Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Συναντήσεις με Θέα: Lou Ureneck

Συναντήσεις με Θέα: Lou Ureneck

Celestyal Cruises

Συναντήσεις με Θέα

Κύκλος: «Μικρασία, Η Σκυτάλη της Μνήμης»

Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, 19:30

Η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρνάρα συνομιλεί
με τον συγγραφέα και καθηγητή δημοσιογραφίας Lou Ureneck.

Για τις παλαιότερες γενιές η Μικρασία ήταν βίωμα, τραγούδια, γεύσεις, τόποι,  χούγια, λαλιά, παραδόσεις, δεισιδαιμονίες, πλούτος συνύπαρξης με άλλες φυλές.  Για τη δική μας γενιά είναι η μνήμη που κρατάμε στα χέρια μας, σαν σκυτάλη, για  να την περάσουμε στους νεότερους. Τι διατηρούμε από αυτήν; Τι αφήνουμε πίσω;  Πώς η ιστορία φτάνει ως εμάς; 

Έξι εκλεκτοί καλεσμένοι, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, μιλούν για το  αφήγημα της Μικρασίας στην δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο κύκλο εκδηλώσεων στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, που θα  διαρκέσει από τον Μάρτιο ως και τον Ιούνιο του 2022 με αφορμή τα 100 χρόνια  από την Καταστροφή. Οι συναντήσεις αυτές θα γίνονται στο γυάλινο δώμα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης με θέα την Αθήνα και την παρουσία ολιγάριθμου  κοινού λόγω πανδημίας, αλλά θα αναμεταδίδονται ζωντανά στον ιστότοπο της  Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και στο κανάλι της στο Youtube. 

Πέμπτος προσκεκλημένος, στις 18 Μαΐου, στις 19:30, είναι ο Αμερικανός  συγγραφέας και δημοσιογράφος Lou Ureneck, που έρχεται από την Βοστώνη  ειδικά για την εκδήλωση. Στο βιβλίο των εκδόσεων Ψυχογιός, «Η Μεγάλη Φωτιά.  Σμύρνη Σεπτέμβριος 1922» περιγράφει την δράση του Αμερικανού μεθοδιστή  πάστορα Asa Jennings, o οποίος βρέθηκε στην Σμύρνη τις ημέρες της  Καταστροφής. Με τις δικές του συντονισμένες ενέργειες και την βοήθεια δύο  αξιωματικών του Ναυτικού, ενός Αμερικανού και ενός Έλληνα, κατάφερε να  σωθούν χιλιάδες ζωές. Η ιστορία του Jennings παραμένει άγνωστη στο ελληνικό  κοινό και η έρευνα του Ureneck την αναδεικνύει, περιγράφοντας ταυτόχρονα στο  βιβλίο του τις τραγικές ημέρες που εξαφάνισαν από τον χάρτη μια κοσμοπολίτικη  πόλη, αλλά και την περίοδο μετά την φωτιά. Καθηγητής δημοσιογραφίας και  χαρισματικός γραφιάς, παθιασμένος με την αναδίφηση στα αρχεία, ο Αμερικανός ζωντανεύει ξανά την ανθρωπιστική τραγωδία. 

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά δίχως διερμηνεία.  

H εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος  «Μαρία Τσάκος».  

Ημερομηνία Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, 19:30  

Διεύθυνση Online στην σελίδα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και στο κανάλι της στο  YouTube (Hellenic American Union Athens – YouTube) 

Παρακολούθηση Ελεύθερη παρακολούθηση με προεγγραφές στο site της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης 

Πληροφορίες Διεύθυνση Πολιτιστικών (2103680052), culture@hau.gr, www.hau.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.