Home Ειδήσεις στα Ελληνικά Δρομολογούνται τα έργα της Δημοτικής Πινακοθήκης και του Κέντρου Μεσογειακής Μουσικής Ηρακλείου

Δρομολογούνται τα έργα της Δημοτικής Πινακοθήκης και του Κέντρου Μεσογειακής Μουσικής Ηρακλείου

 

Δύο σημαντικά νέα έργα Πολιτισμού δρομολογούνται για το Ηράκλειο, μέσω Προγραμματικών Συμβάσεων Πολιτισμικής Ανάπτυξης, συνολικού προϋπολογισμού 2.251.615 ευρώ, οι οποίες υπεγράφησαν σήμερα από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό. Οι Προγραμματικές Συμβάσεις αφορούν στη μελέτη αποκατάστασης και επανάχρησης του Μεγάρου Κοθρή, ιδιοκτησίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο οποίο ο Δήμος Ηρακλείου προτίθεται να στεγάσει την Δημοτική Πινακοθήκη, και στη μελέτη αποκατάστασης και επανάχρησης της Φάμπρικας Ανωγειανάκη, το οποίο προορίζεται να μετατραπεί σε Κέντρο Μεσογειακής Μουσικής.

Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη «Η αποκατάσταση και επανάχρηση του Μεγάρου Κοθρή και της Φάμπρικας Ανωγειανάκη αποτελούν ουσιαστικές παρεμβάσεις μεγάλης σημασίας στον πυρήνα του αστικού ιστού του Ηρακλείου. Ενισχύουν την πολιτιστική ζωή της πόλης και προσδίδουν περαιτέρω αναπτυξιακή δυναμική στην πόλη. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού παραχώρησε το Μέγαρο Κοθρή –ένα κτήριο εξέχουσας αρχιτεκτονικής- στον Δήμο Ηρακλείου, προκειμένου να στεγάσει την Δημοτική Πινακοθήκη, έναν πολιτιστικό οργανισμό που έλειπε από την πόλη. Επιπλέον, η Φάμπρικα Ανωγειανάκη όπου, μεταξύ των άλλων χρήσεων, υπάρχουν χώροι για σχολές κατασκευής και επιδιόρθωσης παραδοσιακών μουσικών οργάνων, μπορεί να εξασφαλίσει ουσιαστικές προοπτικές ενίσχυσης της επαγγελματικής κατάρτισης για τους νέους που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τις παραδοσιακές τέχνες. Οι Προγραμματικές Συμβάσεις που υπογράψαμε σήμερα, εντάσσονται στο πλαίσιο της ωρίμανσης μελετών για μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους Κρήτης για την επόμενη προγραμματική περίοδο, γεγονός που εξασφαλίζει τους πόρους για την υλοποίηση αυτών των έργων, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, για την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της Κρήτης».

Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε τη σημασία των δύο έργων, τα οποία για άλλη μια φορά αποδεικνύουν την άψογη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και των Δήμων της Κρήτης, για την διάσωση και την ανάδειξη του αστείρευτου μνημειακού πλούτου της: «Με την σημερινή υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης επισφραγίζεται η κοινή βούλησή μας για την αποκατάσταση και επανάχρηση δύο σπουδαίων μνημειακών κτηρίων του Ηρακλείου. Η χρηματοδότηση των μελετών είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για την εκκίνηση των εργασιών της αποκατάστασής τους, οι οποίες όταν ολοκληρωθούν θα ομορφύνουν την πόλη και θα ενισχύσουν σημαντικά τις πολιτιστικές δομές της.  Σε κάθε πόλη, σε ολόκληρη την Κρήτη, αντίστοιχα προγράμματα χρηματοδότησης σχετικών μελετών, εξασφαλίζουν την συντήρηση και την αξιοποίηση παραμελημένων, σήμερα, μνημείων, και την εκ νέου απόδοσή τους στους κατοίκους και τους επισκέπτες του τόπου μας».

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός δήλωσε: «Υπογράψαμε δυο πολύ σημαντικές συμβάσεις που ανοίγουν τον δρόμο για την ουσιαστική  αξιοποίηση δύο εμβληματικών κτιρίων του Ηρακλείου. Θυμίζω ότι η πρόθεσή μας είναι το Μέγαρο Κοθρή να γίνει Δημοτική Πινακοθήκη και πολυχώρος πολιτισμού και η Φάμπρικα Ανωγειανάκη να στεγάσει το Κέντρο Μεσογειακής Μουσικής.  Οι διαδικασίες που απαιτήθηκαν για να φτάσουμε ως εδώ ήταν περίπλοκες και χρονοβόρες, ωστόσο με την δημοπράτηση των μελετών κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για να προχωρήσουμε εντέλει στην ανάπλαση και την αξιοποίηση των δύο κτιρίων. Ως  Δήμος Ηρακλείου, σε συνεργασία πάντα με την Περιφέρεια Κρήτης και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την προστασία και την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης».

 

Η Προγραμματική Σύμβαση για το Μέγαρο Κοθρή, προϋπολογισμού 1.422.516,68 ευρώ, αφορά στο μέγαρο Κοθρή – Λιοπυράκη, έργο του αρχιτέκτονα Δημήτρη Κυριακού, το οποίο αποτελεί κορυφαίο δείγμα κτίσματος του αρχιτεκτονικού ρεύματος του εκλεκτικισμού στο Ηράκλειο, με πλήθος στοιχείων του ρομαντικού νεοκλασικισμού. Το 1994 εξαγοράστηκε για αρχαιολογικούς σκοπούς και ανήκει στην ιδιοκτησία του ΥΠΠΟΑ, ενώ το 2017 παραχωρήθηκε στον Δήμο Ηρακλείου για 30 έτη για να λειτουργήσει ως Δημοτική Πινακοθήκη. Η αξιοποίησή του από τον Δήμο Ηρακλείου ως Δημοτική Πινακοθήκη θα προσθέσει έναν ακόμη σημαντικό πολιτιστικό πόλο στο Ηράκλειο, με δυνατότητα φιλοξενίας περιοδικών θεματικών και ατομικών εκθέσεων, καθώς και τη συντήρηση έργων τέχνης. Στους στόχους του Δήμου είναι και η λειτουργία καταστήματος – art cafe στο ισόγειο, συναφές με το θέμα του εκθεσιακού χώρου.

Η Σύμβαση για τη «Φάμπρικα Ανωγειανάκη», προϋπολογισμού 829.098 ευρώ, αφορά στην αποκατάσταση του συγκροτήματος κτηρίων της φάμπρικας του Ανδρέα Ανωγειανάκη στην περιοχή της Αγίας Τριάδας Ηρακλείου, αξιόλογου δείγματος βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, το οποίο εξαγοράστηκε το 2019 από το Δήμο Ηρακλείου. Πρόκειται να μετατραπεί σε Κέντρο Μεσογειακής Μουσικής, όπου θα διεξάγονται ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ θα φιλοξενηθεί και η σημαντική συλλογή μουσικών οργάνων του Ross Daly, μετά από προσφορά του καλλιτέχνη.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Exit mobile version