Home Ειδήσεις στα Ελληνικά Βασίλης Ψάλτης στο Money Review Banking Summit: “Δέσμευση της Alpha Bank η...

Βασίλης Ψάλτης στο Money Review Banking Summit: “Δέσμευση της Alpha Bank η στήριξη της Προόδου των Επιχειρήσεων της χώρας”

 

«Τόσο εγώ όσο και όλη η ομάδα Στελεχών της Τράπεζας συνομιλούμε καθημερινά με τις  επιχειρήσεις της χώρας μας για τα επενδυτικά τους πλάνα και σχεδιάζουμε μαζί τον βέλτιστο τρόπο  για να τις υποστηρίξουμε» 

Στην ενεργό στήριξη που παρέχει η Αlpha Bank στις ελληνικές επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρομεσαίεςπροκειμένου να κάνουν το αποφασιστικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό και τη μεγέθυνσή τους, στα σημαντικά  επιτεύγματα της Τράπεζας στο μέτωπο της μείωσης των κόκκινων δανείων, αλλά και στις προκλήσεις με τις βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία λόγω της γεωπολιτικής αβεβαιότητας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο CEO του Ομίλου  Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, από το πάνελ “Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα: Ανθεκτικό μέσα στην κρίση” του Money Review Banking Summit

«Αποστολή της Alpha Bank είναι να βοηθήσει τους επιχειρηματίες να διαγνώσουν ποιο χρηματοδοτικό εργαλείο απαντά καλύτερα στις ανάγκες τους και να τους συνδράμει, στην πορεία ωρίμανσης και επιτυχίας των σχεδίων  τους, ανταποκρινόμενη στη μεγάλη ευκαιρία που συνιστούν το ΤΑΑ, ο Αναπτυξιακός Νόμος και το νέο ΕΣΠΑ»,  τόνισε ο κ. Ψάλτης, ενώ συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Τόσο εγώ όσο και όλη η ομάδα στελεχών της Τράπεζας  επικοινωνούμε καθημερινά με τις επιχειρήσεις της χώρας μας προκειμένου να συζητήσουμε τα επενδυτικά τους πλάνα και να σχεδιάσουμε μαζί τον βέλτιστο τρόπο να τους υποστηρίξουμε. Επιπλέον, επιδιώκουμε να συζητούμε δια ζώσης με επιχειρηματίες ανά την επικράτεια, πραγματοποιώντας περιοδείες, όπως η πρόσφατη στη Θεσσαλία, όπου και  διαπίστωσα την αποφασιστικότητα, την εξωστρέφεια, αλλά και την ανθεκτικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων»

Υπενθυμίζοντας ότι η Alpha Bank αναγνώρισε την ιστορική ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης, προχωρώντας από τον  Ιούνιο του 2021 στην πρώτη αναπτυξιακή ΑΜΚ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ο κ. Ψάλτης περιέγραψε το σύνολο της  προεργασίας από πλευράς του εξειδικευμένου στελεχιακού δυναμικού της Τράπεζας προκειμένου να μην χαθεί η  ευκαιρία για σημαντική εξοικονόμηση χρηματοοικονομικού κόστους για τις επιχειρήσεις και για την κάλυψη του επενδυτικού κενού ύψους περίπου Ευρώ 100 δισ. που κληροδότησε η οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας.  Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, εκτός από την καθημερινή επαφή και την παροχή συμβουλευτικής προς τους  Πελάτες, η Alpha Bank έχει υλοποιήσει ειδικές έρευνες για την καταγραφή των αναγκών των ΜμΕ, ενώ προχώρησε  στην κωδικοποίηση των κριτηρίων του RRF και τη μεθοδική υιοθέτηση μίας σειράς παραμέτρων επί του πελατειακού χαρτοφυλακίου, βάσει των οποίων εξήχθη το συμπέρασμα πως σε περίπου 1.000 Επιχειρήσεις-Πελάτες της Alpha Bank θα ταίριαζε η χρήση του RRF για τη χρηματοδότησή τους.  

