Αρχική FedHATTA FedHATTA-Ελληνοτουρκικό Φόρουμ για τον Τουρισμό στη Σμύρνη

FedHATTA-Ελληνοτουρκικό Φόρουμ για τον Τουρισμό στη Σμύρνη

FedHATTA-Ελληνοτουρκικό Φόρουμ για τον Τουρισμό στη Σμύρνη

FedHATTA-Ελληνοτουρκικό Φόρουμ για τον Τουρισμό στη Σμύρνη

Η FedHATTA στο 9ο Ελληνοτουρκικό Φόρουμ για τον Τουρισμό στη Σμύρνη Κοινά τουριστικά πακέτα, μεταφορές, yachting και  κρουαζιέρα θα τονώσουν τον τουρισμό μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας

Τρόπους τόνωσης του οργανωμένου τουρισμού μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας καθώς και τις προοπτικές και την ανάγκη για αύξηση των τουριστικών ροών μεταξύ των δύο χωρών αλλά και από μακρινές αγορές, με βασικό ζητούμενο την επιστροφή του τουρισμού σε ρυθμούς ανάκαμψης μετά την πανδημία, ανέδειξε ο πρόεδρος της FedHATTA κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, κατά τη συμμετοχή του στο 9ο Ελληνοτουρκικό Φόρουμ για τον Τουρισμό και της 4ης Μικτής Επιτροπής Τουρισμού που διεξήχθη στις 17 και 18 Νοεμβρίου στη Σμύρνη. 

Ο κ. Τσιλίδης, κατά τη συμμετοχή του στη Σύνοδο την 18η Νοεμβρίου, μιλώντας ενώπιον των Ελλήνων και Τούρκων εκπροσώπων της Πολιτείας, κορυφαίων τουριστικών φορέων και εκπροσώπων των μεγάλων αεροπορικών εταιριών Aegean Airlines, Pegasus Airlines και Turkish Airlines, των δύο πλευρών, αναφέρθηκε στη δυναμική των τουριστικών ροών από την Ελλάδα στην Τουρκία, τόνισε την ανάγκη ανάκαμψης των δύο αγορών με αμοιβαία οφέλη και υπογράμμισε το ρόλο που θα διαδραματίσει σε αυτό το άνοιγμα των οδικών μεταφορών, των πτήσεων και των ακτοπλοϊκών συνδέσεων. Έμφαση δόθηκε επίσης στον παράγοντα διαδικασίας της έκδοσης της βίζας, για την αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού.

Ο πρόεδρος της FedHATTA επικαλέστηκε τους ιστορικούς δεσμούς συνεργασίας μεταξύ των επαγγελματιών οργανωμένου τουρισμού Ελλάδας και Τουρκίας, οι οποίοι ξεκίνησαν πολλές δεκαετίες πριν, ενώ πραγματοποίησαν το 1991 την πρώτη σύσκεψη μεταξύ του ΗΑΤΤΑ και της TURSAB, όπου και αποφασίστηκε τα τουριστικά γραφεία των δύο χωρών να παράγουν κοινά πακέτα διακοπών και να τα διαθέτουν σε μακρινές αγορές (ΗΠΑ, Καναδάς, Κίνα, Ιαπωνία, Ν. Αμερική κλπ.), γνωστές για την ιδιαίτερη προτίμησή τους σε συνδυαστικές διακοπές σε περισσότερες από μία χώρες της Μεσογείου.

O τουρισμός Ελλάδας – Τουρκίας, δήλωσε ο κ. Τσιλίδης, συνδεόταν και συνεχίζει να συνδέεται, με αναπτυξιακούς ρυθμούς, μέσα από τα δρομολόγια κρουαζιέρας, και η επαναφορά τους στη Μεσόγειο αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη δυναμική στην ευρύτερη περιοχή.

Οι οδικές εκδρομές από και προς την Τουρκία σημειώνουν επίσης υψηλή ζήτηση καθώς πολλά τουριστικά γραφεία στις 2 χώρες οργανώνουν ταξίδια οδικού τουρισμού από τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.

