Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Συνάντηση Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη με την Ένωση Ασθενών Ελλάδας

Συνάντηση Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη με την Ένωση Ασθενών Ελλάδας

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης συναντήθηκε την Τετάρτη 25 Μαΐου με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Νίκο Δέδε και στελέχη του οργανισμού.

Στη συνάντηση ο Υφυπουργός ενημέρωσε την Ένωση Ασθενών Ελλάδας για τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την άρση των διακρίσεων, την συμπερίληψη και την βελτίωση της προσβασιμότητας όλων στον Πολιτισμό, και τόνισε ότι η καθολική προσβασιμότητα αποτελεί βασικό στόχο και προτεραιότητα στο πλαίσιο και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα ΑμεΑ, όπως εξάλλου και η ισότιμη συμμετοχή όλων των καλλιτεχνών στη δημιουργική διαδικασία, ανεξαρτήτως αναπηρίας ή ασθένειας. Επιπλέον, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν προβλεφθεί επενδύσεις ύψους €4,5 εκατομμυρίων για την αναβάθμιση των υποδομών των εποπτευόμενων φορέων σύγχρονου πολιτισμού, την εκπαίδευση του προσωπικού και την ανάπτυξη ειδικών προγραμμάτων. 

Στην συνάντηση συζητήθηκε εκτενώς το διεθνώς καινοτόμο Έργο της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης που σχεδιάζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους €10,5 εκατομμυρίων. Υπενθυμίζεται ότι στο έργο εντάσσονται μεταξύ άλλων η διοργάνωση και υλοποίηση σύνθετων πολυθεματικών δράσεων για τους φορείς ψυχικής υγείας που θα περιλαμβάνουν πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τους επαγγελματίες και λήπτες ψυχικής υγείας, με γνώμονα τη χρήση της τέχνης ως εργαλείο πρόληψης,  διαχείρισης, θεραπείας και αξιολόγησης, ο σχεδιασμός και υλοποίηση πολιτιστικών δράσεων και προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους, καθώς και τις οικογένειες/φροντιστές τους και τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων για τη χρήση των τεχνών ως εργαλείο διάγνωσης, πρόληψης, διαχείρισης, θεραπείας και αξιολόγησης ψυχικών διαταραχών και ως μέσο βελτίωσης της ψυχικής υγείας, η ανάπτυξη συμμετοχικών προγραμμάτων τέχνης και καλλιτεχνικής συμμετοχής στην καθημερινή ζωή στον χώρο παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και των οικογενειών τους και ο συνσχεδιασμός μεταξύ φορέων πολιτισμού και ψυχικής υγείας ερευνητικών προγραμμάτων έτσι ώστε να υπάρχουν δεδομένα και μετρήσιμα αποτελέσματα στην Ελλάδα.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης δήλωσε: «Η ενεργός συμμετοχή και συμπερίληψη των ίδιων των ασθενών στον σχεδιασμό πρωτοβουλιών και  προγραμμάτων που σχεδιάζονται για αυτούς είναι για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προφανής και αυτονόητη. Για τον λόγο αυτό προσκαλούμε με χαρά την Ένωση Ασθενών Ελλάδας να συμμετέχει στη Διυπουργική Ομάδα Εργασίας του Έργου της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης, μίας καινοτόμου κυβερνητικής πρωτοβουλίας που είμαστε πεπεισμένοι ότι θα συνεισφέρει ουσιαστικά τόσο στην δημόσια υγεία, όσο και στην άρση εμποδίων πρόσβασης στον πολιτισμό.»

Από την πλευρά της, ο πρόεδρος της  Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Νίκος Δέδες, δήλωσε: «Η θεσμική αναγνώριση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας από την Πολιτεία ως ισότιμο συνομιλητή, ένα πάγιο αίτημα των ασθενών επί σειρά ετών, αποτελεί και πράξη πολιτισμού. Ο πολιτισμός και η σημασία του στον Ασθενή, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τον πυρήνα αξιών της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, με Ομάδα Εργασίας για τη συμβολή της τέχνης στην υγεία να έχει ήδη συγκροτηθεί.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας χαιρετίζει την πρωτοβουλία του προγράμματος πολιτιστικής συνταγογράφησης, καθώς η ευεργετική επίδραση των τεχνών στην ψυχική υγεία των χρόνιων ασθενών, τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, έχει τεκμηριωθεί και επιστημονικά. Παραμένουμε πάντοτε φυσικοί αρωγοί σε ανάλογα βήματα.»

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.