Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Διεθνές βραβείο Bronze A’Design Award στην Potiropoulos+Partners για το συγκρότημα Ποδοσφαιρικού Γηπέδου...

Διεθνές βραβείο Bronze A’Design Award στην Potiropoulos+Partners για το συγκρότημα Ποδοσφαιρικού Γηπέδου της ΠΑΕ Λάρισας

 

Θυμίζοντας κουτί που ανοίγει αποκαλύπτοντας το περιεχόμενό του, το στέγαστρο του γηπέδου σχηματοποιεί ένα τοπίο από τεθλασμένες επιφάνειες που σε προσκαλεί να το παρατηρήσεις.

Με το βραβείο «Bronze A’ Design Award 2022» τιμήθηκε πρόσφατα το καταξιωμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Potiropoulos+Partners στην κατηγορία «Architecture, Building and Structure Design» για το έργο τους AEL FC Arena Football Stadium. 

Το βραβείο απένειμε η διεθνής επιτροπή των A’ Design Award & Competition, η οποία αποτελείται από μέλη του Τύπου με διεθνή επιρροή, καταξιωμένους σχεδιαστές, κορυφαίους ακαδημαϊκούς και εξέχοντες επιχειρηματίες.

Η ανάπτυξη -περιμετρικά της κεντρικής πλατείας διαδοχικών δραστηριοτήτων που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, εξασφαλίζοντας παράλληλα ζωτικό χώρο για τους πεζούς-, αποτέλεσε την βασική οργανωτική ιδέα. Η συνολική εγκατάσταση κατανέμεται σε υπο-περιοχές, με αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά, ελαττώνοντας την κλίμακα, ενώ άξονες πεζών κινήσεων διατρέχουν εγκάρσια τον χώρο απελευθερώνοντας διαγώνιες θεάσεις. Παράλληλα διευκολύνουν τον προσανατολισμό. 

Θυμίζοντας κουτί που ανοίγει αποκαλύπτοντας το περιεχόμενό του, το στέγαστρο του γηπέδου σχηματοποιεί ένα τοπίο από τεθλασμένες επιφάνειες, ορίζοντας ένα συνεχές μέτωπο στο ανατολικό όριο της πλατείας. Αντίστοιχα, οι δύο όγκοι του εμπορικού κέντρου πλαισιώνουν τις υπόλοιπες πλευρές της. Η εκτεταμένη χρήση γυαλιού, ελαφριών πανέλων και μεταλλικών στοιχείων αναδεικνύει μια ανάλαφρη αρχιτεκτονική που λειτουργεί σαν φίλτρο για το φως της ημέρας και ως ολόφωτη οθόνη τη νύχτα. Οι διαθλάσεις του φυσικού και τεχνητού φωτός στις κρυσταλλοειδείς αυτές φόρμες θυμίζουν λαμπερό σκηνικό που σε προσκαλεί να το παρατηρήσεις.

Η οργάνωση του γηπέδου υλοποιείται από τέσσερα διαζώματα κερκίδων –δύο συν δύο, με ανοιχτές τις γωνίες τους– εκ των οποίων το ένα αποτελεί συνέχεια του όγκου που υποδέχεται τις στεγασμένες λειτουργίες. Στο εσωτερικό του αναπτύσσεται μια σειρά πλήρως εξοπλισμένων ειδικών χώρων, κατάλληλων να ανταποκριθούν στην συγκεκριμένη χρήση, ενώ η γραμμική, ορθοκανονική γεωμετρία τους προσδίδει μια σαφή και ευκολομνημόνευτη ταυτότητα. Το γήπεδο «ανοίγει» προς τα έξω εγκαθιστώντας διαλόγους με το περιβάλλον του, τα μεταξύ τους όρια είναι ελαστικά, ερμηνεύονται κάθε φορά διαφορετικά, ανάλογα με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της στιγμής. Έτσι, η ενέργεια του αγώνα διαχέεται παντού, χώροι και δράσεις διασταυρώνονται μεταξύ τους, άλλοτε ομόρροπα και άλλοτε συμπληρωματικά. 

Η νέα αυτή αστική δομή στην περιφέρεια  της πόλης συσχετίζει την άθληση, τον πολιτισμό, το  εμπόριο και την ψυχαγωγία, με τον σύγχρονο αρχιτεκτονικό λόγο, ενθαρρύνοντας την κοινωνική διαντίδραση και την σωματική άσκηση. Η εμπειρία του αγώνα και η συνεύρεση, ο περίπατος και η στάση, συνυπάρχουν εδώ ως αλληλεπικαλυπτόμενα γεγονότα. Πρόθεση του σχεδιασμού ήταν να δημιουργηθεί στην νοτιοδυτική είσοδο της πόλης της Λάρισας ένας πολυλειτουργικός πόλος έλξης, που ταυτόχρονα θα αποτελεί και ισχυρό τοπόσημο, σε μια αδιαμόρφωτη περιαστική περιοχή, σημείο συρραφής του αστικού τοπίου με την φύση του Θεσσαλικού κάμπου. 

Συντονιστής ανάπτυξης: Dimand S.A.

Αρχιτεκτονική μελέτη: Potiropoulos+Partners 

Στατική μελέτη: Τ. Τσικνιάς & Συνεργάτες Α.Ε.Μ.Τ.Ε.

Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη: ΤΕΑΜ  Μ-Η Σύμβουλοι Μηχανικοί  Ε.Π.Ε.

Κυκλοφοριακή μελέτη: Δρόμος Ε.Π.Ε.

Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων: Δ. Οικονόμου, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Δρ Πολεοδομίας – Χωροταξίας, Καθηγητής Χωροταξίας Π.Θ.

Γεωτεχνική μελέτη: Σωτηρόπουλος & Συνεργάτες Α.Τ.Ε. Σύμβουλοι Εδαφομηχανικοί

Τοπογραφική μελέτη: Σ. Πασχούδης, Τοπογράφος Μηχανικός
Φωτογράφιση: Χαράλαμπος Λουϊζίδης