Αρχική Δήμοι Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου η έκθεση “Θεσσαλονίκη – Βενετία” στο ΚΙΘ

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου η έκθεση “Θεσσαλονίκη – Βενετία” στο ΚΙΘ

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου η έκθεση “Θεσσαλονίκη – Βενετία” στο ΚΙΘ

Επιστολές, πράξεις γάμων και βαπτίσεων αλλά και
πιστοποιητικό εμβολιασμού του 1824 μεταξύ των εκθεμάτων

Ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού μαθητή από τη Θεσσαλονίκη, το οποίο χρονολογείται στο 1824, επιστολές μεταξύ εμπόρων αλλά και πράξεις βαπτίσεων, γάμων και θανάτων, που κρύβουν ενδιαφέρουσες προσωπικές ιστορίες, αποτυπώνοντας τα ίχνη των Θεσσαλονικέων στη Βενετία, είναι μόνον ορισμένα από τα εκθέματα που παρουσιάζονται στην έκθεση «Θεσσαλονίκη – Βενετία: Ίχνη των ανθρώπων, Δρόμοι της Ιστορίας, 15ος – 19ος αιώνας”.

Η έκθεση αυτή φιλοξενείται στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης μέχρι και το τέλος του χρόνου ως μια πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Διαδημοτικής Συνεργασίας και Απόδημου Ελληνισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, που έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.
“Η Θεσσαλονίκη και η Βενετία συναντιούνται συχνά κατά τη διάρκεια των τελευταίων χιλίων ετών. Μέσα από την έκθεση στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης παρουσιάζονται στο κοινό τεκμήρια που αναδεικνύουν την ιστορία αλλά και τους στενούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο πόλεις”, ανέφερε σχετικά η Αντιδήμαρχος Διαδημοτικής Συνεργασίας και Απόδημου Ελληνισμού Στεφανία Τανιμανίδου.

Η ιστορική τεκμηρίωση βασίζεται κυρίως σε αδημοσίευτο αρχειακό υλικό, προερχόμενο από το Αρχείο του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας και του Κρατικού Αρχείου της Βενετίας. Μέσα από μια συλλογή εγγράφων και γκραβούρων αποτυπώνονται οι πολυποίκιλες αποχρώσεις της αλληλεπίδρασης των δύο πόλεων με κεντρικούς ήρωες τους θεσσαλονικείς αποίκους στη Βενετία και φόντο την ελληνική παροικία του Αγίου Γεωργίου.

Οι συντελεστές της έκθεσης
Κατερίνα Κορρέ: Ιστορική έρευνα – τεκμηρίωση – μετάφραση – φωτογραφία

Μελίνα Παπαδοπούλου: Επιμέλεια έκθεσης – εκθεσιακός μουσειολογικός σχεδιασμός

Ιωάννα Αξιώτη: Νοηματικός μουσειολογικός σχεδιασμός

Κωνσταντίνος Τοκμακίδης και Παναγιώτης Τοκμακίδης: Ψηφιακή αποτύπωση του τάφου του Λουκά Σπανδούνη

Γεώργιος Ν. Μπουγιουκλής, Αρχιτέκτων μηχανικός. Δ.Π.Θ. Msc Προστασία, Συντήρηση & Αποκατάσταση Αρχιτεκτονικών μνημείων Α.Π.Θ
Εικαστική εγκατάσταση – Ικεσία, ο Τάφος του Λουκά Σπανδούνη· Προσωπογραφίες – Ο Έμπορος, Η Μακεδόνισσα· Γκραβούρες- Η Θεσσαλονίκη επί Τουρκοκρατίας, Η Ελληνική συνοικία στη Βενετία, Ο Ελληνορθόδοξος Ναός του Αγ. Γεωργίου στη Βενετία (2021)

Alma Bakiaj, Εικαστικός, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.
Εικαστική Εγκατάσταση – Once Upon a Time I Was an Alien Of Hellenic Descent, Now I’m Just an Alien (2021)

Η έκθεση θα παραμείνει στο Κ.Ι.Θ. έως τις 31.12.2021.
Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2313 318.701, 2313 31 8.702.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.