Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά 5 Χρόνια Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

5 Χρόνια Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) συμπληρώνει 5 χρόνια από την παράδοσή του από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στην Ελληνική Πολιτεία και γιορτάζει με πλήθος εκδηλώσεων και δράσεων κατά τη διάρκεια 5 ημερών –19 έως 23 Φεβρουαρίου– με την καλλιτεχνική συνεργασία του Κωνσταντίνου Ρήγου.

Η μεγάλη γιορτή του ΚΠΙΣΝ, στην οποία συμμετέχει και η Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) με τις παραστάσεις Οθέλλος και Φτηνά Τσιγάρα, και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) με εκθέσεις, θα κορυφωθεί με μια φαντασμαγορική έκπληξη στην Αγορά, την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου.

Μουσική, χορός, εκθέσεις, συζητήσεις, εργαστήρια, αθλητικές δράσεις & πολλές εκπλήξεις περιμένουν μικρούς και μεγάλους επισκέπτες στο πλαίσιο 5 ημερών γιορτής.

Gandini Juggling | 4×4: Ephemeral Architectures

21 & 22 Φεβρουαρίου, 20.30

Με αφορμή τον εορτασμό των 5 χρόνων Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, οι Gandini Juggling -μετά την μεγάλη επιτυχία του Smashed (ΑΣΝ, Μάρτιος 2019)- επιστρέφουν στο ΚΠΙΣΝ για δύο συναρπαστικές παραστάσεις στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, την Δευτέρα 21 και την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου.

Στο 4×4: Ephemeral Architectures τέσσερις ζογκλέρ και τέσσερις χορεύτριες μοιράζονται την ίδια σκηνή και δημιουργούν μια υβριδική παράσταση τσίρκου και σύγχρονου χορού που εξερευνά τα όρια του χώρου και ιχνηλατεί τα μονοπάτια μίας φαντασιακής αρχιτεκτονικής.

Οθέλλος του Τζουζέππε Βέρντι

23 Φεβρουαρίου, 19.30

Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει τον Οθέλλο του Τζουζέππε Βέρντι σε σκηνοθεσία, σκηνικά και φωτισμούς ενός από τους κορυφαίους θεατρικούς και εικαστικούς καλλιτέχνες της εποχής μας, του Ρόμπερτ Ουίλσον, από τις 23 Φεβρουαρίου και για πέντε παραστάσεις στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ.

 

Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Evanescent του Atelier Sisu
19 έως 28 Φεβρουαρίου, 06.00-24.00
Ξέφωτο

Μια νέα φωτιστική εγκατάσταση, το Evanescent του Atelier Sisu έρχεται για να μεταμορφώσει εορταστικά το Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος.

Οι υπερμεγέθεις, πολύχρωμες, εντυπωσιακές και φαινομενικά εύθραυστες «φούσκες» των καλλιτεχνών από την Αυστραλία, προσγειώνονται στο ΚΠΙΣΝ στις 19 Φεβρουαρίου και δημιουργούν ένα ονειρικό τοπίο στον πιο εμβληματικό χώρο συνάντησης του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος.  

Φάρος


20 Φεβρουαρίου, 17.00

Παραβάσεις, το Θεατρικό Αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ
Ευγένιου Ο’ Νηλ,
 Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα 

Οι Παραβάσεις, το Θεατρικό Αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ, επιστρέφουν για πέμπτη χρονιά. Τρεις σκηνοθέτριες της νέας γενιάς καταπιάνονται με τρία θεατρικά κείμενα-σταθμούς που θέτουν στο επίκεντρο τη μητρότητα και τη συναισθηματική ανάπτυξη του ανθρώπου, όπως αυτή άρρηκτα συνδέεται με την πρωταρχική εμπειρία. Η πρεμιέρα θα γίνει στις 20 Φεβρουαρίου με το αριστούργημα του Ευγένιου Ο’ Νηλ, Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη. Οκτώ ηθοποιοί και ένας μουσικός θα ξετυλίξουν την ιστορία της οικίας των Μάννον. 

Jazz Chronicles: Γιώργος Κοντραφούρης Baby Trio

 
21 Φεβρουαρίου, 21.00

Στο πλαίσιο του πενθήμερου εορτασμού για τα πέντε χρόνια λειτουργίας του (19-23/2/2022), το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) παρουσιάζει ένα επετειακό Jazz Chronicles στον Φάρο με έναν εκλεκτό καλεσμένο και το ιδιαίτερο μουσικό σχήμα του.

Ο Γιώργος Κοντραφούρης δεν θα μπορούσε να λείπει από τα 5 Χρόνια Κέντρο Πολιτισμού. Την Δευτέρα 21/02, στις 21.00, o παγκοσμίου φήμης πιανίστας και οργανίστας ανεβαίνει στον Φάρο με δύο πρώην μέλη του Baby Trio -του εμβληματικού μουσικού σχήματός του-, για μια ξεχωριστή συναυλία.

