Home ΕΕ Αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ζητά το Κοινοβούλιο για την εισβολή στην...

Αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ζητά το Κοινοβούλιο για την εισβολή στην Ουκρανία

 • Οι ευρωβουλευτές ζητούν πρόοδο στην ενταξιακή πορεία της
      Ουκρανίας, με τον χαρακτηρισμό της ως υποψήφιας προς ένταξη
      χώρας.
 • Η ΕΕ θα πρέπει να περιορίσει τις εισαγωγές των σημαντικότερων
      εξαγωγικών προϊόντων της Ρωσίας, όπως πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
 • Οι κυρώσεις πρέπει να πλήξουν στρατηγικά τη ρωσική οικονομία και 
      βιομηχανία.
 • Ταχύτερη παροχή αμυντικών όπλων στην Ουκρανία
 • Να αποκλειστεί και η Λευκορωσία από το σύστημα SWIFΤ

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το Κοινοβούλιο ζητά αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και εκ νέου προσπάθειες για να χορηγηθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Σε ψήφισμα που υιοθέτησε την Τρίτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει απερίφραστα την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και απαιτεί από το Κρεμλίνο να τερματίσει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα στη χώρα. Καταδικάζει επίσης τον ρόλο που έχει παίξει στην επίθεση ο Λευκορώσος δικτάτορας Aliaksandr Lukashenka.

Οι ευρωβουλευτές απορρίπτουν κατηγορηματικά τη ρωσική «ρητορική που υπαινίσσεται την πιθανή προσφυγή σε όπλα μαζικής καταστροφής». Παράλληλα, υπενθυμίζουν στη Ρωσία τις υποχρεώσεις της έναντι της διεθνούς κοινότητας και προειδοποιούν για τους κινδύνους που ενέχει η πυρηνική κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Καλούν επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να παράσχουν περαιτέρω επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία σε συνεργασία με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις του ΟΗΕ και άλλες διεθνείς οργανώσεις – εταίρους.

Το κείμενο εγκρίθηκε με 637 ψήφους υπέρ, 13 ψήφους κατά και 26 αποχές.

Προσπάθειες για να χορηγηθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας
Το ψήφισμα καλεί τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να εργαστούν προκειμένου να χορηγηθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας. Η σχετική διαδικασία πρέπει να είναι συμβατή με το άρθρο 49 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και να βασίζεται στην πρόοδο που σημειώνει η χώρα, όπως αναφέρεται στο κείμενο. Στο μεταξύ η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για την ενσωμάτωση της Ουκρανίας στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, σύμφωνα με όσα προβλέπει η υφιστάμενη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας.

Αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την ταχεία έγκριση των κυρώσεων από την ΕΕ, επιθυμούν ωστόσο να ληφθούν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα με στόχο τη στρατηγική αποδυνάμωση της ρωσικής οικονομίας και της βιομηχανικής βάσης της χώρας.

Ειδικότερα, θα πρέπει να περιοριστούν οι εισαγωγές των σημαντικότερων προϊόντων που εξάγει η Ρωσία, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Θα πρέπει να απαγορευτεί κάθε νέα επένδυση από την ΕΕ στη Ρωσία, αλλά και το αντίστροφο. Όλες οι ρωσικές τράπεζες θα πρέπει να εξοβελιστούν από το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα και η Ρωσία θα πρέπει να αποκλειστεί από το σύστημα SWIFT.

Λόγω της άμεσης στήριξης που παρέχει στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Λευκορωσία θα πρέπει επίσης να βρεθεί στο στόχαστρο σειράς κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού της από το σύστημα SWIFT.

Παροχή οπλισμού, προστασία των προσφύγων

Επιπλέον, το κείμενο καλεί τα κράτη μέλη να παράσχουν ταχύτερα στην Ουκρανία αμυντικά όπλα, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο επιτρέπει την ατομική και συλλογική νόμιμη άμυνα. Το ψήφισμα προτρέπει επίσης την ΕΕ να συνεργαστεί στενότερα με την Ουκρανία σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών, όσον αφορά τη συνεχιζόμενη επίθεση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της ΕΕ να εφαρμόσει την «οδηγία για την προσωρινή προστασία», σύμφωνα με την οποία όλοι οι Ουκρανοί που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο θα έχουν άμεση πρόσβαση σε διεθνή προστασία. Η ευθύνη για την υποδοχή των προσφύγων που φθάνουν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα πρέπει να επιμερίζεται ισότιμα μεταξύ των κρατών μελών.

Στοχευμένες κυρώσεις κατά ατόμων, τέλος στα προγράμματα «χρυσής βίζας» για εύπορους Ρώσους

Οι ευρωβουλευτές ζητούν να εγκριθούν γρήγορα στοχευμένες κυρώσεις κατά όσων ευθύνονται για τη μεγάλη διαφθορά που επικρατεί στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, καθώς και κατά των ολιγαρχών και των αξιωματούχων που πρόσκεινται στην ηγεσία των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το κείμενο, τα κράτη μέλη και οι συμμαχικές χώρες που διαθέτουν προγράμματα χορήγησης άδειας διαμονής ως αντάλλαγμα για επενδύσεις (γνωστά ως «χρυσή βίζα») πρέπει να επανεξετάσουν όλους τους υφιστάμενους κατόχους των αδειών αυτών. Στη συνέχεια θα πρέπει να ανακαλέσουν όσες βίζες έχουν χορηγηθεί σε Ρώσους ιδιώτες με μεγάλη περιουσία και στις οικογένειές τους, ιδίως όσους σχετίζονται με άτομα και εταιρείες που υπόκεινται σε κυρώσεις.

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Exit mobile version