Home Εθελοντισμός Καλλιεργώντας ζωντανούς δημόσιους χώρους στις γειτονιές της Νέας Υόρκης, η τζαζ ως...

Καλλιεργώντας ζωντανούς δημόσιους χώρους στις γειτονιές της Νέας Υόρκης, η τζαζ ως εργαλείο κατά της κλιματικής αλλαγής, Facebook Down & άλλα

Η κατηγορία των φρέσκων προϊόντων περιλαμβάνει τα ευρύτερα τοπικά προϊόντα, καθώς και τα τοπικά προϊόντα με την ουσιαστική σημασία της λέξης.

Το New York Restoration Project (NYRP) αξιοποιεί μικρά κομμάτια του αστικού ιστού και τα μετατρέπει σε κοινοτικές εκτάσεις, για την παραγωγή φρέσκων προϊόντων για περίπου 2.000 κατοίκους της Νέας Υόρκης, ακριβώς μέσα στις γειτονιές τους. Προϊόντα στα οποία οι κάτοικοι, υπό άλλες συνθήκες, δεν θα είχαν πρόσβαση. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός διαχειρίζεται 43 κοινοτικές εκτάσεις, σε πέντε διαμερίσματα (boroughs), ενώ παράλληλα βοηθά τις εκάστοτε τοπικές οργανώσεις, όπως εκκλησίες, δημοτικά σχολεία και Υπηρεσίες Στέγασης της Νέα Υόρκης να δημιουργήσουν και να αξιοποιήσουν αντίστοιχα τις δικές τους κοινοτικές εκτάσεις.

Με πρόσφατη δωρεά του, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) υποστήριξε το αναπτυσσόμενο Πρόγραμμα Αστικής Γεωργίας του NYRP. Η δωρεά εντάσσεται στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης COVID-19 του Ιδρύματος, ύψους $100 εκατομμυρίων. Μέσα σε αυτό το διάστημα, το NYRP έχει δημιουργήσει 126 υπερυψωμένα παρτέρια σε 18 συνεργαζόμενους οργανισμούς, που δραστηριοποιούνται στις τοπικές κοινότητες, έχει διοργανώσει εργαστήρια (όπως ένα εργαστήριο για τη συντήρηση λαχανικών και βοτάνων στο Bronx) και έχει προσφέρει καθοδήγηση στους κηπουρούς της κοινότητας, μέσω ατομικών συμβουλευτικών συνεδριών.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Αστικής Γεωργίας του NYPR, βασικό και κύριο στόχο αποτελεί η καλλιέργεια υγιεινών, φρέσκων προϊόντων –η αγορά των οποίων υπό κανονικές συνθήκες θα κόστιζε δεκάδες χιλιάδες δολάρια-και η διανομή τους σε όσους τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, μέσω συνεργασιών αμοιβαίας βοήθειας. Ωστόσο, οι εν λόγω εκτάσεις εξυπηρετούν και πολλές ακόμη ανάγκες.

Στις εκτάσεις έχουν τοποθετηθεί ψησταριές για μπάρμπεκιου και πανιά για προβολές ταινιών στο πλαίσιο κινηματογραφικών βραδιών. Μαθητές από σχολεία της ευρύτερης περιοχής έρχονται για να επισκεφθούν τους χώρους και να αποκτήσουν νέες γνώσεις. Με την ίδια λογική που το είδος των καλλιεργειών καθορίζεται από τους φροντιστές των εκτάσεων κάθε κοινότητας, αντίστοιχα κι οι εκτάσεις προσαρμόζονται στις εκάστοτε ανάγκες των ανθρώπων κάθε κοινότητας.

Ωστόσο, στο τέλος της ημέρας, το πιο ουσιαστικό είναι ότι κάθε έκταση προσφέρει μία καταπράσινη, γαλήνια όαση στο θορυβώδες και χαοτικό αστικό τοπίο.

Η εν λόγω υποστήριξη του ΙΣΝ καλύπτει δύο βασικές προτεραιότητες της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης COVID-19 του Ιδρύματος για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αφενός τη διασφάλιση σίτισης σε όλους όσοι έχουν ανάγκη και αφετέρου τον επαναπροσδιορισμό των δημόσιων χώρων, ώστε να είναι προσβάσιμοι και χρήσιμοι για όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Ενδεικτικά, η πρωτοβουλία SNF-LC Agora initiative, επιδίωξε να ενεργοποιήσει εκ νέου τον εμβληματικό περιβάλλοντα χώρο του Lincoln Center, διοργανώνοντας υπαίθριες δράσεις για όλους τους κατοίκους της Νέας Υόρκης μέσα από συνεργασίες όπως, μεταξύ άλλων, με τον οργανισμό Food Bank For New York City για τη δωρεάν διανομή τροφίμων.

Μια σειρά από παλαιότερους συνεργάτες του ΙΣΝ έχουν προσπαθήσει να φέρουν σε επαφή τους κατοίκους της Νέας Υόρκης –και ειδικότερα τα παιδιά– με την τοπική παραγωγή τροφίμων, όπως για παράδειγμα ο οργανισμός Edible Schoolyard NYC, ο οποίος κατασκευάζει κήπους και αίθουσες μαγειρικής για δημόσια σχολεία αλλά και η Edible Academy στον Βοτανικό Κήπο της Νέας Υόρκης, η οποία υλοποιεί πρακτικά προγράμματα για να βοηθήσει τις οικογένειες να μάθουν για την καλλιέργεια προϊόντων και βοτάνων.

Η καλλιεργητική περίοδος του 2021 πλησιάζει στο τέλος της και πλησιάζει ο χειμώνας, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι το Πρόγραμμα Αστικής Γεωργίας του NYRP θα διακόψει τις δράσεις του. Εξάλλου, ο χειμώνας είναι απλώς η περίοδος προετοιμασίας για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Exit mobile version