Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Επίσκεψη Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού στο MOMus, τιμώμενου ελληνικού...

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Επίσκεψη Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού στο MOMus, τιμώμενου ελληνικού μουσείου για το 2022

Σήμερα, Διεθνή Ημέρα Μουσείων, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης επισκέφθηκε το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά στο Θησείο, μέρος του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης – MOMus, τιμώμενου μουσείου για φέτος από το ελληνικό παράρτημα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων – ICOM, και συμμετείχε στις εορταστικές του εκδηλώσεις.

Με αφορμή την ημέρα δήλωσε: «Ο ρόλος των μουσείων αλλάζει κι επαναπροσδιορίζεται. Πέρα από χώροι καταγραφής και διαφύλαξης πολιτιστικών αγαθών και γνώσης, τα μουσεία μετατρέπονται σε χώρους παραγωγής γνώσης, κριτικής σκέψης, εφαρμογής καινοτόμων ιδεών, διεπιστημονικής και διακαλλιτεχνικής έρευνας. Θέτουν την ολική προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη ως κύριο στόχο ενισχύοντας τον κοινωνικό τους ρόλο και ακολουθούν ηθικές και βιώσιμες πρακτικές σε ολόκληρο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους. 

Μέσα από αυτόν τον μετασχηματισμό αρχίζει και διαφαίνεται και η αληθινή τους δύναμη, «η δύναμη των μουσείων» όπως είναι και ο τίτλος του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων: Τα μουσεία έχουν τη δύναμη να μετασχηματίσουν τον κόσμο γύρω τους, να αποτελέσουν πηγή ενημέρωσης, ενσυναίσθησης, έμπνευσης και καινοτομίας, να συμβάλουν στην κοινωνική συνοχή.

Αυτή τη δύναμη τιμούμε σήμερα και σε αυτήν επενδύουμε καθημερινά. Είναι πολύ σημαντικό που φέτος, στην Ελλάδα, τιμώμενο μουσείο είναι το MOMus, μία από τις ελάχιστες φορές που τιμάται ένα μουσείο του σύγχρονου πολιτισμού στη χώρα μας. Είναι ένα μουσείο συντονισμένο με την εποχή του, που αντιλαμβάνεται πλήρως τον εκπαιδευτικό και ερευνητικό του ρόλο και δίνει βήμα σε νέες φωνές δίπλα στην ανάδειξη σπουδαίων δημιουργών. Θεματοφύλακας μίας από τις σπουδαιότερες συλλογές στον κόσμο, της Συλλογής Κωστάκη, το MOMus μπορεί και οφείλει να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο στην πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.