Home Ειδήσεις στα Ελληνικά «Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» η απάντηση του υπουργού για την απαλλαγή των...

«Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» η απάντηση του υπουργού για την απαλλαγή των Δήμων Δυτικής Αθήνας, από την καταβολή αντισταθμιστικών για τον ΧΥΤΑ Φυλής

Σήμερα συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του πρώην υπουργού και ανεξάρτητου βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, αναφορικά με την επιβάρυνση που υφίστανται οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής, με διαχρονικές δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία.

Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που χαρακτηρίζει τον ΧΥΤΑ Φυλής, «μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου, τουλάχιστον για τις επόμενες τρεις γενιές».

«Δεχόμαστε αυξανόμενες καταγγελίες των πολιτών και των δημοτικών αρχών της περιοχής για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ και την τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλεί», τόνισε ο βουλευτής και σημείωσε ότι «είναι σημαντική μεταξύ άλλων και η επιβάρυνση του οδικού δικτύου από τη διέλευση των απορριμματοφόρων οχημάτων, κυρίως μέσω των Δήμων Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Πετρούπολης και Ιλίου. Παραδόξως, οι εν λόγω δήμοι υποχρεούνται ετησίως να καταβάλλουν εκατομμύρια ευρώ στον ΕΣΔΝΑ, ως αντισταθμιστικά, για τη χρήση του ΧΥΤΑ», τόνισε ο κ. Κουρουμπλής και υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα του ΧΥΤΑ Φυλής είναι ένα διαχρονικό αίτημα που πρέπει να επιλυθεί άμεσα ώστε να αποκαταστήσει η πολιτεία την αδικία που υφίστανται οι δήμοι».

Κατόπιν αυτών, ο κ. Κουρουμπλής ερώτησε τον αρμόδιο υπουργό εάν προτίθεται η κυβέρνηση να προβεί στην απαλλαγή των δήμων Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Πετρούπολης και Ιλίου από την καταβολή αντισταθμιστικών για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής, ποιο είναι το σχέδιο για την οριστική επίλυση του ζητήματος λειτουργίας του και με ποιο τρόπο προτίθεται να συμβάλει στην αποκατάσταση του «βομβαρδισμένου» οδικού δικτύου λόγω της διέλευσης βαρέων απορριμματοφόρων οχημάτων;

      Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκρέκας, αναφερόμενος αορίστως σε νομικές διατάξεις, απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας στα ερωτήματα του κ. Κουρουμπλή, ο οποίος στη δευτερολογία του τόνισε ότι «το ζήτημα είναι εξόχως πολιτικό». Για μια άλλη φορά η κυβέρνηση επιδεικνύει την αδιαφορία και την αναλγησία της  απέναντι στους Δήμους και τους πολίτες που δοκιμάζονται από τις πολλαπλές επιπτώσεις που υφίστανται και το αρμόδιο υπουργείο αρνείται να δεσμευτεί για μελλοντικές παρεμβάσεις.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Exit mobile version