Αρχική Αγροτικά προϊόντα Στη Νεμέα η τρίτη στάση του οδοιπορικού οινοτουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού (1-3/4-2022)

Στη Νεμέα η τρίτη στάση του οδοιπορικού οινοτουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού (1-3/4-2022)

Η FedHATTA στηρίζει την Νάουσα, την Πόλη του Οίνου 2018

Ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας και η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη κήρυξαν την έναρξη του τρίτου Συνεδρίου για τον οινοτουρισμό, που πραγματοποιήθηκε 1-3 Απριλίου 2022 στη Νεμέα. Είναι η τρίτη στάση του οδοιπορικού οινοτουρισμού που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Υφυπουργού Τουρισμού τον Ιούλιο του 2021 στη Σαντορίνη και συνεχίστηκε το Νοέμβριο του ίδιου έτους στη Δυτική Μακεδονία. 

Το τριήμερο πρόγραμμα με θέμα «Ένα ταξίδι στον οίνο & στο χρόνο», συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ και την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αντικείμενό του αποτελεί η ανάδειξη της δυναμικής και των ευκαιριών ανάπτυξης που δημιουργεί ο οινοτουρισμός, σε συνδυασμό με άλλες μορφές τουριστικής δραστηριότητας, για την ελληνική Περιφέρεια και ειδικά για μία περιοχή, πλούσια σε ιστορία αλλά και φημισμένες ετικέτες κρασιού, όπως η Νεμέα.

Με εμπλουτισμένο περιεχόμενο, και έμφαση στο βίωμα της εμπειρίας του εκλεκτού ελληνικού κρασιού, το τριήμερο, το οποίο παρακολούθησαν ξένοι πρέσβεις καθώς και δημοσιογράφοι του εγχώριου και διεθνούς τύπου, περιλάμβανε ενδιαφέρουσες δράσεις γνωριμίας με την τοπική παραγωγή και την παράδοσή της. 

Μεταξύ άλλων, περιήγηση και φύτεμα αμπελώνα στη Νεμέα, όπως και επισκέψεις οινογνωσίας σε παραγωγικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής της Νεμέας και της Μαντίνειας, οι οποίες έχουν λάβει το ειδικό Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου («ΣΕΟ») του Υπουργείου Τουρισμού. 

Επιπλέον, οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ειδικό workshop από επαγγελματίες εγνωσμένου κύρους και με πολυετή εμπειρία στον χώρο, αφιερωμένο στο terroir της περιοχής της Νεμέας, πατρίδας της φημισμένης ποικιλίας Αγιωργίτικου, γνωστού και ως «αίμα του Ηρακλή». 

Το πρόγραμμα του τριημέρου συμπληρώθηκε από αμιγώς συνεδριακό σκέλος. Με τον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια να απευθύνει χαιρετισμό, ενώ ξεχωριστές εισηγήσεις είχαν, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στύλιος, η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστιάνα Καλογήρου, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, καθώς και η Διευθύντρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Alessandra Priante, με στόχο την ανάδειξη της πολυδιάστατης υπόστασης και των πλούσιων αναπτυξιακών προοπτικών του οινοτουριστικού κλάδου. 

Επίσης πραγματοποιήθηκε και η επίσημη παρουσίαση της νέας ειδικής ψηφιακής πύλης αφιερωμένης στον ελληνικό οινοτουρισμό, στο ίδιο πλαίσιο έλαβε χώρα ξεχωριστή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με την συμμετοχή επιχειρηματιών του πρωτογενούς τομέα αλλά και του τουριστικού κλάδου, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, οι οποίοι και σκιαγράφησαν την παραγωγική και τουριστική ταυτότητα της περιοχής. Στο επίκεντρό της βρέθηκε η νέα γενιά οινοποιών, το μέλλον της ελληνικής αμπελουργίας και οι προκλήσεις του.

«Με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώνουμε την σταθερή πορεία “ενηλικίωσης” του οινοτουριστικού οδοιπορικού μας, μιας φιλόδοξης πρωτοβουλίας την οποία ξεκινήσαμε στο Υπουργείο Τουρισμού μόλις το περασμένο καλοκαίρι και κάτω από τις ειδικές συνθήκες που δημιούργησε πανδημία. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά στάση του, έχοντας συμβάλλει καθοριστικά στην ανάδειξη της σημασίας που έχει η σύνδεση της ταξιδιωτικής εμπειρίας του κάθε φιλοξενούμενου με τις επισκέψεις σε οινοποιεία και την πρωτογενή παραγωγή εν γένει. 

Με την πολύτιμη παρακαταθήκη των δύο προηγούμενων διοργανώσεων σε Σαντορίνη και Δυτική Μακεδονία, συνεχίζουμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, δημιουργικότητα και εμπλουτισμένο πρόγραμμα, την προσπάθεια για την διεθνή προβολή της εκλεκτής ελληνικής οινικής παραγωγής και την κατοχύρωση του ελληνικού brand name οινοτουρισμού διεθνώς. Προτεραιότητά μας είναι η έμφαση στην αυθεντικότητα και τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της εμπειρίας που αποκτά ο επισκέπτης, καθώς επίσης η υπενθύμιση στην τοπική κοινωνία των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων, τα οποία την καθιστούν μοναδική. 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, την Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Άννα Καλογεροπούλου και τους συνεργάτες τους, τον ΕΟΤ και την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού της Πελοποννήσου, καθώς και τους ντόπιους παραγωγούς και εμπλεκομένους φορείς που τόσο ζεστά αγκάλιασαν και στήριξαν έμπρακτα αυτήν την φιλόδοξη προσπάθειά μας», δήλωσε η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.