«Σύντομα τα πρώτα projects στο ΤΑΑ, έχουμε την ευθύνη να πετύχουμε» 

«Ήδη δρομολογούμε σημαντικές συμφωνίες» επεσήμανε ο κ. Ψάλτης, προσθέτοντας ότι «τα πρώτα projects αφορούν τον τομέα της πράσινης μετάβασης, της καινοτομίας με εξωστρέφεια και του ψηφιακού  μετασχηματισμού». «Έχω τη βεβαιότητα πως σταθούμε δίπλα στις επιχειρήσεις και θα επιτύχουμε να τις  κινητοποιήσουμε ανεξαρτήτως μεγέθους σε αυτή την πορεία προς τα μπρος. Η εμπειρία μας στις σύνθετες  χρηματοδοτήσεις, την υποστήριξη διεθνών επενδυτών για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος μέχρι την  ψηφιακή μετάβαση και τις αστικές αναπλάσεις, μάς δίνουν την αυτοπεποίθηση, αλλά μάς αποδίδουν και την  ευθύνη, για να πετύχουμε», σημείωσε. 

Ο CEO του Ομίλου Alpha Bank μίλησε και για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, δηλώνοντας τη βούληση  και την ετοιμότητα της Τράπεζας να στηρίξει την πραγματική οικονομία με όλους τους τρόπους, «όχι απλώς με δάνεια  κεφαλαίου κίνησης, που είναι απαραίτητα σε ένα περιβάλλον αυξημένων λειτουργικών εξόδων λόγω της ενεργειακής  κρίσης αλλά και με επενδυτικά δάνεια μεγάλης διάρκειας που χρηματοδοτούν επενδύσεις σε εξοπλισμό και κτιριακές  εγκαταστάσεις, οι οποίες έχουν πολύ σημαντικό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα», για να συμπληρώσει ότι «το  δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης θα αποτελέσει ένα καταλύτη στον πιστωτικό μας προσανατολισμό προς 

νέα παραγωγικά επενδυτικά σχέδια με ισχυρό θετικό αποτύπωμα στην εγχώρια οικονομική ανάπτυξη σε  στρατηγικούς τομείς, όπως η ψηφιακή μετάβαση και η μετάβαση στις ανακυκλώσιμες πηγές ενέργειας». 

Αναφερόμενος στο θέμα της πιστωτικής επέκτασης και της συζήτησης που διεξάγεται για την χρηματοδότηση των  επιχειρήσεων, ο κ. Ψάλτης υπογράμμισε πως, λόγω του ρόλου τους, οι Τράπεζας οφείλουν να χρηματοδοτούν υγιείς  επιχειρήσεις και υγιή επιχειρηματικά σχέδια. Ανέδειξε, ωστόσο, ως στρατηγικής σημασίας ζήτημα τη διεύρυνση του  κύκλου των bankable επιχειρήσεων: «Οφείλουμε να λειτουργήσουμε περισσότερο ως σύμβουλοι παρά ως  δανειστές. Εστιάζουμε στο εύλογο των υποθέσεων του εκάστοτε επενδυτικού σχεδίου και εκτελούμε αναλύσεις  ευαισθησίας για να δούμε την αντοχή του αν οι συνθήκες της αγοράς χειροτερέψουν. Στην προσπάθεια αυτή, η  κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι αρωγός με τη νομοθέτηση κινήτρων για την δημιουργία συνεργασιών, συγχωνεύσεων  και εξαγορών που θα οδηγήσουν σε σχήματα υψηλότερης πιστοληπτικής επιφάνειας μέσω φορολογικών και άλλων  κινήτρων»

Άλματα στο «μέτωπο» της μείωσης των ΜΕΑ τα τελευταία δύο χρόνια – αισιοδοξία ότι δεν θα  υπάρξει νέο «κύμα κόκκινων δανείων» 

Την πεποίθηση ότι η οικονομική και γεωπολιτική αστάθεια δεν θα οδηγήσουν σε ένα «νέο κύμα κόκκινων  δανείων», τόσο λόγω της ισχυρής στήριξης από την Πολιτεία όσο και εξαιτίας των ίδιων των ενεργειών του τραπεζικού  συστήματος, εξέφρασε εξάλλου ο κ. Ψάλτης, σημείο στο οποίο συνηγόρησαν όλοι οι επικεφαλής των τεσσάρων  συστημικών τραπεζών.  

