Το νέο στρατηγικό σχεδιασμό και τις προτεραιότητες που θέτει το ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού για την ανάπτυξη ορεινού και χειμερινού τουρισμού στη χώρα μας είχε την ευκαιρία να αναδείξει η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, κατά τη συμμετοχή της στο 11ο Παγκόσμιο Συνέδριο Χειμερινού και Ορεινού Τουρισμού που διοργανώθηκε στην Ανδόρρα το τριήμερο 23-25 Μαρτίου.
Στόχος των εργασιών του συνεδρίου, το οποίο διοργανώνεται σε διετή βάση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και την Κυβέρνηση της Ανδόρρας και αποτελεί πλέον θεσμό για τον κλάδο του ορεινού και χειμερινού τουρισμού, υπήρξε η διερεύνηση των νέων τάσεων, αναγκών και προοπτικών που παρατηρούνται στο εν λόγω πεδίο. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η σύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα και της γαστρονομίας ορεινών προορισμών με τον κλάδο της φιλοξενίας, η καινοτομία και η ανάγκη υιοθέτησης υπεύθυνων, υπό το πρίσμα της αειφόρου ανάπτυξης, πολιτικών διαχείρισης ορεινών προορισμών βρέθηκαν στο επίκεντρο των εργασιών του συνεδρίου.
Ιδιαίτερα στάθηκε στη σημαντική ανάκαμψη που παρουσίασε ο τουρισμός σε ορεινούς προορισμούς κατά τους χειμερινούς μήνες, με τη λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων, ύστερα από δύο χρόνια αναστολής εργασιών, πετυχαίνοντας μάλιστα σε μεγάλο βαθμό την αύξηση της μέσης δαπάνης και την χρονική του επέκταση.
Όπως υπογράμμισε σχετικά η κα Ζαχαράκη:
«Ο ορεινός και χειμερινός τουρισμός αποτελούν μία από τις κορυφαίες στρατηγικές επιλογές του ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού στην προσπάθεια ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και ποιοτικού εμπλουτισμού της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας. Για πρώτη φορά, η ελληνική κυβέρνηση, διακρίνοντας την τεράστια αναπτυξιακή δυναμική του χώρου, υιοθετεί έναν ολοκληρωμένο οδικό χάρτη με σκοπό την επωφελή ανάδειξη ορεινών προορισμών και αδιαπραγμάτευτη προσήλωση στην αρχή της βιωσιμότητας. Βρέθηκα στην Ανδόρρα για να παρουσιάσω το σχέδιο και τις δράσεις μας για την ενίσχυση του ορεινού τουρισμού αλλά και την καμπάνια ορεινού τουρισμού που η χώρα μας για πρώτη φορά αναπτύσσει τόσο δυναμικά και στοχευμένα. Ο ελληνικός χειμερινός και ορεινός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας στην κατεύθυνση του εμπλουτισμού του συνολικού ελληνικού τουριστικού προϊόντος».