικής Μουσικής Δημιουργίας.

Η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών συνεργάζεται μόνιμα με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών σε κύκλους συναυλιών και ετήσια Εργαστήρια Νέων Συνθετών. Παράλληλα, υλοποιεί σειρά εκδηλώσεων με την Εθνική Λυρική Σκηνή, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το Ινστιτούτο Goethe, την Ελληνοαμερικανική Ένωση, τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», το Ωδείο Αθηνών, το Ωδείο Φίλιππος Νάκας, τα μουσικά τμήματα των πανεπιστημίων, ενώ επεκτείνει τις δραστηριότητές της και με άλλους πολιτιστικούς φορείς. Για περισσότερες πληροφορίες πληκτρολογήστε: eem.org.gr, gcu.gr,  skalkottascompetition.com, gcu-gno.gr

Η ηλεκτρονική προπώληση των εισιτηρίων έχει ξεκινήσει

  • ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΖΩΝΗ 20€ • ΖΩΝΗ Α΄ 15€/ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ/ 65+/ ΚΑΛΛ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 12€ • ΖΩΝΗ Β΄ 10€/ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ/ 65+/ ΚΑΛΛ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 8€ • ΑΝΕΡΓΩΝ/ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ ΚΑΛΛ. ΣΧΟΛΩΝ 5€

  • Πληροφορίες εισιτηρίων http://aefestival.gr/plirofories-eisitirion/
  1. Αγορά εισιτηρίων aefestival.gr, viva.gr & public.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.