«Το 2020 και το 2021 έγιναν άλματα από τις τράπεζες, ενώ το κράτος στάθηκε αρωγός στην προσπάθειά μας  απλώνοντας ένα δημοσιονομικό δίχτυ προστασίας συνολικού ύψους Ευρώ 40 δισ. στηρίζοντας τη ρευστότητα των  επιχειρήσεων, των εισοδημάτων των νοικοκυριών και των θέσεων απασχόλησης. Η πολιτική αυτή, σε συνδυασμό με  τη στήριξη από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, άμβλυνε σε σημαντικό βαθμό τις επιπτώσεις της πανδημικής  κρίσης, με αποτέλεσμα να αποφευχθεί ένας νέος γύρος μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η στήριξη αυτή  συνεχίζεται και στο νέο περιβάλλον του πληθωρισμού των τιμών ενέργειας με συγκεκριμένα μέτρα. Η στήριξη της  αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, σε συνδυασμό με τις συσσωρευμένες αποταμιεύσεις από την περίοδο  των περιοριστικών μέτρων (υπερέβησαν τα Ευρώ 36 δισ. στη διετία της πανδημίας), αποτρέπουν ή πάντως  περιορίζουν σημαντικά – κατά την εκτίμησή μου – τη διαμόρφωση συνθηκών δημιουργίας νέων κόκκινων  δανείων», ανέφερε ο CEO της Alpha Bank.  

Έκανε δε ιδιαίτερη μνεία στην προσπάθεια της Alpha Bank, μέσα από λύσεις ρύθμισης προς τους δανειολήπτες, να  επαναφέρει καθυστερούμενα δάνεια στο υγιές χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας. «Με επιμονή και προσωποποιημένη  προσέγγιση σε κάθε περίπτωση, πετύχαμε μέσα στο 2021 σημαντική οργανική μείωση των προβληματικών  δανείων. Περισσότερα από Ευρώ 1,3 δισ. δανείων εξυγιάνθηκαν (1.068 περιπτώσεις) ή και αποπληρώθηκαν (275 περιπτώσεις) πλήρως το περασμένο έτος».  

Αναφερόμενος στη δραστική μείωση των προβληματικών δανείων στην Alpha Bank, σημείωσε ότι αυτά έχουν  περιορισθεί από την κορύφωσή τους στα τέλη του 2016 κατά Ευρώ 27 δισ., ενώ, από τότε μέχρι σήμερα, έχουν  ολοκληρωθεί επιτυχώς 10 συναλλαγές, εκ των οποίων οι 4 ήρθαν μέσα στο 2021 και εκπροσωπούν περίπου το 60% της συνολικής μείωσης ή Ευρώ 16 δις, μεταξύ αυτών και το Project Galaxy, τη 2η μεγαλύτερη συναλλαγή  τιτλοποίησης τέτοιου τύπου στην Ευρώπη.  

