Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Πόλος έλξης τα αξιοθέατα των Αστερουσίων

Πόλος έλξης τα αξιοθέατα των Αστερουσίων

Αστερούσια Όρη

Πρωτοβουλίες αναλαμβάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε τα Αστερούσια Όρη να αναδείξουν το πλούσιο φυσικό απόθεμα της ευρύτερης περιοχής και να καταστούν τουριστικός πόλος τόσο για εσωτερικό όσο και για εξωτερικό τουρισμό. Σύμφωνα με δηλώσεις της Πρόεδρου της Τοπικής Επιτροπής Διαχείρισης Αστερουσίων (ΤΕΔΑ) Θεανώ Βρέντζου – Σκορδαλάκη, «στόχος μας είναι η περαιτέρω ανάδειξη και προβολή του φυσικού κάλλους της περιοχής της Αστερουσίων, που τα καθιστούν ιδανικό προορισμό για μοναδικές εξορμήσεις καθ’ όλη την διάρκεια του έτους», συμπληρώνοντας ότι «συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής είναι το πλήθος εμπειριών που προσφέρει στον επισκέπτη».

Το υψηλής αξίας περιβαλλοντικό και πολιτιστικό αποτύπωμα της περιοχής αποτυπώνεται γλαφυρά στο πλήθος των φυσικών αξιοθεάτων που βρίσκονται  εντός των ορίων της. Κάποιες παραλίες είναι ερημικές και δυσπρόσιτες, προσβάσιμες μόνο διασχίζοντας τα εντυπωσιακά φαράγγια της περιοχής και άλλες είναι προσβάσιμες με αυτοκίνητο, ενώ διαφέρουν επίσης και στην έκτασή τους. Παρ’ όλα αυτά, όλες συνδυάζουν την απόκοσμη ομορφιά του βουνού και το βαθύ μπλε του Λιβυκού Πελάγους.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η παραλία των Ματάλων, η Κόκκινη Άμμος, ο Κομμός, το Βαθύ, το Μάρτσαλο, ο Δυσκός, οι Καλοί Λιμένες, το Καραβοστάσι, ο Χρυσόστομος, ο Τράφος, ο Γερόκαμπος, ο Λέντας, η παραλία Ζερβού, το Κατάρτι, ο Σαλαμιάς, τα Βρουλίδια, ο Βόλακας, ο Σκινιάς, ο Αη Γιάννης, η Ελυγιά, η παραλία Κουδουμά, το Βουιδόματο, το Μαριδάκι, ο Τσούτσουρας και ο Άγιος Νικήτας.

Παράλληλα, στα Αστερούσια βρίσκεται κι ο δεύτερος υψηλότερος καταρράκτης της Ελλάδας, ο επιβλητικός καταρράκτης στο φαράγγι του Αμπά. Επιπλέον, υπάρχουν και οι πέντε καταρράκτες στο τελευταίο τμήμα του Αχεντριανού φαραγγιού και οι καταρράκτες Ρίκτρα και Λιχνιστής, ενώ, λόγω της μορφολογίας του βουνού, τον χειμώνα δημιουργούνται επιπλέον καταρράκτες, εξαιτίας των νερών της βροχής.

Άλλο ένα μοναδικό αξιοθέατο της περιοχής είναι τα πολλά, μεγάλα και μικρότερα, με κάποια από αυτά να είναι περιπατητικά, ενώ άλλα να απαιτούν ειδικό εξοπλισμό για να τα διασχίσει ο τουρίστας. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν το Αγιοφάραγγο στην Οδηγήτρια, το φαράγγι Αγίου Σάββα στη Βασιλική, του Δοξασμένου στα Καλάλαγκα, του Ελυγιά στα Καπετανιανά, του Λυχνιστή στα Καπετανιανά, του Παστρικού στην Παναγιά, της Εθιάς στο ομώνυμο Χωριό, του Μίντρη στον Τσούτσουρα, του Καταρράκτη στον Κουδουμά και του Αμπά στους Παρανύμφους.

Τα Αστερούσια ανήκουν στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας του Προγράμματος «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» (MAB) της UNESCO, με τα Αποθέματα Βιόσφαιρας να αποτελούν υψηλότατου κύρους περιοχές συνδυασμένης προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτισμικής κληρονομιάς, με παράλληλη δυναμική προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης των περιοχών που εντάσσονται στο πρόγραμμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.