 

Jazz Chronicles: Σωκράτης Σινόπουλος Quartet

22 Φεβρουαρίου, 21.00

Το Σωκράτης Σινόπουλος Quartet επιστρέφει στο ΚΠΙΣΝ για τον εορτασμό της επετείου των 5 χρόνων.
Το κουαρτέτο του Σωκράτη Σινόπουλου χαρακτηρίζεται από την ιδιαιτερότητα του ήχου του που συνδυάζει τον αρχέγονο ήχο τη λύρας με το πιάνο τρίο έχοντας επιρροές από τις ελληνικές και συγγενείς μουσικές παραδόσεις, τη βυζαντινή και την κλασική μουσική, με ποικιλομορφία αυτοσχεδιασμών που αντλούν έμπνευση τόσο από τον κόσμο της τζαζ, όσο και από αυτόν της σύγχρονης μουσικής.

 

Εκθέσεις

Τα τυπογραφεία της Ελληνικής Επανάστασης

29/12/2021 – 27/02/2022, 09.30-20.00
Αίθριο 4ου ορόφου, ΕΒΕ

Ποια είναι τα τυπογραφεία της Ελληνικής Επανάστασης; Πότε ξεκινά και ποια είναι η διάρκεια της λειτουργίας τους; Ποιοι παράγοντες επηρέασαν τη λειτουργία τους; Ποια είναι η συμβολή τους στην Ελληνική Επανάσταση;

Αντιπροσωπευτικά δείγματα από την παραγωγή των τυπογραφείων αυτών, προερχόμενα από τις συλλογές της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, παρουσιάζονται σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αναδεικνύοντας τον ρόλο που διαδραματίζει η τυπογραφία στα κρίσιμα εκείνα χρόνια.

Παράλληλα, διοργανώνεται έκθεση με τίτλο «Η επιρροή του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού στη διαμόρφωση του νέου Ελληνικού Κράτους». Έργα επιφανών στοχαστών του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού παρουσιάζονται συνδυαστικά με τις μεταφράσεις τους στα ελληνικά από εξίσου σημαντικούς εκπροσώπους του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.

 

Μιχάλης Μαδένης, Οι Εξόριστοι

31/01/2022 – 31/03/2022, 09.30-20.00
Αίθουσα Πολλαπλών Προβολών, 2ος όροφος, ΕΒΕ

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής του Μιχάλη Μαδένη με τίτλο Οι εξόριστοι.

Ο Μιχάλης Μαδένης, με τόλμη και ευαισθησία, ζωγραφίζει τρόφιμους ενός ψυχιατρικού νοσοκομείου, αποκαλύπτοντας, μέσα από τις ταλαιπωρημένες τους μορφές, το δράμα της ψυχικής νόσου.

Monumenta «Ιχνηλατώντας την ανθρώπινη παρουσία και ζωή»

Από 19 Φεβρουαρίου, 09.30-20.00
Ισόγειο, ΕΒΕ

Ο χώρος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) κρύβει μαγευτικές ιστορίες που ξεκινούν από την αρχαιότητα και φθάνουν έως τις μέρες μας. Η μόνιμη έκθεση «Ιχνηλατώντας την ανθρώπινη παρουσία και ζωή» που παρουσιάζεται στο ισόγειο της ΕΒΕ δημιουργήθηκε για να αποκαλύψει πολλές από αυτές.

2006-2016 | Timeline της κατασκευής του ΚΠΙΣΝ με φωτογραφίες του Γιώργη Γερόλυμπου

19 έως 28 Φεβρουαρίου, 09.30-20.00
Πύργος Βιβλίων, ΕΒΕ

Οι συναρπαστικές φωτογραφίες του Γιώργη Γερόλυμπου καταγράφουν στιγμές-σταθμούς μέσα στον χρόνο από τις εργασίες που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια κατασκευής του ΚΠΙΣΝ (2006-2016) και μας παρουσιάζουν τη γιγάντια προσπάθεια προκειμένου να γίνει το όραμα του Ιταλού αρχιτέκτονα Renzo Piano πραγματικότητα.

 

Takis, Télésculpture – Μαγνητικό Ανάγλυφο

19-28 Φεβρουαρίου, 06.00-24.00

Υποδοχή ΚΠΙΣΝ

Δύο έργα του διάσημου γλύπτη Takis έρχονται για λίγες μόνο μέρες στην Υποδοχή του ΚΠΙΣΝ για την επέτειο των 5 χρόνων. Τα Télésculptures είναι τα πρώτα έργα στα οποία ο γλύπτης Takis εισάγει το στοιχείο του μαγνητισμού και των μαγνητικών πεδίων στην τέχνη του.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.