Αρχική Αρχαιολογία Εγκαινιάστηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη η έκθεση «Ανοιχτοί...

Εγκαινιάστηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη η έκθεση «Ανοιχτοί Ορίζοντες – Αρχαία Ελληνικά Ταξίδια και Επαφές» στο Μουσείο της Μελβούρνης

Η έκθεση «Ανοιχτοί Ορίζοντες – Αρχαία Ελληνικά Ταξίδια και Επαφές», αποτέλεσμα συνεργασίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Μουσείου της Μελβούρνης εγκαινιάστηκε παρουσία του Πρωθυπουργού της Πολιτείας της Βικτώριας Daniel Andrews, του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακάριου, της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, των Υπουργών Danny Pearson και Ros Spence, ομογενών βουλευτών και πλήθους κόσμου.

Όπως είπε στον χαιρετισμό της, η Λίνα Μενδώνη «από την πρώιμη αρχαιότητα, οι Έλληνες έστρεψαν το βλέμμα τους προς τους ανοιχτούς ορίζοντες της θάλασσας και έγιναν θαλασσοπόροι, ταξιδιώτες, άποικοι και έμποροι ακολουθώντας τους ναυτικούς δρόμους της Μεσογείου, και όχι μόνο, ανταλλάσσοντας αγαθά, αλλά και ιδέες. Η συνεχής κινητικότητα, η εξωστρέφεια και ο κοσμοπολιτισμός εξελίχθηκαν σε εγγενή και διαρκή χαρακτηριστικά της νοοτροπίας και της κοσμοθεωρίας τους, διέποντας διαχρονικά όλες τις πτυχές της δημόσιας και ιδιωτικής σφαίρας: Πολιτική, πόλεμο, οικονομία και κοινωνία, επιστήμη και θρησκεία, φιλοσοφία και τέχνες. Οι Έλληνες γνώρισαν άλλους λαούς, τόπους και πολιτισμούς. Η αλληλεπίδραση και η έκθεση σε νέες έννοιες και ιδέες τους έκαναν προσαρμοστικούς και δεκτικούς στην επιρροή του νέου και του διαφορετικού. Ταυτόχρονα ανέπτυξαν και διατήρησαν την ικανότητα όχι να ενστερνίζονται απλώς ξένες επιρροές με στείρο ή αλλοτριωτικό τρόπο, αλλά αντίθετα να τις επεξεργάζονται, να τις αφομοιώνουν και να τις αξιοποιούν με μετασχηματιστικό τρόπο, δημιουργώντας κάτι νεωτερικό και πρωτότυπο.

Η έκθεση «Ανοιχτοί Ορίζοντες» αποτελεί έκφραση αναγνώρισης και απότιση φόρου τιμής στους Έλληνες, που κατοικούν εδώ και πολλές δεκαετίες στην χώρα αυτή, στην Αυστραλία -ακολουθώντας τους ανοιχτούς ορίζοντες της θάλασσας– οι οποίοι δημιούργησαν στο πέρασμα των αιώνων μια εκτενή Διασπορά, σχεδόν ισάριθμη με την κοινότητα των Ελλήνων της πατρίδας. Οι Έλληνες της Διασποράς, όσο μακριά από την πατρίδα τους κι αν βρέθηκαν, κουβαλούσαν μέσα τους το γόνιμο ελληνικό πνεύμα και το μετέδωσαν σε κάθε γωνιά της οικουμένης. Σήμερα η Αυστραλία φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές κοινότητες στον κόσμο. Η Βικτώρια και η Μελβούρνη αποτελούν την καρδιά της ακμάζουσας ελληνοαυστραλιανής κοινότητας, η οποία συμβάλλει σημαντικά στην πολυπολιτισμική και κοσμοπολίτικη αυστραλιανή κοινωνία. Μια κοινωνία ανοιχτή και φιλόξενη, που καλωσόρισε και δέχτηκε απλόχερα τους Έλληνες και τους επέτρεψε να κάνουν αυτή τη γη μια νέα πατρίδα».

Η Υπουργός ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό Daniel Andrews και την Πολιτειακή Κυβέρνηση της Βικτώριας, τους ομογενείς βουλευτές, τoν Πρόεδρο και τα μέλη της ελληνικής κοινότητας για την καθοριστική συνεισφορά και τη γενναιόδωρη στήριξή τους, καθώς και το προσωπικό και τις υπεύθυνες ομάδες των Μουσείων της Βικτώριας και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, και αντίστοιχα τις διευθύντριες Linda Sproul και Άννα Καραπαναγιώτου.

Στον ιδιαίτερα θερμό χαιρετισμό του, ο Πρωθυπουργός Daniel Andrews αναφέρθηκε εκτεταμένα στον ρόλο που διαδραμάτισε η ελληνική κοινότητα στην ανάπτυξη της Μελβούρνης και ολόκληρης της Αυστραλίας, αλλά και ο πολιτισμός της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο. «Εχουμε όλοι έναν κοινό δεσμό, την Αρχαία Ελλάδα, τα υπέροχα δώρα που έχει χαρίσει στον καθένα μας και σε όλο τον κόσμο. Συχνά λέμε ότι υπάρχουν τρεις σπουδαίες ελληνικές μεγαλουπόλεις στον πλανήτη, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Μελβούρνη. Είναι αδύνατον να φανταστεί κανείς την Πολιτεία της Βικτώριας χωρίς τους Ελληνες», σημείωσε ο D. Andrews. Κλείνοντας την ομιλία του, είπε στα ελληνικά, «Δεν μπορείς να μιλήσεις για Iστορία, για Φιλοσοφία, για Δημοκρατία, χωρίς να αναφέρεις τους Ελληνες».

Η έκθεση «Ανοικτοί Ορίζοντες. Αρχαία ελληνικά ταξίδια και επαφές», αποτελεί προϊόν δημιουργικής συνέργειας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Μουσείο της Μελβούρνης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και των Μουσείων της Βικτώριας Αυστραλίας. Περιλαμβάνει 44 εμβληματικά έργα από τη συλλογή του μεγαλύτερου μουσείου της χώρας, που καλύπτουν μία χρονική περίοδο τεσσάρων χιλιετιών, πολλά από τα οποία ταξιδεύουν για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας. Τα εκθέματα εικονογραφούν την ελληνική εμπορική διασπορά αλλά και τις πολεμικές αναταράξεις, τις ακμάζουσες ελληνικές αποικίες αλλά και τις παροικίες ξένων στον ελλαδικό χώρο, τις εγχώριες θρησκευτικές αντιλήψεις αλλά και την ενσωμάτωση νέων λατρευτικών στοιχείων.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 14 Αυγούστου 2022.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.