Προοοπτικές ανοίγονται επίσης και στις αεροπορικές συνδέσεις, μέσω των προαναφερόμενων αεροπορικών  εταιριών, αν και αναμένεται να δούμε σε ποιό βαθμό οι ταξιδιώτες θα αρχίσουν και πάλι να εμπιστεύονται, σε υγειονομικό επίπεδο, τις πτήσεις στα ταξίδια τους, όπως σημείωσε ο κ. Τσιλίδης.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της FedHATTA έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αειφορεία και στους «πράσινους» προορισμούς ως τη νέα πραγματικότητα στον παγκόσμιο τουρισμό.

Συγκεκριμένα:
Η πολιτική ηγεσία με επικεφαλής τον υπουργό Τουρισμού, κ. Βασίλη Κικίλια, και η γ.γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, κ. Βίκυ Λοΐζου μαζί με όλο το επιτελείο του υπουργείου Τουρισμού, μίλησαν για την ανάγκη ανάπτυξης του τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ενώ τον ελληνικό τουρισμό εκπροσώπησαν η Enterprise Greece και οι κορυφαίοι τουριστικοί φορείς της χώρας ΞΕΕ, ΣΕΤΕ, ΠΟΞ, FedHATTA.

Η τουρκική πλευρά συμφώνησε στα ζητήματα που αναφέρθηκαν από την ελληνική αντιπροσωπεία, και έδωσε έμφαση στη σιδηροδρομική επικοινωνία με την Ελλάδα ενώ στάθηκε και στα ταξίδια με ημερόπλοια από και προς την Ελλάδα.

Την πρώτη ημέρα του Φόρουμ πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις Ελληνικών και Τουρκικών προορισμών, ενώ την δεύτερη ημέρα της συνάντησης, σε επιτυχή συντονιστικό ρόλο της αντιπροσωπείας, η κα Βίκυ Λοΐζου, γ.γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, έδωσε το στίγμα του κύρους της Ελληνικής αποστολής.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Τουρκία Μιχάλης Διάμεσης, η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Βίκυ Λοΐζου, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη Δέσποινα Μπαλκίζα, o Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece Γιώργος Φιλιόπουλος, ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) Αλέξανδρος Βασιλικός, ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιώργος Βερνίκος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (FedHATTA) Λύσανδρος Τσιλίδης, η διευθύντρια πωλήσεων Β. Ελλάδας, Ιονίων Νησιών και Βαλκανικών Χωρών της Aegean Airlines, κ. Ειρήνη Σιδηροπούλου, η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Χρυσή Βιτσιλάκη, επικεφαλής ομάδας Ελλήνων πανεπιστημιακών, στελέχη των Υπουργείων Εξωτερικών, Τουρισμού και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και εκπρόσωποι ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό.

Από την Τουρκική πλευρά συμμετείχαν ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, κ. Nadir Alpaslan, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Προώθησης του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Onur Gozet, ο επικεφαλής του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων του υπουργείου, κ. Ulas Gonen Kirh, ο επικεφαλής τμήματος σχεδιασμού του υπουργείου, κ. Ozgur Almac, ο Marketing Director του οργανισμού Τουριστικής Προώθησης και Ανάπτυξης του Τουρκικού τουρισμού, Ceylan Sensoy, ο Περιφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού της Σμύρνης, κ. Murat Karacanta, ο επικεφαλής του τμήματος Επιτήρησης Υγείας της Τουρκίας, κ. Riza Cubukcu,  o αναπληρωτής γενικός διευθυντής Θαλάσσιων Μεταφορών του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, κ. Yilmaz Tasci, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ένωσης Ταξιδιωτικών Γραφείων της Τουρκίας (TURSAB), κ. Tolga Gencer, o πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Τουρκίας (TUROB), κ. Muberra Eresin, ο επικεφαλής εκτελεστικής επιτροπής του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Σμύρνη, κ. Yusuf Ozturk, o επικεφαλής εκτελεστικής επιτροπής του Ναυτικού Επιμελητηρίου Μαρμαρίδας, κ. Halil Bagli, ο εκπρόσωπος του κλάδου μεταφορών φέριμποουτ του Ναυτικού επιμελητηρίου, κ. Ali Jale, ο διευθυντής γραφείου Θεσσαλονίκης της Turkish Airlines, κ. Yavuz Akkaynak, ο εκπρόσωπος πωλήσεων της Pegasus Airlines, κ. Mert Coskun και ο πρόεδρος της Ένωσης Τουρισμού Γιώτινγκ, κ. Begum Dogulu.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.