Αρχική Αρχαιολογία Σε τροχιά υλοποίησης σημαντικά αναπτυξιακά έργα πολιτισμού στο Ρέθυμνο

Σε τροχιά υλοποίησης σημαντικά αναπτυξιακά έργα πολιτισμού στο Ρέθυμνο

Έργα ορόσημο για το Ρέθυμνο που θα αναβαθμίσουν την πολιτιστική του ταυτότητα και θα προσδώσουν στην πόλη νέα αναπτυξιακή δυναμική και προοπτική σηματοδοτούν οι προγραμματικές συμβάσεις πολιτιστικής ανάπτυξης που υπέγραψε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, για τη μελέτη του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου, αλλά και για τις μελέτες αποκατάστασης των κτηρίων, του περιβάλλοντος χώρου και των τειχών του Φρουρίου Φορτέτζα στην Παλαιά Πόλη. Τις προγραμματικές συμβάσεις, συνολικού ύψους 4.000.000 ευρώ, υπέγραψε η Υπουργός κατά την επίσκεψή της στο Ρέθυμνο από κοινού με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, και τον Δήμαρχο Χανίων Γιώργο Μαρινάκη, παρουσία του Βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Για τις υπογραφείσες προγραμματικές συμβάσεις, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ανέφερε: «Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για το Ρέθυμνο, τη μόνη πρωτεύουσα της Κρήτης που δεν διαθέτει ένα σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο αντάξιο της ιστορίας της. Ξεκινάμε ένα έργο-όραμα για την πόλη, που θα προβάλει και θα αναδείξει τον σημαντικό αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής. Η δημιουργία του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου αποτελεί όχι μόνο διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας, αλλά και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου. Το νέο Μουσείο λόγω και της χωροθέτησής του σε ένα απολύτως προνομιακό σημείο της πόλης, θα αποτελέσει τον πυρήνα, το έναυσμα για την αναβάθμιση και ανάπλαση για την ευρύτερη περιοχή. Συγχρόνως αποτελεί ένα εργαλείο τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή. Μαζί με τα έργα αποκατάστασης και αναβάθμισης του εμβληματικού μνημειακού συνόλου της Φορτέτζας, όχι μόνο για το Ρέθυμνο αλλά και για ολόκληρη τη Μεσόγειο ευρύτερα, που αποτελούν αντικείμενο της δεύτερης προγραμματικής σύμβασης, το Ρέθυμνο αναβαθμίζεται πολιτιστικά και οδεύει προς μια νέα εποχή ανάπτυξης με όχημα το μοναδικό πολιτιστικό του απόθεμα».

Η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης «Μελέτη Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου» μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ρεθύμνου, προϋπολογισμού 2.922.256,15 €, έχει ως στόχο την ωρίμανση των μελετών για την ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου για την προβολή και ανάδειξη του σημαντικότατου αρχαιολογικού πλούτου της πόλης του Ρεθύμνου και της ευρύτερης περιοχής. Για την ανέγερση του Μουσείου σε οικόπεδο εμβαδού 5.912,14 τ.μ. σε κομβικό σημείο, στο δυτικό παράλιο τμήμα της πόλης του Ρεθύμνου, έχει γίνει η αναγκαία τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της περιοχής. Η δεύτερη προγραμματική σύμβαση αφορά στη «Μελέτη αποκατάστασης κτηρίων και του περιβάλλοντος χώρου της Φορτέτζας» και στη «Μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης των τειχών του Φρουρίου Φορτέτζα» συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1 εκατ. ευρώ. Στόχος  είναι η εκπόνηση μελετών αποκατάστασης και ανάδειξης των κτηρίων (Κτήριο Πυροβολικού, Κτήριο Φυλακών του Ρέκτορα, Τζαμί Ιμπραήμ Χαν, Επισκοπικό Μέγαρο, Συγκρότημα Βόρειας Πυλίδας – Τμήμα νότιου θόλου, Αποθήκες Βόρειας Πυλίδας – Τμήμα ΒΔ θόλου, Πυριτιδαποθήκες), καθώς και του εσωτερικού περιβάλλοντος χώρου, ώστε να καταστούν λειτουργικά για τους πολυάριθμους επισκέπτες του φρουρίου. Οι προγραμματικές συμβάσεις που υπογράφηκαν σήμερα αφορούν σε μελέτες ωρίμανσης που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Κρήτης για του Ε.Π «Κρήτη 2014-2020»

Στη διάρκεια της επίσκεψής της στο Ρέθυμνο, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού περιηγήθηκε της Προσωρινής Έκθεσης Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου, η οποία στεγάζεται στο κτήριο του Αγίου Φραγκίσκου, λόγω στατικών προβλημάτων του παλαιού Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου, το οποίο, επίσης, δεν επαρκούσε για την έκθεση του συνόλου των ευρημάτων. Στο πλαίσιο της αυτοψίας της στο Τζαμί Βαλιδέ όπου εκτελούνται εργασίες αποκατάστασης του Τεμένους και διαμόρφωσης του εξωτερικού χώρου, η Λίνα Μενδώνη, ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης για την ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου και συμφωνήθηκε με τον Δήμαρχο Ρεθύμνου να προχωρήσει η σύναψη προγραμματικής σύμβασης πολιτιστικής ανάπτυξης μεταξύ ΥΠΠΟΑ και Δήμου Ρεθύμνου για τη στατική μελέτη και τη μελέτη εφαρμογής για την αποκατάσταση μιναρέ. Επίσης, επισκέφτηκε το Φρούριο Φορτέτζα και το κτήριο των φυλακών του Φρουρίου, που στέγαζε το Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο και σήμερα αποθήκες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνης, και ανέλαβε πρωτοβουλία ως προς το να διευθετηθεί η εκκρεμότητα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του προκειμένου να μπορέσει και αυτό να αξιοποιηθεί προς όφελος της πόλης. Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού μετέβη και στον χώρο όπου πρόκειται να ανεγερθεί το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου σήμερα στεγάζονται οι εγκαταστάσεις του ΚΤΕΛ του νομού. Όσον αφορά στην Παλαιά Πόλη του Ρεθύμνου που του προσδίδει τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, ανέφερε ότι το Προεδρικό Διάταγμα του 1985 χρήζει αναθεώρησης και προσαρμογής στα δεδομένα της νέας εποχής χωρίς ωστόσο, να απομειώνεται το καθεστώς προστασίας της.

 

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ευχαρίστησε θερμά τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον Δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη, και τον τ. Υφυπουργό Υποδομών Γιάννη Κεφαλογιάννη, για την αγαστή συνεργασία, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί και κατά τη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Παρόντες κατά την υπογραφή ήταν, επίσης, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ρεθύμνου Μαίρη Λιόνη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμάς Κρεβετζάκης, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνης Αναστασία Τσιγκουνάκη, καθώς υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΠΟΑ, της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Χανίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.