Η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Delphi Economic Forum, για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, οργανώνει κύκλο 6 συναντήσεων αφιερωμένων σε δημιουργήματα και προσωπικότητες του λόγου, της διανόησης, της μουσικής, του θεάτρου και των εικαστικών τεχνών. Οι συναντήσεις έχουν σκοπό την ανάδειξη του ρόλου των ανθρώπων του πνεύματος στην πορεία του έθνους. Η τρίτη συνάντηση του κύκλου πραγματοποιείται την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου, 19:00-21:30, στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Ο Μουσικός, Μουσικολόγος και Καθηγητής στο Μουσικό Τμήμα του Hellenic American University Γιάννης Τσελίκας συνομιλεί για την μουσική με τον Παναγιώτη Βλαγκόπουλο, την Μυρτώ Οικονομίδου και τον Γιάννη Σαμπροβαλάκη.
Η νεοελληνική μουσική – στη λόγια μορφή της – άνθισε στο νέο Ελληνικό κράτος παράγοντας πολλούς και πλούσιους καρπούς, όπως η λογοτεχνία, η ζωγραφική και οι υπόλοιπες τέχνες. Για διάφορους λόγους πολλοί από τους καρπούς αυτούς έμειναν στη λήθη και μέσα από τις επιστημονικές μελέτες των τελευταίων ετών έρχονται ξανά στην επιφάνεια ζητώντας τη θέση που τους αξίζει. Στη συζήτηση για τη νεοελληνική μουσική, διακεκριμένοι μουσικολόγοι θα μιλήσουν για τους κυριότερους εκπροσώπους της, τις επιρροές που δέχεται από τα ευρωπαϊκά μουσικά ρεύματα, τη σχέση της με την παράλληλη ανάπτυξη των άλλων τεχνών, τους τρόπους με τους οποίους οι μουσουργοί προσπαθούν να δώσουν το ιδιαίτερο «ελληνικό» στίγμα στη δη μιουργία τους, καθώς και την ευρύτερη προσφορά τους στην Ελληνική τέχνη.
Για όσους δεν μπορούν να παραβρεθούν, οι συζητήσεις µεταδίδονται και µέσω livestream από την σελίδα της Ελληνοαµερικανικής Ένωσης ( www.hau.gr ) και από το κανάλι της στο YouTube (Hellenic American Union Athens – YouTube)
Eπόμενες Συναντήσεις
Δευτέρα 13/12/21 Θέατρο
Τετάρτη 15/12/21 Εικαστικές Τέχνες
Εισηγητής: Βασίλης Παπαβασιλείου, Ηθοποιός, Σκηνοθέτης, Συγγραφέας Συνοµιλητής: Πλάτων Μαυροµούστακος, Καθηγητής Θεατρολογίας, Τµήµα Θεατρικών Σπουδών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Εισηγητής: Θοδωρής Κουτσογιάννης, ∆ρ Ιστορίας της τέχνης, Έφορος της Συλλογής ‘Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων Συνοµιλητής: Νίκος Βατόπουλος, ∆ημοσιογράφος, εφημερίδα «Καθημερινή» και Συγγραφέας
Δευτέρα 20/12/21 Καταληκτική συνάντηση µε την συµµετοχή όλων των εισηγητών CVs
Εισηγητής: Γιάννης Τσελίκας
Ο Γιάννης Τσελίκας είναι ομποΐστας και μουσικολόγος. Σπούδασε πιάνο, όμποε και ανώτερα θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο, στο Ωδείο Αθηνών και στο Ωδείο Ατενέουμ. Μετά την αποφοίτησή του από το τμήμα μουσικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης στον τομέα της θεωρίας και ιστορίας της μουσικής. Ως ιδρυτικό μέλος του «Κέντρου Ελληνικής Μουσικής» που έχει στόχο την προβολή και τεκμηρίωση της λόγιας Ελληνικής μουσικής, έχει προβεί στην επιμέλεια, αποκατάσταση και έκδοση πολυάριθμων χειρογράφων κλασικής μουσικής Ελλήνων συνθετών του περασμένου αιώνα. Είναι μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του δήμου Αθηναίων και έχει συνεργαστεί με διάφορες ορχήστρες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ο υπεύθυνος του μουσικού τμήματος του Hellenic American University στο οποίο διδά σκει μαθήματα θεωρίας και ιστορίας της μουσικής.
