Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Δυο αναγκαία έργα που θα συμβάλουν στην ανθρώπινη ασφάλεια και την τοπική...

Δυο αναγκαία έργα που θα συμβάλουν στην ανθρώπινη ασφάλεια και την τοπική ανάπτυξη προϋπολογισμού 6.245.000 € υπόγραψε στο Ρέθυμνο o Περιφερειάρχης Κρήτης

Celestyal Cruises

Δυο αναγκαία έργα που θα συμβάλουν στην ανθρώπινη ασφάλεια και την τοπική ανάπτυξη προϋπολογισμού 6.245.000 € υπόγραψε στο Ρέθυμνο o Περιφερειάρχης.

Την κατασκευή δυο σημαντικών τεχνικών έργων προϋπολογισμού 6.245.000 € που θα συμβάλουν στην δημόσια ασφάλεια και στην τοπική ανάπτυξη του Ρεθύμνου, υπόγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

 Η υπογραφή της κατασκευής των δυο έργων έγινε στην Περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου και πρόκειται για την «κατασκευή λιμενικού καταφυγίου στην Σκαλέτα» προύπ,4.395.000€ και την «Ανακατασκευή του γέφυρας Σταυρωμένου», (όπου είχαν σημειωθεί πλημμυρικά φαινόμενα) με  προϋπολογισμό 1.850.000€.

Στην υπογραφή των δυο συμβάσεων από τον κ Αρναουτάκη ήταν παρόντες διαδοχικά, η Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Κακογιαννάκης, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Σκορδίλης, ο Περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Δανδουλάκης, ο πρόεδρος της κοινότητας Εσταυρωμένου Δημήτρης  Σερλής, η πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού ταμείου Ρεθύμνου Βάνα Τζελεδάκη, ο Δ/ντης τεχνικών  έργων της Περιφέρειας  Κρήτης Μιχάλης Ψαρουδάκης, η προϊσταμένη του τμήματος συγκοινωνιακών έργων Τζούλια Μπαρτολότσι, η προϊσταμένη του τμήματος μελετών Μαρία Παπαναστασίου, η Δ/ντρια τεχνικών υπηρεσιών της Π.Ε Ρεθύμνου Ελένη Ρανουτσάκη, η επιβλέπουσα Ελένη-Ανδρομάχη Μαρκουλάκη ,οι εκπρόσωποι των αναδόχων εταιρειών «Δομική Κρήτης» Γιώργος Συνατσάκης και «Δρακάκης Α.Ε.»

Στ. Αρναουτάκης: Προετοιμάζουμε μια νέα γενιά έργων, οδικά και οριοθετήσεων ρεμάτων.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα των δυο έργων τόσο για την δημόσια ασφάλεια των πολιτών και την τοπική ανάπτυξη. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι, στον προγραμματισμό της Περιφέρειας υπάρχει προετοιμασία μιας νέας γενιάς έργων, οδικά και οριοθετήσεις ρεμάτων-ποταμών. «θα πρέπει να προλαβαίνουμε με έργα τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, όπως τις πλημμύρες που έγιναν στον Εσταυρωμένο και σε άλλες περιοχές. Καλύτερα πριν γιατί έτσι προλαβαίνουμε την ανθρώπινη απειλή και πολλές καταστάσεις» είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης. Κλείνοντας ο κ Αρναουτάκης ευχαρίστησε τον Δήμαρχο, τους φορείς και τις τεχνικές υπηρεσίες για την συνεργασία.

Στις δηλώσεις τους η Αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή και ο Δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης αναφέρθηκαν στην σημαντικότητα των έργων για την ανθρώπινη ασφάλεια και την τοπική ανάπτυξη. Ειδικότερα για την ανακατασκευή της γέφυρας, ανέφεραν ότι είναι ιδιαίτερα επείγον ζήτημα που έχει να κάνει με την ανθρώπινη ασφάλεια. Παράλληλα αναφέρθηκαν στην υπάρχουσα επικινδυνότητα και στα πλημμυρικά φαινόμενα, που υπήρξαν την περιοχή. Για την κατασκευή των έργων ο Δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης, ο Πρόεδρος της κοινότητας Εσταυρωμένου, η πρόεδρος του Λιμενικού ταμείου ευχαρίστησαν τον κ. Αρναουτάκη, την κα Λιονή, όπως και τις τεχνικές υπηρεσίες για την συνεργασία.

Όπως αναφέρθηκε, το έργο της ανακατασκευής της Γέφυρας Εσταυρωμένου χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου καθορίζεται σε 8 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Σκοπός του έργου όπως είπε η κα Λιονή είναι «η οριστική λύση και η αποτροπή της επανάληψης των καταστροφών από τα πλημμυρικά φαινόμενα, που έγιναν τον Νοέμβριο του 2020.Το έργο περιλαμβάνει καθαίρεση της παλαιάς γέφυρας και κατασκευή νέας προεντεταμένης γέφυρας 30m. Σε όλο το μήκος της χάραξης θα γίνει επανακατασκευή του οδοστρώματος και εργασίες σήμανσης και ασφάλειας.»

Για το έργο κατασκευής «Αλιευτικού Καταφυγίου στην Σκαλέτα» είναι συγχρηματοδοτούμενο έργο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020».Φορέας  υλοποίησης είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, ύστερα από σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με το Δήμο Ρεθύμνης και το Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνης. Στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι «Το αντικείμενο του έργου αφορά στην κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου της Σκαλέτας και περιλαμβάνει τα απαραίτητα εξωτερικά και εσωτερικά λιμενικά έργα για την λειτουργία του αλιευτικού καταφυγίου, την ανάπλαση και την διαμόρφωση του περιβάλλοντος κοινόχρηστου χώρου μέχρι την οριοθετημένη γραμμή της παραλίας, τα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης για τα παραβάλλοντα σκάφη καθώς και του γενικού φωτισμού και ύδρευσης του αλιευτικού καταφυγίου. Ο χαρακτήρας του λιμένα θα είναι ως επί το πλείστων αλιευτικός. Αποτελεί μικρής κλίμακας λιμενική εγκατάσταση, η οποία εξυπηρετεί πρωτίστως επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη. Στον χερσαίο χώρο του παραλαμβάνονται και διακινούνται αλιεύματα τα οποία προέρχονται από τις παράκτιες και υπερπόντιες δραστηριότητες. Έτσι λοιπόν, ο λιμενίσκος χαρακτηρίζεται ως αλιευτικό καταφύγιο….»

Στον επίλογο της περιγραφής των τεχνικών -φυσικών χαρακτηριστικών του έργου σημειώνεται, ότι «Με την κατασκευή των προτεινόμενων έργων θα επιλυθεί το πρόβλημα του ελλιμενισμού των αλιευτικών σκαφών της περιοχής. Το πρόβλημα αυτό είναι οξύ για τους κατοίκους της περιοχής καθώς μεγάλος αριθμός ασχολείται επαγγελματικά και ερασιτεχνικά με την αλιεία. Η ευρύτερη περιοχή είναι αγροτική και προσφέρεται για την ανάπτυξη της αλιείας.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.