Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά «Παλιά Επαγγέλματα – Εικόνες από την καθημερινότητα μιας άλλης Θεσσαλονίκης» ...

«Παλιά Επαγγέλματα – Εικόνες από την καθημερινότητα μιας άλλης Θεσσαλονίκης» Έκθεση στο Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης

 «Παλιά  Επαγγέλματα – Εικόνες από την καθημερινότητα μιας άλλης Θεσσαλονίκης» είναι ο τίτλος έκθεσης που παρουσιάζεται στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης από την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου κι έως τις 20 Απριλίου 2022.
Η έκθεση περιλαμβάνει τεκμήρια, κυρίως φωτογραφικά, από επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης που αφορούν την περίοδο από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Το φωτογραφικό υλικό συνοδεύεται από το κείμενο του επιμελητή Νίκου Μαραντζίδη αλλά και από αποσπάσματα κειμένων, λογοτεχνών και αρχιτεκτόνων σχετικά με το επαγγελματικό τοπίο της πόλης. Εικόνες της Θεσσαλονίκης, εικόνες από τις αγορές της πόλης, χαρακτηριστικά αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι επαγγελματίες της εποχής ολοκληρώνουν την παρουσίαση της έκθεσης των παλιών επαγγελμάτων.
Όπως αναφέρει ο επιμελητής της έκθεσης Νίκος Μαραντζίδης, «όσον αφορά στο αντικείμενο της έκθεσής μας, που αφορά τα παλιά λαϊκά επαγγέλματα από την εποχή της Τουρκοκρατίας, θα λέγαμε ότι αυτά διαμορφώνονται και λειτουργούν σε σχέση με τις ανάγκες των ανθρώπων, που δημιουργούν οι εκάστοτε οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της περιόδου. Έτσι, άλλα χάνονται σχετικά γρήγορα, άλλα επιβιώνουν διαχρονικά και άλλα με την αλλαγή των συνθηκών επανεμφανίζονται, ελαφρώς, ίσως αλλαγμένα»
Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης και της Βιβλιοθήκης – Κέντρου Πληροφόρησης του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.
Ειδικά για την έκθεση σχεδιάστηκε ένα πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τη μορφή μικρών ασκήσεων, που απευθύνεται σε μαθητές των δ’, ε’ και στ’ τάξεων δημοτικού. Οι σχολικές ομάδες που επιθυμούν να ξεναγηθούν στην έκθεση ή να συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πρέπει να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τη Δώρα Κουρκούτα στο 2313 318.709 ή την Αλεξία Ξαφοπούλου στο 2313 318.707 και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση kith@thessaloniki.gr.  
Διάρκεια έκθεσης: 3/2/2022 έως 20/4/2022
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 8.00 – 14.00 
Τρίτη και Πέμπτη 8.00-14.00 και 18.00-21.00
Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, Μέγαρο Μπίλλη, Πλατεία Ιπποδρομίου
Τηλ.: 2313 318.701
e-mail: kith@thessaloniki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.