Συνομιλητές:
Ο Παναγιώτης Βλαγκόπουλος είναι Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπι στημίου. Σπούδασε Νομική και Μουσικολογία. Το 2018 υπήρξε υπότροφος του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Princeton. Έχει μεταφράσει μουσικολογικά και αισθητικά κείμενα από τα Γερμανικά, τα Γαλλικά και τα Αγγλικά και έχει συγγράψει κείμενα για ζητήματα της Νεοελ ληνικής μουσικής. Το βιβλίο του Δίκοπη Εναρμόνιση ή Η Ελληνική Μουσική και οι Άλλοι της: Στιγμιότυπα ενός Αγώνα για Αναγνώριση (2022) είναι υπό κυκλοφορία στις εκδόσεις Το Ροδακιό.
Η Μυρτώ Οικονομίδου σπούδασε ανώτερα θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο (πτυχίο αρμονίας) και στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (πτυχίο αντίστιξης και φούγκας). Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Από το 1994 και για 26 συναπτά έτη εργάστηκε στο Σύλλογο «Μανώλης Καλομοίρης», κατέχοντας τη θέση της Υπεύθυνης του Αρχείου του, όπου διαχειριζόταν το προσωπικό αρχείο του Καλομοίρη και το ιστορικό αρχείο του Εθνικού Ωδεί ου. Παράλληλα, δίδασκε θεωρητικά μαθήματα σε ωδεία της Αθήνας. Επί σειρά ετών συνεργάστηκε με διάφορους οργανισμούς (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Φεστιβάλ «Μανώλης Καλομοίρης», Εθνική Λυρική Σκηνή) αναλαμβάνοντας τη φιλολογική, μουσικολογική επιμέλεια εντύπων και συγγραφή κειμένων. Συνέγραψε λήμματα που αφορούν την Ελλάδα για τη νέα διαδικτυακή έκδοση του New Grove Dictionary, με κυριότερο Η μουσική στην Ελλάδα κατά το 1ο μισό του 20ου αιώνα, που αποτελεί μέρος του κύριου λήμματος για τη μουσική στην Ελλάδα. Λαμβάνει μέρος στο πρόγραμμα του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου «Σημαντικοί σταθμοί στην Ιστορία της Ελληνικής Μουσικής από την αρχαιότητα μέχρι τους νεό τερους χρόνους», διδάσκοντας την ενότητα Εθνική Σχολή. Από το φθινόπωρο του 2021 εργάζεται στο Αρχείο Ελληνικής Μουσικής στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη». Είναι πάρεδρο μέλος της Ελληνικής Μουσικολογικής Εται ρείας. Από τον Ιούνιο του 2019 διατελεί Γ. Γραμματέας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Παραρτήματος της Διε θνούς Ένωσης Μουσικών Βιβλιοθηκών, Αρχείων και Κέντρων Τεκμηρίωσης (IAML), εκπροσωπώντας του Αρχείο του Συλλό γου «Μανώλης Καλομοίρης». Ειδικεύεται κυρίως στην κλασική/έντεχνη ελληνική μουσική του 20ου αιώνα και ειδικότερα στο έργο του συνθέτη της Ελληνικής Εθνικής Μουσικής Σχολής, Μανώλη Καλομοίρη, παρουσιάζοντας παράλληλα εισηγήσεις σε συνέδρια.
Ο Γιάννης Σαμπροβαλάκης είναι κλαρινετίστας, μουσικολόγος και συνθέτης, μέλος της ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και διδάσκων στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου (Κέρκυρα). Σπούδασε κλαρινέτο, ανώτερα θεωρητικά, σύνθεση και μουσικολογία στο Ωδείο Αθηνών, στο Εθνικό Ωδείο, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Βασιλικό Ωδείο της Χάγης και στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης. Είναι επιμελητής μουσικών εκδόσεων και συνιδρυτής του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής, ενώ εργασίες και ενορχηστρώσεις του έχουν παρουσιαστεί, μεταξύ άλλων, από τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Εθνική Λυρική Σκηνή, τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, την ορ χήστρα Boston Pops στη Βοστόνη, το Nederlands Blazers Ensemble στο Άμστερνταμ, το Βασιλικό Μπαλέτο της Δανίας στην Κοπεγχάγη και το American Ballet Theater στη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης.
Διεύθυνση: Θέατρο Ελληνοαµερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα)
Είσοδος: Eλεύθερη µε απαραίτητη προκράτηση και επίδειξη πιστοποιητικού εµβολιασµού ή νόσησης Πληροφορίες: ∆ιεύθυνση Πολιτιστικών Ελληνοαµερικανικής Ένωσης: (2103680052), www.hau.gr