Παραμείνει ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα, παρά τη γεωπολιτική αβεβαιότητα 

Παρά τη διαφαινόμενη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στη χώρα, «οι τρεις ισχυροί παράγοντες που βρίσκονται πίσω  από το θετικό αφήγημα για την ελληνική οικονομία παραμένουν, καθώς η επενδυτική ένεση των κεφαλαίων του  ταμείου Ανάκαμψης σε συνδυασμό με τον δεύτερο γύρο ανάκαμψης του τουρισμού θα υποστηρίξουν τον ρυθμό  μεγέθυνσης σε ικανοποιητικό επίπεδο, ενώ παράλληλα η καταναλωτική δαπάνη της θα αποδειχθεί ανθεκτική, καθώς  η αποχή από την κατανάλωση εξαιτίας της πανδημίας οδήγησε σε υψηλή συσσώρευση αποταμιεύσεων που μπορεί να  αξιοποιηθεί για την προστασία από την προσωρινή κρίση», υπογράμμισε ο κ. Ψάλτης για τις προκλήσεις που προκαλεί  η συγκυρία στο αναπτυξιακό αφήγημα της Ελλάδας. «Η ενεργειακή κρίση που προέκυψε είναι πράγματι μεγάλης  κλίμακας και μακρύτερης διάρκειας από όσο αρχικά υπολογιζόταν, αλλά δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Εκτιμώ ότι  τούτο κρατά την Ελλάδα μέσα στον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας αμέσως μετά την υποχώρηση της  αβεβαιότητας στο διεθνές περιβάλλον» σημείωσε για να προσθέσει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν και  παράπλευρο όφελος (collateral benefit), ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα: διαβρώνουν την αξία και άρα το βάρος  το δημόσιου χρέους σε πραγματικούς όρους».

Επένδυση στη δημιουργία πολλαπλών σημείων επαφής με τον Πελάτη για την επίτευξη της  κοινωνικής αποστολής της Τράπεζας ως προς το financial inclusion 

Τη διάκριση μεταξύ της αποστολής ενός τραπεζικού ιδρύματος και των πρωτοβουλιών των fintechs ανέδειξε,  τέλος, ο κ. Ψάλτης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του δημοσιογράφου Βασ. Κωστούλα. Στόχος της Alpha Bank είναι η ολοκληρωμένη και εύκολη πρόσβαση των Πελατών στις τραπεζικές, επενδυτικές και  τραπεζοασφαλιστικές υπηρεσίες της, ώστε «να καλύπτουν το 100% των αναγκών του 100% της κοινωνίας» και «η  δημιουργία πολλαπλών σημείων επαφής με τον Πελάτη για την επίτευξη της κοινωνικής μας αποστολής ως προς το  financial inclusion».  

«Επενδύουμε στις τεχνολογικές μας υποδομές και εξελίσσουμε συνεχώς τις ψηφιακές μας υπηρεσίες προς τους  πελάτες και, δεύτερον, επιδιώκουμε συνεργασίες με fintech, ώστε να προσφέρουμε στους πελάτες μας επιπλέον  ποιοτικές υπηρεσίες και μοντέρνες ψηφιακές εμπειρίες», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο CEO της Alpha Bank, για να  σημειώσει ότι πέραν της συνεχούς επέκτασης του ψηφιακού μετασχηματισμού των προϊόντων και των υπηρεσιών της  και της διαρκούς αναβάθμισης των υποδομών για την ενίσχυση της ασφάλειας των συναλλαγών, τομείς στους οποίους  επενδύει περισσότερα από Ευρώ 100 εκατ. σε ετήσια βάση, η Τράπεζα διοργανώνει τα τελευταία χρόνια  διαγωνισμούς καινοτομίας, όπως ο Finquest και ο i3, μέσα από τους οποίους έχουν αναδειχθεί περισσότερα από  200 ελληνικά και διεθνή fintech και πάνω από 80 ομάδες καινοτομίας αποτελούμενες από Εργαζόμενούς της.  Παράλληλα αξιοποιεί, τόσο τον βραχίονα private equity της Τράπεζας, την Alpha Ventures όσο και στρατηγικές  συνεργασίες με Venture Capital Funds της αγοράς, προκειμένου να ενισχύει και κεφαλαιακά σχετικά fintech, υποβοηθώντας έτι περαιτέρω τη δημιουργία καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών και προϊόντων.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Exit mobile version