Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ : -Δήλωση του Πρέσβη της...

ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ : -Δήλωση του Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα

Patrick Maisonnave Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα
Celestyal Cruises

ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ – ΕΛΛΑΔΑ

Πρωινό εργασίας παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, του Αναπληρωτή Υπουργού αρμόδιου για τα ευρωπαϊκά θέματα, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, και των Πρέσβεων των Κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Δήλωση του Patrick Maisonnave, Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα

Πριν ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας, τιμήσαμε τη μνήμη του Προέδρου του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David Sassoli, που πρόσφατα έφυγε από κοντά μας, ενώ απόψε, στο Στρασβούργο, θα του αποδοθεί φόρος τιμής παρουσία πιθανώς και του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Emmanuel Macron.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους Υπουργούς για την εμπεριστατωμένη αυτή συζήτηση. Για μένα ήταν σημαντικό να διαπιστώσω πως, επί των κυριότερων θεμάτων της ατζέντας της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει ευρεία συναίνεση μεταξύ των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης και των όσων έχουν προταθεί ή πρόκειται να προταθούν από τη γαλλική προεδρία.

Αναφερθήκαμε πράγματι σε πολλά θέματα για τα οποία δεν θα επεκταθώ, συμπεριελήφθησαν ωστόσο σε αυτά οι κρίσεις, μιας και υπάρχουν πολιτικές κρίσεις στην ευρύτερη περιοχή, όπως στην Ουκρανία ή στα Βαλκάνια. Ακόμη, εκτίμησα δεόντως τα όσα είπε ο κ. Δένδιας αναφορικά με τη σχέση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αφρική, μιας και στην ήπειρο αυτή συγκεντρώνονται πολυάριθμα διακυβεύματα για μας τους Ευρωπαίους.

Μιλήσαμε φυσικά για τις προκλήσεις του μεταναστευτικού, ενός φαινομένου που απασχολεί έντονα την Ελλάδα αλλά όχι μόνον αυτή, είδαμε άλλωστε το καλοκαίρι τα όσα έγιναν στα σύνορα της Πολωνίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας.

Συζητήσαμε ακόμη για τις ιδέες της Γαλλίας, που αρχίζουν να διαδίδονται στην Ευρώπη, σχετικά με τη μεταρρύθμιση του χώρου Schengen. Είναι κάτι στο οποίο αποδίδουμε μεγάλη σημασία, δεδομένου ότι ο χώρος Schengen αποτελεί μείζον επίτευγμα για την Ευρώπη. Έχει σημασία να αναλύσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα αναπροσαρμόσουμε πολιτικά τη λειτουργία του χώρου Schengen, όπως και τη διαχείριση του κοινού μας νομίσματος, του ευρώ.

Επιπροσθέτως, αναφερθήκαμε στην υγειονομική κρίση και στις συνέπειές της για τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας. Η γαλλική προεδρία θα φέρει στο τραπέζι ορισμένες προτάσεις με στόχο να περιοριστεί, σε κάθε περίπτωση να υπολογιστεί και να ληφθεί υπόψη, ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης για τις οικονομίες μας.

Ελπίζω επομένως πως θα υπάρξει μια διαβούλευση σχετικά με τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας των Κρατών μελών της Ένωσης, που θεσπίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα. Θεωρούμε πως έκτοτε οι συνθήκες έχουν μεταβληθεί, επομένως πρέπει να εξελίξουμε το δημοσιονομικό μας πλαίσιο.

Ήταν μια ενδιαφέρουσα και σημαντική ανταλλαγή απόψεων που μου δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρω στις γαλλικές αρχές στο Παρίσι το γεγονός ότι οι Έλληνες φίλοι μας στηρίζουν τις προτεραιότητές μας, κάτι που δεν με εκπλήσσει, δεδομένου ότι προ κάποιων μηνών υπογράψαμε με την Ελλάδα μια στρατηγική εταιρική σχέση. Η εταιρική αυτή σχέση προβλέπει διαβουλεύσεις επί πολλών ζητημάτων, όχι αποκλειστικά αμυντικών αλλά και πολιτικών και διπλωματικών με την ευρεία έννοια των όρων.  Χαιρετίζω λοιπόν αυτή τη σύσφιξη, τη σύγκλιση των θέσεων μας, όπως εκφράστηκε για μια ακόμη φορά σήμερα το πρωί.

Σας ευχαριστώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.