Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Απολογισμός 1ου Φεστιβάλ Θεατρικού Παιχνιδιού για παιδιά & εφήβους

Απολογισμός 1ου Φεστιβάλ Θεατρικού Παιχνιδιού για παιδιά & εφήβους

1ο Φεστιβάλ Θεατρικού Παιχνιδιού για παιδιά & εφήβους

Η καρδιά του Θεατρικού Παιχνιδιού
χτυπά στο Θέατρο της Ημέρας

Απολογισμός φεστιβάλ

Θεατρικά παιχνίδια για παιδιά και εφήβους, Επιστημονική ημερίδα,
Βιωματικό Σεμινάριο για ενήλικες και πολλές άλλες δράσεις

Η καρδιά του θεατρικού Παιχνιδιού χτύπησε ζωηρά επί τρεις ολόκληρες μέρες (13-15 Μαΐου 2022) κατά το 1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ για παιδιά & εφήβους, που πραγματοποιήθηκε από από το Θέατρο Ημέρας με αφορμή των 30 χρόνων λειτουργίας του.

Το Φεστιβάλ με το γενικό τίτλο «Αφήνω… ίχνη» πραγματοποιήθηκε με την αιγίδα και οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Δημοτικής εκπαίδευσης, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Εργαστηρίου Λόγου & τέχνης) με ελεύθερη είσοδο.

Σε σύλληψη και γενικό συντονισμό της Ανδρομάχης Μοντζολή και με οργανωτική – επιστημονική επιτροπή αποτελούμενη από την βασική διδακτική ομάδα της Σχολής της Αθήνας, με προεξέχοντα τον Λάκη Κουρετζή, δημιουργό της μεθόδου του Θεατρικού παιχνιδιού και τους Αφροδίτη Παρζακώνη, Παναή Κασσιανό, Ηλία Πίτσικα, το τριήμερο κύλησε με μεγάλη επιτυχία και πολλούς συμμετέχοντες (παιδιά και ενήλικες) σε όλους τους επί μέρους τομείς του προγράμματος.

Tο 1ο Φεστιβάλ Θ.Π. απευθύνθηκε σε παιδιά και εφήβους, αλλά και ενήλικες που το επισκέφθηκαν ατομικά ή σε ομάδες για να παίξουν Θ.Π. και να λάβουν μέρος στις διάφορες δράσεις του προγράμματος.

Συμμετείχαν 9 φορείς που ασχολούνται συστηματικά με παραγωγή πολιτιστικών – καλλιτεχνικών δράσεων για παιδιά και εφήβους μέσω του Θ.Π., που λειτούργησαν στο φουαγιέ του θεάτρου γωνιές παρουσίασης των δραστηριοτήτων τους και «έπαιξαν» με ομάδες παιδιών και εφήβων θεατρικό παιχνίδι και οργάνωσαν διαδραστικά εργαστήρια στις αίθουσες του θεάτρου αλλά και στο παρακείμενο πάρκο «Σοφία Βέμπο».

Δράσεις για παιδιά και εφήβους
Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν οι εξής φορείς: ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ-ΜΙΚΡΟ ΕΘΝΙΚΟ (δ/νση Σοφία Βγενοπούλου, εμψυχώτρια Ελένη Ζαχοπούλου), ομάδα ΕΚΦΡΑΣΗ-ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ (από τη Λάρισα, Βάσω Καραγιώργου), ΛΥΡΙΚΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ (από τη Θεσσαλονίκη, Σοφία Μελιγκοπούλου), Ομάδα Τέχνης ΠΑΡΟΔΟΣ (Ηλίας Πίτσικας), ΧΡΟΝΟΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (Δέσποινα Μαραγκουδάκη), ΑΠ!ΚΟ Χώρος προσωπικής ανάπτυξης, βιωματικής μάθησης & καλλιτεχνικών αναζητήσεων (Αριάδνη Ζωΐδη), Σύλλογος Ποντίων Φυλής «Η ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ» (Κυριακή Σαββουλίδη), Β΄Δημοτικός Παιδ. Σταθμός & νηπιαγωγείο Χαλκίδας, (από τη Χαλκίδα, Σωτηρία Βούργα), My Place Ν.Ερυθραίας (Έλενα Ουρμπάνι),

Οι ομάδες Θεατρικού Παιχνιδιού του Θεάτρου Ημέρας (2,5-4 ετών, 4-7 ετών, 8-11 ετών, ομάδα εφήβων) παρουσίασαν τη δουλειά τους σε κοινό μικρών και μεγάλων που συμμετείχαν ενεργά παίζοντας μαζί με τα παιδιά και τις παιδαγωγούς- εμψυχώτριες των εργαστηρίων Κυριακή Σαββουλίδη, Κατερίνα Αλβέρτου, Δήμητρα Νικολοπούλου και Δέσποινα Μαραγκουδάκη αντίστοιχα.

Δράσεις για ενήλικες
Οι ενήλικες, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, φοιτητές παιδαγωγικών τμημάτων, θεατρολόγοι, ηθοποιοί, καλλιτέχνες – εικαστικοί, μουσικοί δημιουργοί, ειδικοί ανθρωπιστικών και επικοινωνιακών επαγγελμάτων και γονείς, παρακολούθησαν μία σειρά από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.

