Home ΕΕ Ευρωβουλή: Η δημιουργία ενός πλαισίου για την προστασία της ευρωπαϊκής κοινωνίας των...

Ευρωβουλή: Η δημιουργία ενός πλαισίου για την προστασία της ευρωπαϊκής κοινωνίας των πολιτών αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν προτάσεις υπέρ του κρίσιμου ρόλου της κοινωνίας των πολιτών για τη δημοκρατία, ζητώντας από την Επιτροπή κοινή στρατηγική και κανονισμούς για όλα τα κράτη μέλη.

Σε συνέχεια της συζήτησης στην ολομέλεια τη Δευτέρα, κατά την οποία υπερτονίστηκε ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και των απειλών που απορρέουν από την επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν την Τρίτη τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της καταστολής της κοινωνίας των πολιτών στην Ευρώπη με 526 ψήφους υπέρ, 115 κατά και 54 αποχές.

Οι προτάσεις του Κοινοβουλίου επικεντρώνονται σε τρεις βασικούς τομείς:

·  ένα ευνοϊκό ρυθμιστικό και πολιτικό περιβάλλον απαλλαγμένο από αποτρεπτικές επιπτώσεις, απειλές και επιθέσεις

·  βιώσιμη και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση στους πόρους

·  διάλογος με τους πολίτες και συμμετοχή τους στη χάραξη πολιτικής

Το Κοινοβούλιο υπογραμμίζει τη συνεχή αποδυνάμωση των ελευθεριών που σχετίζονται με την κοινωνία των πολιτών (ιδιαίτερα στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19), καθώς και την υποχρέωση της ΕΕ και των κρατών μελών της να διασφαλίσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών (ΟΚΠ). Καταδικάζει τις σωματικές και λεκτικές επιθέσεις κατά εκπροσώπων των ΟΚΠ, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν θα πρέπει να διώκονται ποινικά όσοι συμμετέχουν σε αυτές, ιδίως στον τομέα της μετανάστευσης. Καταδικάζει δε «την εξωτερική ανάθεση αποστολών δημόσιας υπηρεσίας σε ΟΚΠ από τις δημόσιες αρχές» και εκφράζει ανησυχία για την εμφάνιση ΜΚΟ που συγκροτούνται με κυβερνητική πρωτοβουλία.

Η έκθεση ζητεί την δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού δείκτη χώρου της κοινωνίας των πολιτών» και μια ολοκληρωμένη στρατηγική, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κοινά ελάχιστα νομικά και διοικητικά πρότυπα για τις ΟΚΠ σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς και κοινούς καταστατικούς κανόνες των ευρωπαϊκών διασυνοριακών ενώσεων και των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων. Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα πρέπει να καταστεί πιο ευέλικτη και διαθέσιμη για περισσότερες οργανώσεις.

Δηλώσεις

Η εισηγήτρια Anna Júlia Donáth (Renew, Ουγγαρία) δήλωσε: «Τα μέλη οργανώσεων που βοηθούν αμάχους στα σύνορά μας με την Ουκρανία μας ζητούν να στηρίξουμε το έργο τους, καθώς εκπροσωπούν εκεί τη δικαιοσύνη και μια πιο ανθρώπινη προσέγγιση σύμφωνα με τις βασικές αξίες της ΕΕ. Μας ζητούν να τους υπερασπιστούμε, ώστε να μπορούν να κάνουν τη δουλειά που έχουν αναλάβει εκ μέρους όλων μας αδιατάρακτα, να τους προστατεύσουμε από καταπιεστικές κυβερνήσεις που τους διώκουν με βάση το παράδειγμα της Ρωσίας. Υπό το πρίσμα του πολέμου στη γειτονιά μας, η έκκληση του Κοινοβουλίου για τη δημιουργία ενός πλαισίου για την προστασία της ευρωπαϊκής κοινωνίας των πολιτών αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία.»

Σχετικές πληροφορίες

Η παγκόσμια καταστολή της κοινωνίας των πολιτών έχει εμβαθυνθεί και επιταχυνθεί, με ορισμένα κράτη μέλη να θεσπίζουν περιοριστικούς νόμους. Στην έκθεσή του από το 2020, ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ διαπίστωσε ότι το 57% των εθνικών και τοπικών οργανώσεων δήλωσαν ότι οι συνθήκες εργασίας τους «υποβαθμίστηκαν» ή «επιδεινώθηκαν σημαντικά» υπό το πρίσμα της πανδημίας.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Exit mobile version