Η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13/5 στο αμφιθέατρο του ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝ, όπου πριν από 45 χρόνια (1977) ο Λάκης Κουρετζής παρουσίασε για πρώτη φορά στον παιδαγωγικό και θεατρικό κόσμο τη μέθοδο του θεατρικού παιχνιδιού. Προηγήθηκαν χαιρετισμοίαπό την Υφυπουργό Παιδείας κα Ζέτα Μακρή, τον Αντιδήμαρχο Αθηναίων κ. Χρήστο Τεντόμα, τον πρόεδρο του Τμήματος Δημοτικής εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ καθηγ. κ. Σκορδούλη, τον πρόεδρο του τμήματος Θεατρικών Σπουδών καθηγ. κ. Βιβιλάκη, τον πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής του Προγράμματος ΜΕΛΙΝΑ Τέχνη & Πολιτισμός στην Εκπαίδευση κ. Νίκο Παΐζη.

‘Έπειτα, ακολούθησε επιστημονική ημερίδα με ομιλητές από τον παιδαγωγικό και θεατρικό χώρο με σημαντικά θέματα που άπτονται του αντικειμένου του Φεστιβάλ. Στο πρώτο μέρος, που συντόνισε ο Παναής Κασσιανός, συμμετείχαν: η Δρ. Ανδρομάχη (Μάγκυ) Μοντζολήο καθηγ. Λάμπρος Σταύρου, ο καθηγ. Θόδωρος Γραμματάς, η καθηγ. Μαρία Δημάκη-Ζώρα. Στο δεύτερο μέρος, που συντόνισε η Ανδρομάχη Μοντζολή, συμμετείχαν: η καθηγ. Κλειώ Φανουράκη και ο κ. Λάκης Κουρετζής.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση εκ μέρους της Διευθύντριας του θεάτρου κας Ανδρομάχης Μοντζολή για την μετονομασία της Σχολής σε «Σχολή Παιδαγωγικής θεάτρου & θεατρικού Παιχνιδιού Λάκης Κουρετζής» προς τιμήν του δημιουργού της μεθόδου και συνιδρυτή του Θεάτρου Ημέρας, αλλά και για το έργο ζωής και προσφοράς του στον παιδαγωγικό χώρο. Ακολούθησε μικρή δεξίωση με αυθόρμητα διαδραστικά παιχνίδια με τον Λάκη Κουρετζή και τους συμμετέχοντες.

Οι δραστηριότητες για ενήλικες συνεχίστηκαν και την Κυριακή 15/5 με:
-το Σεμινάριο θεωρητικής και βιωματικής προσέγγισης στο Θεατρικό Παιχνίδι από τον Λάκη Κουρετζή και τους βασικούς καθηγητές της Σχολής.
-το θεατρικό δρώμενο στο πάρκο Σοφία Βέμπο (Περιπατητικό θέατρο-διασκευή του τελευταίου βιβλίου του Ζαν Ζακ Ρουσσώ: «Ονειροπολήσεις ενός μοναχικού οδοιπόρου-Οι δέκα περίπατοι του Ζαν Ζακ Ρουσσώ» από την ομάδα ΕΚΦΡΑΣΗ-ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ (από ΛΑΡΙΣΑ)
– το Στρογγυλό τραπέζι κατάθεσης ιδεών & εμπειριών με θέμα: «Η παιδαγωγική θεάτρου σήμερα» με ομιλητές επιστήμονες και λειτουργούς στο χώρο της παιδαγωγικής και του θεάτρου αλλά και άλλους τομείς, στην πλειονότητα απόφοιτοι της Σχολής μας και νυν καθηγητές της στη Αθήνα και Κρήτη, που μας μετέφεραν την εμπειρία τους (υπό τις διάφορες ιδιότητές τους σχετικά με το αντικείμενο του Θ.Π.): Ευστράτιος Πάλλης (Παιδοψυχίατρος), Ηλίας Πίτσικας, Δημήτρης Βιντζηλαίος, καθ. Σίμος Παπαδόπουλος, Δρ. Μαρία Κεφαλάκη, Αφροδίτη ΠαρζακώνηΠαναής Κασσιανός, Αριστόκριτος Τομαζινάκης. Ακολούθησαν σύντομες τοποθετήσεις από τους συμμετέχοντες φορείς, ανταλλαγή εμπειριών, σκέψεων, προτάσεων και συζήτηση με το κοινό.

Ακολούθησε η λήξη του τριημέρου Φεστιβάλ, με την επιθυμία των διοργανωτών να κυκλοφορήσουν τα πεπραγμένα του Φεστιβάλ και πρακτικά της επιστημονικής ημερίδας, με την βράβευση του Θεάτρου Ημέρας από το «Ινστιτούτο Ερευνών & μελετών για την Αγωγή του παιδιού» για την συνολική προσφορά του στα παιδιά, με τις ευχαριστίες σε όσους συμμετείχαν αλλά και βοήθησαν με κάθε τρόπο στην πραγμάτωσή του, αλλά και με την ευχή για την διοργάνωση του 2ου Φεστιβάλ Θεατρικού παιχνιδιού.

Μπορεί ένα Θεατρικό Παιχνίδι μόλις να έχει τελειώσει, αλλά … ένα άλλο έχει ήδη αρχίσει. Το Φεστιβάλ Θεατρικού Παιχνιδιού ανανεώνει το ραντεβού του με το κοινό για την άνοιξη του 2023.

Το 1ο Φεστιβάλ θεατρικού παιχνιδιού «Αφήνω… ίχνη» πραγματοποιείται με την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, του Τμήματος Δημοτικής εκπαίδευσης και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εργαστηρίου Λόγου και Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επικοινωνία-Δημόσιες Σχέσεις: Ράνια Παπαδοπούλου
E-mail: ran.papadopoulou@gmail.com

ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ:
Ν. Γεννηματά 20 (δίπλα στο ΜΕΤΡΟ ΠΑΝΟΡΜΟΥ)
Τηλ. 210-6929090, 6974 374103
www.theatro-imeras.gr – info@theatro-imeras.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.